Ноутбук чи стаціонарний ПК: що краще

Техно
12 червня 2023 17:52

У будинку майже кожної сучасної людини є персональний комп'ютер чи ноутбук. А ті, хто ще не перейнявся покупкою такої техніки, перебувають перед складним вибором: якому пристрою віддати перевагу? Однозначно відповісти неможливо, адже кожен тип гаджета має свої переваги. Все залежить від того, з якою метою купується техніка.

Сьогодні ноутбуки у Львові купити так само просто, як і стаціонарні комп'ютери. У магазинах електроніки представлене різноманіття моделей від різних виробників. Аби визначитися з різновидом пристрою, варто подумати, як і для чого його буде використано.

Ноутбук чи стаціонарний ПК: що краще - фотоНоутбук чи стаціонарний ПК: що краще - фото

Переваги ноутбуків

Основні параметри, що роблять лептопи привабливішими порівняно з комп'ютерами:

  1. Автономність. Завдяки вбудованому акумулятору ноутбук здатний кілька годин працювати без підключення до мережі. Це зручно у тих випадках, коли користуватися ним доводиться не лише вдома.
  2. Мобільність. У порівнянні з комп'ютерами лептопи набагато компактніші. Їх можна легко взяти з собою куди завгодно: в офіс, відрядження, на дачу або в кав'ярню.
  3. Самодостатність. Усі компоненти, необхідні для роботи, вже зібрані одному місці. Користуватися ноутбуком можна відразу після доставлення: нема потреби купувати мишку, клавіатуру, колонки та іншу периферію.
  4. Швидке підключення до Wi-Fi. Зробити це можна в будь-якому місці, де «ловить» мережа: вдома, в кафе аеропорту тощо. Якщо жодного стороннього джерела поруч немає, роздавати інтернет можна зі свого смартфона.

Щодо технічних характеристик, то у продажу знайдеться ноутбук під будь-які потреби: для роботи, навчання, геймінгу, розваг і навіть вузькоспеціалізовані моделі для людей окремих професій.

Ноутбук чи стаціонарний ПК: що краще - фотоНоутбук чи стаціонарний ПК: що краще - фото

Недоліки лептопів

З огляду на перелік переваг складається враження, що ноутбук — безумовно кращий варіант, ніж десктопний пристрій. Однак у лептопів є кілька суттєвих недоліків:

  • Обмеженість апгрейду. У продажу є ноутбуки, в яких можна додатково встановити планку SSD або замінити диск HDD більш містким. Однак на цьому переважно закінчуються можливості поліпшення «заліза». При всьому бажанні не вдасться замінити клавіатуру більш зручною або купити монітор з кращою роздільною здатністю чи кольорами. Звичайно, є виробники, готові зібрати ноутбук на замовлення з урахуванням усіх необхідних вимог, але якщо переваги зміняться, ноутбук доведеться поміняти.
  • Складний та дорогий ремонт. Ноутбуки значно менше піддаються втручанням ззовні, тому щось змінювати, покращувати чи ремонтувати в них набагато складніше. У деяких випадках простіше купити новий лептоп, ніж ремонтувати старий.
  • Менша продуктивність за тієї ж вартості. Оскільки ноутбук — пристрій за типом «все в одному», його продуктивність у порівнянні з ПК нижча. Для комп'ютера всі компоненти купуються окремо, тому пожертвувавши, наприклад, характеристиками монітора, можна виділити більше грошей на потужний системник.

Стаціонарні комп'ютери позбавлені зазначених вище недоліків, проте вони не відрізняються мобільністю та автономністю. Отже, користувачеві доведеться вирішувати: потрібна продуктивна та потужна машина або ж в пріоритеті — взяти за потреби техніку з собою.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах