Невакциновані: за півтора місяця у Львові померли три вагітні жінки

Невакциновані: за півтора місяця у Львові померли три вагітні жінки. Фото: radiokp

Невакциновані: за півтора місяця у Львові померли три вагітні жінки. Фото: radiokp

Події
12 листопада 2021 16:46

У Львівській області більше 95% вагітних жінок, які поступають у стаціонар, є невакцинованими від коронавірусу. Про це повідомила керівниця Львівського обласного клінічного перинатального центру Марія Малачинська, наголосивши, що під час вагітності перебіг захворювання є важчим, а штам Дельта у порівнянні з минулою хвилею захворювань є небезпечнішим для майбутніх мам. За півтора місяця у Львові померли три вагітні, усі вони були невакциновані. 

Коронавірус: у львівській лікарні померла 23-річна вагітна жінка

Вакцинація – єдиний метод який захищає від смерті. Людина може захворіти навіть після вакцинації, але перебіг захворювання буде набагато легшим, який можна буде перенести в домашніх умовах або у межах безкисневої терапії.

Три смерті за півтора місяця

На ранок 12 листопада у боксованих палатах Львівського обласного клінічного перинатального центру знаходяться четверо вагітних та 21 – у Центрі легеневого здоров‘я. У всіх них є підтверджений коронавірус.

«Загалом більше 95% вагітних жінок, які поступають у стаціонар, є невакцинованими. Це призводить до сумних наслідків: 1 жовтня у перинатальному центрі померла від ускладнень коронавірусної хвороби одна вагітна та ще одна жінка померла 1 листопада у Центрі легеневого здоров‘я. Учора від ускладнень ковіду померла 23-річна вагітна жінка, яка була лише на тринадцятому тижні вагітності. Усі вагітні жінки, які померли, були невакцинованими», – розповіла Малачинська.

Через коронавірус: у Львові померла 28-річна вагітна жінка

Новонароджені з вродженими пневмоніями

Минулого місяця у перинатальному центрі перебували 32 вагітні жінки, у яких був підтверджений ковід. Усі вони знаходилися у боксованих палатах, щоб унеможливити поширення захворювання по закладі. Певний відсоток дітей від таких породіль народжуються з вродженими пневмоніями, але це напряму залежить від важкості перебігу хвороби у матері та наявності у неї вакцинації.

Більшість вагітних жінок, які перебувають у перинатальному центрі і у них захворювання на коронавірус є підтвердженим, потребують кисневої підтримки та переносять хворобу у стані середньої тяжкості або важкому.

Пункт вакцинації у пологовому будинку

У міському пологовому клінічному будинку №1, що на вулиці Мечникова у Львові, 12 листопада запрацював пункт вакцинації. Майбутні мами і жінки, які вже народили, можуть вакцинуватись без черг та в супроводі лікаря.

«Вагітні і післяпологові жінки зможуть отримати консультацію та необхідне обстеження до чи після вакцинації, якщо виникне необхідність – бути під наглядом лікаря. Адже у нас є всі необхідні спеціалісти», – розповіла керівниця міського пологового будинку №1 Людмила Шекета.

Протипокази до вакцинації вагітних

«Протипоказів до вакцинації під час вагітності жінок немає. Також можна вакцинуватися і лактуючим жінкам. Важливо вакцинуватися тим жінкам, які планують вагітніти. Загалом можна у будь-якому терміні вагітності вакцинуватися», – запевнила Марія Малачинська.

Керівниця Львівського обласного клінічного перинатального центру наголосила, що вагітність підсилює симптоматику, яка характерна для коронавірусної інфекції. Тобто, під час вагітності перебіг захворювання є важчим, а штам Дельта у порівнянні з минулою хвилею захворювань є небезпечнішим для вагітних жінок.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах