Що по чому: у Львові викрили масштабну схему підробок ПЛР-тестів і ковід-сертифікатів

У Львові викрили масштабну схему підробок ПЛР-тестів і ковід-сертифікатів. Фото: ssu.gov.ua

У Львові викрили масштабну схему підробок ПЛР-тестів і ковід-сертифікатів. Фото: ssu.gov.ua

Події
03 листопада 2021 15:14

Працівники Служби безпеки України викрили масштабну схему підробок ПЛР-тестів і ковід-сертифікатів. За попередньою оцінкою, ділки «заробляли» понад 3 мільйони гривень щомісяця, а більшість їхніх клієнтів – заробітчани, які хотіли виїхати за кордон. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

Як повідомили в пресслужбі Служби безпеки України, схему виготовлення підробок організували четверо зловмисників – мешканці Запоріжжя та Львівщини.

«Організатор оборудки шукав «клієнтів» серед охочих працевлаштуватися за кордоном. Його спільник, який здійснював рейсові міжнародні перевезення людей, також поповнював клієнтську базу. Інші – виготовляли підробки та виконували роль кур’єрів», - йдеться в повідомленні.

Так, міжнародний сертифікат про вакцинацію коштував 40 євро, а негативний ПЛР-тест ‒ 500 гривень. Для «оптових» замовників діяла гнучка система знижок.

Щомісяця зловмисники виготовляли майже 1 000 сертифікатів про вакцинацію та 2 000 негативних ПЛР-тестів. Готові «замовлення» ділки відправляли через популярні поштові сервіси та кур’єрів. Оплату отримували на банківські картки або готівкою.

Правоохоронці вилучили підроблені міжнародні свідоцтва про вакцинацію, бланки негативних ПЛР-тестів, чорнову бухгалтерію. Крім того, вилучені інші підроблені документи: запрошення на роботу за кордоном та довідки для державних органів влади.

У Львові викрили масштабну схему підробок ПЛР-тестів і ковід-сертифікатів. Фото: ssu.gov.uaУ Львові викрили масштабну схему підробок ПЛР-тестів і ковід-сертифікатів. Фото: ssu.gov.ua

У Львові викрили масштабну схему підробок ПЛР-тестів і ковід-сертифікатів. Фото: ssu.gov.uaУ Львові викрили масштабну схему підробок ПЛР-тестів і ковід-сертифікатів. Фото: ssu.gov.ua

Наразі вирішують питання щодо оголошення зловмисникам про підозру за ч. 1 ст. 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) та ч. 1 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, Львівщина потрапила у трійку лідерів серед областей з виготовлення фальшивих ПЛР-тестів та сертифікатів вакцинації проти Covid-19. Від початку року в Україні зафіксували понад 730 випадків, з яких 75 — у Львівській області.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах