У Львові президенти України та Латвії обговорили створення міжнародного трибуналу над Росією

У Львові президенти України та Латвії обговорили створення міжнародного трибуналу над Росією.

У Львові президенти України та Латвії обговорили створення міжнародного трибуналу над Росією. Фото: t.me/kozytskyy_maksym_official

Події
03 березня 2023 16:03

Сьогодні, 3 березня, у Львові відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського і президента Латвійської республіки Егілсом Левітсом, на якій обговорили питання співпраці, підтримки України та міжнародного трибуналу для керівництва Росії. Президент Латвії разом з іншими високопосадовцями бере участь у саміті, який Україна проводить вперше, – United for justice. Читайте всі новини Львова.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Президент України наголосив, що Егілс Левітс як досвідчений юрист, що добре знається на роботі європейських інституцій і глобальних структур, і стане потужним помічником для притягнення до відповідальності російських злочинців.

«На переговорах ми торкнулися відповідних питань, зокрема створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Російської федерації проти України, підготовки голосування Генасамблеї ООН за відповідну українську резолюцію, співпрацю з міжнародним кримінальним судом і юридичними інституціями європейської спільноти», – повідомив Володимир Зеленський.

Президент Латвійської республіки додав, що разом з Україною європейські інституції працюють над притягненням до відповідальності керівництва Росії.

«Я просуватиму ідею спеціального трибуналу, адже жоден інший міжнародний суд не може розглядати справи про злочин агресії. Міжнародний суд відіграє важливу роль у вигляді збору доказів про вчинення окремих злочинів. Але важливо розглядати і злочин вчинення агресії, який вчинявся керівництвом. Він передбачений міжнародним законодавством, але немає суду, який має мандат на розгляд таких злочинів. Саме тому є невідкладна потреба зберегти досягнутий рівень міжнародного права і дотримання його, необхідне створення міжнародного суду, який би розглядав ці питання», – наголосив президент Латвійської республіки.

Іншим питанням зустрічі було посилення санкційного тиску на Росію та можливість використання 300 млрд доларів заморожених активів Росії для відбудови України, додав Левітс.

Окремо президент Латвії наголосив на важливості питання довгострокового миру і безпеки. Адже і після війни Росія залишатиметься агресивною країною. Військові спроможності східного флангу НАТО будуть стримувати цю агресію, зазначив Левітс. 

Володимир Зеленський подякував президенту Латвії за підтримку його країни.

Нагадаємо, президент Латвійської республіки Егілс Левітс втретє відвідав України від початку війни. Латвія допомагала Україні ще до повномасштабного вторгнення, зокрема стінгерами, і це стало правильним сигналом європейській спільноті. Військова підтримка Латвії для України перевищила 1% ВВП, враховуючи останній пакет допомоги. Також Латвія зголосилася допомогти з відбудовою Чернігівської області і розмінуванням небезпечних територій в Україні.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах