Львівські лікарі провели унікальну операцію, щоб врятувати пацієнтові ногу

Львівські лікарі провели унікальну операцію, щоб врятувати пацієнтові ногу

Львівські лікарі провели унікальну операцію, щоб врятувати пацієнтові ногу Фото: Перше ТМО Львова

Події
07 липня 2022 19:15

Львівські лікарі вперше провели унікальну операцію, щоб врятувати ногу львів’янина від ампутації. Хірурги разом із колегами з Великобританії застосували метод «free flap»: зі здорової ноги взяли багатошаровий клапоть і закрили ним рану, що утворилася внаслідок відкритого перелому.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації. 

Як повідомили в Першому медичному обʼєднанні Львова, 40-річний львів’янин Юрій, поспішаючи на роботу, вийшов з машини і підвернув ногу. Ще раз став на неї і отримав відкритий перелом гомілки. До перелому приєдналася одна з найнебезпечніших інфекцій - анаеробна, що провокує некрози, тобто, відмирання тканин.

Лікарям вдалося зупинити інфекцію, однак довелося забрати і всі мертві тканини. Утворилася велика рана з відкритою кісткою. Цю рану треба було терміново закрити, інакше для пацієнта все могло закінчитися ампутацією ноги. Тож в лікарні вперше провели мікрохірургічну операцію «free flap” (вільний клапоть).

Львівські лікарі провели унікальну операцію, щоб врятувати пацієнтові ногуЛьвівські лікарі провели унікальну операцію, щоб врятувати пацієнтові ногу Фото: Перше ТМО Львова

«Ми провели дуже складну операцію, яка тривала близько 10 годин. З бічної поверхні стегна іншої кінцівки взяли багатошаровий клапоть (шкіра, підшкірна клітковина, фасція і частково м’ язи) і закрили ним дефект, що сформувався внаслідок утворення рани. Пацієнт на даний момент почувається задовільно, клапоть уже є життєздатний, він прижився», – повідомив завідувач першого хірургічного відділення лікарні Гнат Герич.

Для того, щоб відновити кровопостачання до пересадженої ділянки, хірургам довелося зшивати судини розміром з людську волосину.

Гнат Герич зазначив, що такі операції вони планували проводити в реабілітаційному центрі, який тільки створюється, а проводять їх вже з допомогою колег з Великобританії. Така методика дозволяє вберегти травмовані кінцівки від ампутацій і суттєво поліпшує життя пацієнтів.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах