Невідома Львівщина: озеро з бульбашками

Новина - Дозвілля та їжа - Невідома Львівщина: озеро з бульбашками

Новина - Дозвілля та їжа - Невідома Львівщина: озеро з бульбашками

Дозвілля та їжа
27 вересня 2016 14:19

На вершині гори затаїлося справжнє диво природи – Журавлине озеро, або як його ще називають Мертве. Розташоване воно поблизу водоспаду Кам’янка на території Національного парку "Сколівські бескиди", що на Львівщині.

Гірське озеро є унікальною пам’яткою природи і візитівкою села Кам’янка, яке засноване у XVIII столітті. Ніхто не пам’ятає, коли з’явилось саме озеро. Чи то споконвіку тут і було. Утворилося внаслідок провалу частини гірської породи. І впродовж тисячоліть провалля заповнилось рештками дерев, рослинності та води з гірських джерел.

Невідома Львівщина: озеро з бульбашками фото 

Внаслідок постійного процесу гниття органічних решток на дні озера утворюється вуглекислий газ і сірководень. Вода набуває чорного забарвлення. Піднімаючись на поверхню, газ утворює бульбашки. Спостерігаючи з берега за чорною булькотючою гладдю озера, ненароком відчуваєш себе, наче в казці. Місцеві жителі кажуть, що воно має якусь дивну містичну силу, сповнену таємничості.

Невідома Львівщина: озеро з бульбашками фото 1

Існує декілька трактувань походження назви озера. За однією з версій його називають Журавлиним озером, тому що навколо нього на заболоченій місцевості росло раніше багато журавлини, смачної і корисної карпатської ягоди. Інша версія трактує походження назви через улюблену місцину журавлів. Враховуючи той факт, що люди старались обходити озеро стороною через його таємничість і дивний вигляд, на його берегах на верхівках дерев полюбляли селитися журавлі.

Невідома Львівщина: озеро з бульбашками фото 2

Мертвим озеро називають через те, що в ньому нічого не росте і нема жодної живої істоти. Ще його називають чорним, швидше всього через колір води. Вода в ньому має темний, чорний колір через надмірну насиченість сірководнем.

Озеро і ліс, в якому воно розташоване зачаровують своєю красою. Озеро дає початок потічку, який згодом впадає в річку Кам’янка.

Місцевість навколо озера болотиста і поросла мохом. Існують перекази, що раніше тут були непрохідні місця з трясовиною, де багато людей залишились спочивати на вічність. Можливо, в цьому прикрому факті є якась схожість з однією з назв озера. Можливо, саме тому його і називають Мертвим, що мало кому вдавалось знайти дорогу назад, вийти з непрохідних хащ і трясовини живим?

Цікавим є той факт, що ніхто не знає справжньої глибини озера. Можливо, через легенди і містику, якими оповите озеро, мало хто наважується його досліджувати? Озеро досить глибоке, але справжні глибини його незвідані. В ньому багато потоплених колод і залишків гілля.

Невідома Львівщина: озеро з бульбашками фото 3

Особливістю озера є так званий "плавучий острів" – скупчення та переплетіння коріння дерев та засохлих рослин. Це чудо переміщається по озеру, про що стверджують очевидці, які побували на березі озера кілька разів у різні часи. Поверхня острова нагадує килим.

Неподалік від озера є ще декілька визначних місць, які здатні перехопити подих у відвідувачів. Варто піднятись вище на гору Ключ, біля якої унікальні кам’яні брили на сторожі століть приховують місцеві таємниці. Водоспад Кам’янка полюбляють і місцеві мешканці, і гості краю.

На території Національного парку "Сколівські бескиди" гостинні господарі чекають на гостей краю зі смачними карпатськими наїдками та самогоном, виготовленим на основі меду, сосни, кропиви, липи та інших лікувальних трав.

А придбаний сувенір нагадуватиме про дивовижні карпатські місця, які зберігають правічні спогади і таємниці.

Джерело: photo-lviv.in.ua

Читайте також: 

Невідомий Львів: "Совіцький" дворик

Невідомий Львів: "Фабрика повидла" на Жовківській рогатці

Невідомий Львів: Палац гіпсових королів

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах