Без глютену, лактози і цукру: цього року у львівських школах запровадять нове харчування

Нове харчування у львівських школах запровадять цього року. Фото: igorgubarev

Нове харчування у львівських школах запровадять цього року. Фото: igorgubarev

Події
13 квiтня 2021 13:13

Оновлене меню для харчування у навчальних та оздоровчих дитячих закладах запрацює вже з 1 вересня цього року. Читайте новини Львова на VG Львів.

Як повідомляє Міністерство освіти і науки України, згідно з новими нормами шкільне харчування стане більш збалансованим та корисним для дітей. Передбачається чіткий розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам протягом дня.

Особливу увагу при організації харчування приділятимуть зниженню кількості цукру. Зокрема, вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу в буфетах, торговельних апаратах, які пропонуються школярам, та у харчових продуктах, що використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більш ніж 10 грамів на 100 г/мл харчового продукту.

Серед інших змін норм, які запрацюють із 1 вересня цього року:

  • кількість цукру зменшиться у 2-2,5 раза – до 7,5 г на один прийом їжі;
  • кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі;
  • кількість хліба на 1 прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г;
  • кількість м’яса збільшиться так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
  • кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

Важливим елементом забезпечення усіх школярів здоровою та безпечною їжею є врахування особливих дієтичних потреб дітей. Так, залежно від цих потреб школярів мають обов’язково інформувати про ті харчові елементи у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію.

«Школярам з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики – сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленим діагнозом) для харчування також пропонуються рослинні напої», – йдеться у повідомленні.

А школярам із підтвердженим діагнозом целіакія (непереносимість глютену) мають пропонуватися продукти і страви, що не містять глютену та його слідів - їхній перелік є у документі.

У Міносвіти зазначили, що в закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни має бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм.

Нагадаємо, у школах Львова більшість страв готуються за збіркою кулінарного експерта, автора та керівника проєкту Cult Food Євгена Клопотенка. Він розповів, що нові тижневі меню для шкіл полегшать роботу кухарів та вирішать проблему безграмотно скомбінованої та одноманітної їжі в харчуванні школярів.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах