18-й день війни: Що відбувається у Львові 13 березня

18-й день війни: Що відбувається у Львові 13 березня.

18-й день війни: Що відбувається у Львові 13 березня.

Події
13 березня 2022 13:58

Триває 18-й день війни Росії проти України. У ці важкі дні Львів став столицею евакуації – сюди щодня прибувають 20-30 тисяч вимушено переміщених осіб. Втім, агресор хоче переконати українців, що в нашій країні не залишилося жодного безпечного місця. Сьогодні, 13 березня, окупанти обстріляли ракетами Міжнародний центр миротворчості та безпеки на Львівщині. Загинули 35 людей, 134 – отримали поранення. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Авіаудар по Міжнародному центрі миротворчості та безпеки 

Унаслідок ракетного удару росіян по Яворівському полігону на Львівщині, що стався у неділю, 13 березня, близько 6:00, загинули 35 людей. Про це повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицькиий.

Окрім 35 загиблих, ще 134 людини зазнали поранень. Поранені з травмами різної важкості перебувають в лікарнях. На території військової частини триває гасіння пожежі і розбирання завалів. Скільки серед постраждалих військових, а скільки цивільних, наразі уточнюється.

Авіаудар по Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Авіаудар по Міжнародному центрі миротворчості та безпеки 

Максим Козицький додав, що по території полігону було випущено близько 30 ракет. Імовірно, це були крилаті ракети класу «повітря-земля», випущені з літака в районі акваторії Чорного моря, можливо, навіть без заходу у повітряний простір України. За попередніми даними, літак-убивця злетів з аеродрому у російському місті Саратов.

За словами Козицького, завдяки системі протиповітряної оборони, як і системі оповіщення, більшість випущених росіянами крилатих ракет вдалося збити, але кілька ракет таки влучили у ціль. Зараз уламки ракет, знищених ППО, досліджуються фахівцями.

Голова Львівської обласної військової адміністрації ще раз закликав міжнародну спільноту закрити небо над Україною. Про це ж просить і міністр оборони України Олексій Резніков, який нагадав, що у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки на Яворівському полігоні працюють іноземні інструктори.

Львів – столиця евакуації

Львів уже прийняв близько 200 тисяч вимушено переміщених осіб та готовий і надалі приймати тих, хто цього потребує.

Станом на неділю, 13 березня, під тимчасове житло для українців, чиї міста й села постраждали внаслідок війни РФ проти України, переформатовано 500 закладів культури та освіти міста і більше 100 приміщень релігійних організацій. 

Куди слід звертатись вимушено переселеним особам, які прибули до Львова.Куди слід звертатись вимушено переселеним особам, які прибули до Львова. Фото: t.me/lvivych_news

У Львові діють 7 координаційних центрів, куди вимушено переміщені особи можуть звернутись, аби зареєструватись, отримати тимчасове поселення та іншу необхідну допомогу:

  • Залізнична адміністрація – вул. Виговського, 34;
  • Личаківська адміністрація – вул. Костя Левицького, 67;
  • Шевченківська адміністрація – вул. Липинського, 11;
  • Галицька адміністрація – вул. Ференца Ліста, 1;
  • Сихівська адміністрація – просп. Червоної Калини, 66;
  • Франківська адміністрація – вул. Генерала Чупринки, 85;
  • «Арена Львів» – вул. Стрийська, 199

Допомога біженцям у Львові: всі корисні номери телефонів для переселенців  

Де у Львівській області є вільні місця для переселенців

Де у Львівській області є вільні місця для переселенців.Де у Львівській області є вільні місця для переселенців. Фото: t.me/lvivych_news

На Львівщині збільшують кількість місць для переселенців та організовують додаткові потяги в інші міста. Про це розповів начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. 

«Звичайно таких комфортних місць як готелі, санаторії чи пансіонати не залишилося. Але нові місця для переселенців розгортаються. Це робиться в школах, на промислових майданчиках, у садочках, бібліотеках, театрах – ми просто облаштовуємо тимчасові місця для перебування. І зі своєї сторони забезпечимо речами першої потреби і продуктами», – розповів Максим Козицький.

Житло у Львові та області: українські айтішники розробили сайт для переселенців

Загалом на Львівщині обладнано 135 тисяч місця для вимушено переміщених осіб. Станом на 12 березня в області є ще близько 18-20 тисяч вільних місць, де люди можуть перебути важкі дні. За словами Козицького, інколи набагато комфортніше жити десь в районі, ніж у переповненому Львові.   

Евакуаційні потяги на Львівщині курсують до семи міст: куди саме

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах