ТОП-5 страв, які треба обов’язково скуштувати в Карпатах

Фото: http://blog.karpaty.info/

Карпатська кухня вражає своєю різноманітністю, адже в ній поєдналися українські, угорські, румунські, словацькі, чеські й інші страви. Є багато виробів з тіста, кукурудзяного борошна, м’ясних і рибних страв, часто використовують овочі. Отже, які страви варто спробувати, подорожуючи Карпатами: 


Бограч 

Бограч – перша страва, яку обов’язково готують на вогні. Спочатку в казанку топлять смалець, згодом ріжуть цибулю. Коли цибуля трохи підрум’яниться, додають м’ясо (баранячі або телячі ребра та шию), потім все засипають спеціями, меленим солодким перцем і смажать до рум’яної скоринки м’яса, після чого заливають водою, додають картоплю, трохи моркви і варять до готовності овочів. Можна приправити томатною пастою.


Бринза

Бринза – особливий сорт сиру з овечого молока, який готують на полонинах; він не має нічого спільного з тим продуктом, який продають у магазинах з написом "бринза" на етикетці. Проціджене овече молоко заквашують спеціальною закваскою з молока, звурдженого в шлунку ягняти, яке ще не паслося. Чани з молоком ставлять поруч із ватрою та помішують, поки не почнуть з’являтися згустки сиру, які в чані руками зліплюють у більші грудки. Ці грудки сиру потім підвішують у теплому місці чи просто розкладають на сонці. Так виходить "напівфабрикат" бринзи – будз. Після тижневого вигрівання будз перетирають з сіллю і маслом – так отримують бринзу.


Бануш

Бануш (банош) – готують у чавунному казанку на відкритому вогні. У казанок заливають сметану чи вершки і доводять до кипіння, в неї дрібною цівочкою сиплють кукурудзяне борошно, при цьому страву постійно помішують дерев’яним інструментом, поки на поверхні не проступить розтоплене масло. Подають зі шкварками, бринзою, грибами.


Грибна юшка

Грибна юшка – сухі білі гриби відварюють у курячому бульйоні зі спеціями, додають домашню локшину і зелень.


Пироги

Пироги – вареники з квашеною капустою, вареною товченою картоплею, бринзою, сиром і картоплею, влітку – з чорницями або вишнями. Мастять вареники салом, олією, рідше – маслом.

Джерело: Карпати.info

Львів у новинах: 

"Маст сі": ТОП-15 найпопулярніших "туристичних" кнайп Львова

Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові

ТОП закладів Львова, які дружні до дітей

Бюджетний Львів за 3 дні: як подивитись місто і не витратити купу грошей

ТОП-10 ресторанів, які полюбляють самі львів’яни

Чорний бургер та хот-дог з пармезаном: найцікавіші заклади з "вуличною" їжею у Львові

Фестивальна весна у Львові: ТОП 5 подій

Гарячий березень: головні фестивалі та концерти місяця у Львові

ТОП безкоштовних музеїв Карпат

Последние новости