Львів розширюється: як зміняться межі міста у цьому році

фото з сайту www.facebook.com

фото з сайту www.facebook.com

Події
14 сiчня 2016 17:09

Вже невдовзі офіційні межі Львова зазнають певних змін. У місті погодили з більшістю навколишніх сіл межі територій, які кому будуть належати.

Зараз Львів уже погодив межі з 14-ма з 18-ти населених пунктів, які затиснули місто в щільне кільце. У мерії сподіваються, що вже навесні 2016 року межі Львова затвердять офіційно. Наприклад, значна частина Сихова нарешті офіційно стане Львовом, – повідомляє zaxid.net.

Межі Львова востаннє затверджувалися ще за часів СРСР у 1988 році. З того часу фактична територія збільшилась наполовину, однак у документах таке розширення не прописане.

За словами в.о. директора департаменту містобудування Львівської міськради Сергія Коровайника, у 1988 році площа Львова становила близько 10 тис. га, а зараз місто розрослося до 14,9 тис. га. "З того часу виникало багато конфліктних ситуацій щодо території міста. Було багато спроб узгодити межі Львова, але всі вони були невдалими через те, що місто межує з 18-ма населеними пунктами і домовитися з кожним з них одночасно було дуже складно", – каже він.

У пропонованому ж мерією проекті землеустрою площа Львова має ще трохи збільшитись – до 15,1 тис. га. Це лише 151 км?, хоча, до речі, співмірний за населенням і значенням польський Краків має більш, ніж вдвічі більшу площу – 326,8 км?.

У 2015 році міська влада в питанні відстоювання меж Львова просунулася доволі далеко – чиновники не лише дослідили всі суперечливі території, а й провели перемовини з усіма населеними пунктами, між якими "затиснений" Львів, і з 14-ма з них уже підписали всі документи про узгодження меж.

Усього Львів межує з 18 населеними пунктами: містом Винники, селищем Брюховичі та селами Грибовичі, Малехів, Сороки-Львівські, Лисиничі, Чишки, Виннички, Пасіки-Зубрицькі, Зубра, Солонка, Сокільники, Скнилів, Лапаївка, Зимна Вода, Рясна-Руська, Домажир, Бірки.

Згідно з розробленим мерією проектом землеустрою щодо встановлення меж Львова, найбільше територій місто отримає від Зимної води (156 га) та Зубри (131 га). "Забирає" Львів також майже 31 га у Сокільників.

Львів розширюється: як зміняться межі міста у цьому році фото

Натомість Львову доведеться віддати майже 30 га Брюховичам та майже 12 га Винникам. З деякими населеними пунктами місто "обміняється" територіями.

До нового плану Львова увійшли Брюховицьке і Винниківське лісництва, які ще з 90-х років, згідно з даними кадастру, почали числитись за Львовом, але до офіційного плану міста зараховані не були.

Нарешті офіційно до складу Львова увійде і частина Сихова, яка досі вважається територією Зубри. "Ця територія числиться за Зуброю. Але Сихів будувався за державними актами управління капітального будівництва ЛМР, оскільки був отриманий акт на право постійного користування землею нашим УКБ", – пояснює Коровайник.

З нових "надбань" Львова – частина земельної ділянки під аеропортом. Однак в обмін на неї місто віддає Скнилову землю, на якій розташовані кооперативи мешканців села. "Місту ця територія не актуальна, оскільки там приватна власність і ділянка біля аеропорту, для нового будівництва вона не придатна. А люди побудували там будники і зараз не можуть їх продати чи передати в спадщину. Бо будинки розташовані на території Львова, а документи в них від Скнилівської сільради", – пояснює "здачу" Львовом частину території Коровайник.

До Львова офіційно увійде Білогорща, мешканці якої зараз по суті перебувають поза межами будь-якого населеного пункту: їхні будинки і не у Львові, і не в сусідніх селах.

Крім того, Львів отримає близько 100 га землі між Левандівкою і Рясним. "Мали дуже довгі перемовини із Зимною Водою щодо цієї території, оскільки вона вільна від забудови і може бути використана для подальшого функціонування міста. Взамін, згідно з домовленостями, ми збудуємо Зимній Воді ґрунтову дорогу до Окружної і даємо певні преференції щодо підключення до інженерних мереж міста", – зазначає очільник департаменту містобудування ЛМР.

Утім, Львів не лише отримає нові території або обміняється ділянками зі своїми "сусідами". Аби погодити межу з Брюховичами, Львову довелося віддати селищу близько 30 га землі – це частина кладовища та ділянки, на яких розташовані житлові будинки мешканців Брюхович. 

Львів розширюється: як зміняться межі міста у цьому році фото 1

Львів досі не узгодив межі з Винниками, Малеховом, Грибовичами та Рясна-Руською. Утім, Сергій Коровайник стверджує, що після обрання новим мером Винник Володимира Квурта питання з Винниками майже вирішене. Згідно з планом, Львів віддасть Винникам 12 га землі. За словами Коровайника, на цій території розташовані житлові будинки винниківчан.

У разі, якщо всі відповідні інстанції погодять межі Львова, місто отримає нові території і зможе нарешті впорядкувати землі. Узгодження меж Львова нарешті дозволить місту впорядкувати всю документацію із земельних питань.

Львів у новинах:

Львів'янину на замітку: що робити, коли спалили газу менше, ніж передбачено субсидією 

Які квартири Львові обклали податком на нерухомість 

У Львові більше 1000 власників авто сплачуватимуть податок 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах