Як покарали охоронницю, яка пропустила у львівську школу чоловіка, якого підозрюють у педофілії

Як покарали охоронницю, яка пропустила у львівську школу чоловіка, якого підозрюють у педофілії

Як покарали охоронницю, яка пропустила у львівську школу чоловіка, якого підозрюють у педофілії Фото: prehledne24.cz (умовне)

Події
29 грудня 2021 11:58

Після інциденту, що трапився у львівській школі №43, де у туалеті чоловік намагався розбестити другокласницю, охоронниця продовжує працювати у навчальному закладі. Жінці виписали догану та притягнули до дисциплінарної відповідальності.

Необачно пропустила невідомого

Здебільшого вхідні двері у школах під час навчального процесу зачинені. До школи не можуть потрапити навіть батьки, а якщо хтось і заходить, то охорона повинна зупинити, запитати, куди і до кого йде відвідувач. Як сталося, що до школи №43 проник невідомий чоловік, зайшов у туалет і намагалася розбестити 7-річну дівчинку –  до кінця не відомо.

«Жінка (охоронниця – ред.) пояснила, коли ця людина зайшла до школи, та була обернена спиною. Згодом подумала, що це якась учениця, тому її і не зупинила. Саме це й стало грубим порушенням посадових інструкцій», – розповіла виконувачка обов’язків начальника управління освіти Львова Леся Васюта у коментарі виданню Твоє місто.

Керівництво школи одразу повідомило батьків дівчинки, ювенальну превенцію, соціального педагога, а всі школи Львова отримали фото особи. При тому саму охоронницю з місця роботи не звільнили. Вона надалі залишається працювати на посаді.

«Перше питання, яке постало після цього інциденту – чи звільняти охоронницю, проте самі батьки просили цього не робити. До жінки ніколи не було ніколи зауважень – вона знала всіх дітей і майже усіх батьків в обличчя. Їй виписали догану та притягнули до дисциплінарної відповідальності, але вона надалі там працює», – каже Леся Васюта.

Охоронці не є професіоналами

За словами Лесі Васюти, охоронці у львівських школах працюють на півтори ставки на одному посту. Мінімальну заробітну плату вони отримують за кошти місцевого бюджету. Охоронців на роботу приймає директор школи, який і затверджує інструкцію, алгоритм та механізм роботи, які повинні виконувати люди на таких посадах.

«Більшість охоронців, які працюють у школах Львова, не є професіоналами. Це – жінки, чоловіки пенсійного віку. Заробітна плата у них мінімальна. Якщо працюють на півтора ставки, то трохи більше. Але у майбутньому розглядатимемо питання про введення професійних охоронців у всіх навчальних закладах», – пояснює Леся Васюта.

Як працюватимуть далі

Очільниця управління освіти Львівської міської ради розповіла, що після цього випадку у посадові інструкції охоронців внесуть чимало змін. Зокрема, чіткіше розпишуть правила поведінки та роботи охоронців, а також видадуть охоронцям бейджики. Окрім цього, у навчальних закладах посилять увагу та контроль керівників закладів освіти, які мають подати дані – хто охороняє школи та чи заповнені їхні ставки.

Сьогодні у всіх 127 закладах середньої загальної освіти, які перебувають у складі Львівській міської територіальної громади, є охорона. Камери, сигналізацію у нічний час та охорону вдень мають 107 закладів, у 3 школах є камери відеоспостереження та присутні нічні сторожі. Іще у трьох закладах – сторожі, які працюють по 24 години на добу, а також камери і тривожна кнопка. Решта шкіл, більшість з яких є серед громад Львова, доукомплектовують камерами та сигналізацією.

Нагадаємо, за підозрою у спробі розбещення львівської школярки у Львові затримали 50-річного киянина. Переодягнений жінкою педофіл 21 грудня проник у львівську школу та намагався розбестити дитину у туалеті. Чоловік вже раніше судимий, перебував у розшуку. 

У четвер, 22 грудня, обрати запобіжний захід не вдалося, оскільки підозрюваний заперечував проти присутності журналістів і подав клопотання про відвід слідчого судді. Наступного дня, 23 грудня, у Львові обрали запобіжний захід 50-річному киянину, якого підозрюють у розбещенні школярок. Чоловіка взяли під варту на 60 діб без права внести заставу. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах