Скандальчик: Еммануель Макрон подарував Папі Римському книгу, викрадену у Львові

Скандальчик: Еммануель Макрон подарував Папі Римському книгу, викрадену у Львові.

Скандальчик: Еммануель Макрон подарував Папі Римському книгу, викрадену у Львові. Фото: afp.com/en/news-hub.

Події
25 жовтня 2022 19:14

Президент Франції Еммануель Макрон втрапив у скандал, подарувавши Папі Римському книгу, яка, ймовірно, була викрадена зі Львова. Про це пише польське видання Interia Wydarzenia.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Еммануель Макрон зустрівся з папою Римським Франциском у понеділок, 24 жовтня. Як презент він подарував йому книгу авторства Іммануїла Канта "Вічний світ: Філософський нарис", видану в 1796 році.

Після того, як фото, на якому Франциск та Макрон обмінювалися подарунками, облетіли інтернет, кореспондент французької газети La Croix Роберт Пшель опублікував у соцмережах фотографію обкладинки презенту. На ній можна помітити дуже важливу деталь – під назвою книги стоїть штамп: "Академічна читальна зала у Львові" (Czytelnia Naukowa we Lwowie).

Скандальчик: Еммануель Макрон подарував Папі Римському книгу, викрадену у Львові.Скандальчик: Еммануель Макрон подарував Папі Римському книгу, викрадену у Львові. Фото: afp.com/en/news-hub.

Це означає, що цей предмет колись був у колекціях львівського наукового товариства студентів, яке було започатковано у 1867 році. І хоча на той час Львів перебував під владою Австрійської імперії, спадкоємцем цієї бібліотеки є Львівський Університет ім. Івана Франка.

Як книга потрапила до Макрону невідомо. За однією з версій, книга могла бути обмінена перед Другою світовою війною як дублікат на іншу книгу зі зборів якоїсь іншої бібліотеки.

Однак німці масово грабували бібліотеки та архіви, тож може бути й так, що видання вкрали, або ж воно було вивезене після 1991 року.

Крім того, було висунуто версію, що цей екземпляр вже давно перебував у Франції. Як пише журналіст Арно Бедат, видання потрапило до продавця книг Люсьєна Бодена в Парижі, на набережній Гран-Огюстен приблизно в 1900-х роках. Він зауваж, що про це свідчить етикетка на внутрішній стороні обкладинки.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах