Ратушу у Самборі реставрують за 106 мільйонів гривень

Ратушу у Самборі реставрують за 106 мільйонів гривень.

Ратушу у Самборі реставрують за 106 мільйонів гривень. Фото: Юрій Богун.

Події
18 травня 2023 17:11

Самбірське комунальне підприємство «Об'єднане» уклало угоду з ТОВ «Експерт Систем» на ремонтно-реставраційні роботи будівлі міської Ратуші на площі Ринок, 1. Споруда є пам'яткою архітектури національного значення XVII – XIX століть. Загальна вартість ремонтних робіт становить 105 мільйонів 900 тисяч гривень. На сайті державних закупівель Prozorro йдеться, що підрядник має завершити реставрацію до 31 грудня 2025 року.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Згідно із тендерною документацією, триповерхова цегляна будівля зберегла свій первісний вигляд, але перебуває в незадовільному стані. Зокрема, дах має корозійні ушкодження, а підвальні приміщення залиті водно-глиняною пульпою. Окремі елементи будівлі, наприклад, сходи в підвал, є аварійними. Міськрада Самбора погодила проектно-кошторисну документацію на реставрацію Ратуші ще у 2021 році, пише zaxid.net.


 
Ремонтно-реставраційні роботи передбачають укріплення фундаменту Ратуші та ремонт водовідведення, трубопроводу, каналізації, опалення, вентиляції. Підрядник встановить освітлення фасаду, пожежну сигналізацію, системи блискавкозахисту, насосну станцію, сигналізацію та відеонагляд. Також відреставрують двері та внутрішні дерев'яні сходи, замінять вікна, дах та карнизи. Цоколь облицюють плитами з каменю, а сходи головного входу з кам'яних блоків та бетону замінять на залізобетонні. Компанія «Експерт Систем» має обстежити будівлю на наявність тріщин та усунути їх, облаштувати гідроізоляцію.

Крім цього, виконавець робіт відреставрує кам'яний металевий герб, розчистить від забруднення фасадний годинник, відновить втрачені кам'яні декоративні фрагменти та замінить ліпнину навколо вікон. Крім цього, згідно з тендером, на шпилі Ратуші встановлять втрачений флюгер та герб. Ці роботи виконуватимуть, опираючись на архівні матеріали.

У тендерній документації йдеться, що реставрація відбуватиметься коштом бюджету розвитку Самбірської міської ради. Підрядник отримуватиме оплату за виконані роботи за фактом виконання робіт.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах