Довідка про протипоказання до вакцинації: хто має право і як отримати

Довідка про протипоказання до вакцинації: хто має право і як отримати. Фото: unsplash.com

Довідка про протипоказання до вакцинації: хто має право і як отримати. Фото: unsplash.com

Події
27 вересня 2021 15:03

Міністерство охорони здоров'я назвало умови отримання довідки про протипоказання до вакцинації від коронавірусу. Серцево-судинні хвороби та випадки знепритомнення людини протипоказаннями не вважаються. Отримати таку довідку можна у сімейного лікаря. Щоправда, розраховувати на неї можуть здебільшого ті люди, які отримали перше щеплення. 

Хто може отримати довідку про про протипоказання до вакцинації від коронавірусу

Як заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, українцям видаватимуть довідки про неможливість завершити вакцинацію від коронавірусу, якщо після першої дози вони почуватимуться погано чи матимуть специфічні симптоми.

«Будь-які випадки анафілаксії чи анафілактична гостра реакція впродовж 30 хвилин після введення препарату можуть бути протипоказанням до завершення циклу вакцинації. Такій особі може бути видана довідка про те, що вона отримала одну дозу і друга їй протипоказана», – розповів Ігор Кузін в інтерв’ю агенції РБК-Україна.

Також Кузін зазначив, що лікар може рекомендувати такому пацієнту інший тип вакцини для отримання другого щеплення.

Людям, які мають протипоказання для вакцинації взагалі, також видають медичну довідку встановленої форми – про наявність абсолютних медичних протипоказань.

«Це медичні стани, при яких людина не має і не може отримати вакцинацію. Це доволі невеликий відсоток – менше одного відсотка людей. Це поодинокі випадки і зараз жорстких протипоказань для введення вакцини майже не існує», – зауважив він.

Знепритомнення не рахується

Протипоказаннями до вакцинації від коронавірусу, за словами головного санітарного лікаря, не вважаються випадки знепритомнення людини.

«Ми звернули увагу на те, що певна частина людей досить емоційно сприймає сам факт введення вакцини, і це призводить до непритомності. [...] Це не є несприятливою подією після імунізації, бо це пов’язано з психоемоційним станом людини», – пояснив Кузін.

Серцево-судинні хвороби не є протипоказанням

Серцево-судинні хвороби не є протипоказанням для вакцинації, а навпаки – цим хворим рекомендовано робити щеплення. Кузін пояснив це тим, що людина, яка має важкі супутні неінфекційні хвороби, потенційно у важчій формі переносить коронавірусну хворобу.

Водночас Ігор Кузін наголосив, що, залежно від перебігу тієї чи іншої хвороби, вона може стати абсолютним медичним протипоказанням.

Нагадаємо, що на Київщині у день вакцинації раптово помер студент із Львівської області. Володимиру Салу було лише 19 років. Батьки хлопця були категорично проти синового щеплення, тому він зробив це таємно. Щодо здоров'я студента, то він, окрім ангін, ніколи ні на що не хворів, і навіть був донором. Причину смерті хлопця медики обіцяють назвати після необхідних експертиз.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах