Як виглядатиме сквер Гідності у Львові

фото з сайту  www.lvivpost.net

фото з сайту www.lvivpost.net

Дозвілля та їжа
02 грудня 2015 08:10

Через два тижні на Сихові у Львові відкриють сквер Гідності.До реалізації цього міського простору доклалась і міська громада мікрорайону.

"Пошта" поцікавилась, що особливого буде і хто найбільше доклався до втілення цього символічного проекту.

 

 

 

 

Для багатьох містян і туристів Львів асоціюється з його історичною та центральною частиною: романтичною площею Ринок, гордим оперним театром, повнолюдним проспектом Свободи. У будні і свята тут ніде й голці впасти. У середмісті завжди повно атракцій, пахне кавою і смачними галицькими пляцками. Сюди поспішають не лише туристи з різних куточків світу, а й самі львів’яни, які живуть у так званих спальних районах, де навіть на вихідних ніде вийти на прогулянку з дитиною, де парком звуть клумбу, навколо якої ростуть три деревця, або ж лісосмугу без замощених стежок. Жителі цих районів змушені шукати відпочинку у центрі Львова та  лише мріють, аби поблизу їхньої домівки було гарне місце для проведення вільного часу…

Жителі “спального” Сихова вирішили взяти ситуацію у свої руки і добитись, аби і в них був свій куточок – не радянський, а сучасний, спроектований за останніми європейськими тенденціями. А почалося все ще у травні 2014-го. Тоді  сихівчани виступили проти капітального будівництва перед СШ №98, на території між 105 і 109 будинками просп. Червоної Калини. 

Досягнувши свого, вирішили не зупинятися та зробити з покинутого скверу місце сучасного громадського простору із пристосуваннями для людей з особливими потребами та незрячих. Для того, аби робота була ефективнішою, сихівчани навіть об’єднались у громадську організацію з символічною назвою “Кращий Сихів”. Згодом учасники урбан-ініціативи “Група 109” розробили проект реконструкції скверу, узгоджуючи кожен етап проектування з місцевими жителями. 


фото: facebook.com/grupa 109 (3) 

Як писала “Пошта”, навесні 2015-го власним коштом жителі встановили лавки та смітники, висадили дерева і квіти, встановили скульптуру Божої Матері, а довкола неї вистелити декоративний камінь. Громада з власної кишені на облаштування скверу вже витратила понад 20 тис. грн. До того ж містяни домоглися від мерії 700 тис. грн із бюджету розвитку міста для заміни мощення у сквері та облаштування безбар’єрних заїздів для матерів із візоч­ками та людей з особливими потребами. 

У липні цього року сквер за адресою проспект Червоної Калини, 109 отримав наз­ву “Сквер Гідності”, а вже у листопаді завдяки тісній співпраці активних жителів, громадських організацій, урбан-ініціатив Львова та влади розпочали роботи з його оновлення. Уже завершують перший і другий етап з облаштування цієї ділянки. За словами активістів, залишилося висадити дерева та облаштувати лавки. Відкриття скверу, зі слів активістів, заплановане за два тижні.


Спільний проект сихівчан і архітекторів


Площу вже виклали плиткою, у якій вирізали кола, де пізніше будуть висаджені дерева і встановлені лавки. Сквер Гідності став першим громадським простором у Львові, де встановили тактильну плитку для людей із вадами зору. Також там зробили водовідведення. Зараз добігає кінця другий етап роботи над сквером. 

“Цього року вдасться реалізувати лише перші два етапи проектування. Всього їх чотири. Подальші роботи продовжуватимемо наступного року, бо вони потребують додаткового фінансування. До прикладу, зараз маємо змогу обладнати лише три лавки, а плануємо аж 20… Будемо збирати кошти, тож згодом їх доставимо. Третя черга проекту – облаштування скверу біля школи. Усі роботи плануємо завершити наступного року або навіть у 2017-ому”, – зазначив “Пошті” учасник урбаністичного об’єднання “Група 109” Максим Асафатов.


Ми показали приклад того, що завжди треба враховувати думку містян


Раніше повідомляли, що на реконструкцію міська рада виділила 700 тис. грн. Зі  слів співрозмовника, виділених міськрадою грошей вистачило лише на мощення. Решту робіт проводили з кишені громади.  

“Гроші на дерева і на встановлення однієї лавки зібрали місцеві жителі й ініціатива “Кращий Сихів”. Ще дві лавки оплатило німецьке товариство GIZ. Коштом мерії оплатили мощення”, – пояснює Максим Асафатов. 

Уже сьогодні-завтра, з його слів, у сквері висадять дерева та встановлять лавки. Також співрозмовник наголошує: це перший проект, у якому брали участь і громада, і архітектори, і влада. 

“Хочеться довести цей проект до кінця, адже він справді потрібен Сихову.  Ми спілкувалися з жителями, із тутешніми підприємцями, зі школою. Намагалися не лише почути думку кожного, а й спроектувати такий сквер, аби вгодити всім. Найбільшим відкриттям для нас було те, що людям бракує спілкування і для цього нема місць. Про це говорили майже всі. Тож ми  вигадали кругові лавочки як такі собі точки комунікації”, – акцентує Максим Асафатов.


Місце відпочинку для маломобільних груп


Сихівська райадміністрація теж долучилася до облаштування благоустрою цього скверу, зокрема  виступала замовником  у виконанні робіт стосовно  мощення у Сквері Гідності. 

“Дуже задоволена результатом гарної співпраці між жителями, райадміністрацією та групою молодих архітекторів. Ми показали приклад того, що завжди треба враховувати думку жителів. Адже років 10 тому діяв принцип: зробили проект, затвердили, і байдуже, чого хочуть люди. Тут сихівчани мали змогу висловити свої побажання. Тішуся, що Сихів матиме такий куточок відпочинку. Сквер Гідності буде доступний і для маломобільних груп, що теж важливо. Тут не буде поребриків і бордюрів – натомість будуть комфортні лавочки. Навесні жителі зможуть побачити вже зовсім інший сквер”, – зазначила у розмові з “Поштою” голова Сихівської райадміністрації Ірина Маруняк. 

Тішиться новим сквером і громада Сихова, яка, об’єднавшись, гарно відстояла свої права та ще й прикрасила спальний район таким собі “зеленим” ноу-хау. Символічною стала і назва – “Сквер Гідності”.

“Сквер Гідності – це локальне продовження Революції Гідності. Конфлікт із забудовою – яскравий приклад нехтування закону та інтересів жителів на противагу особистим бізнесовим інтересам. Важко уявити початок “повстання” сихівчан проти цієї забудови  без подій на Майдані. Назва скверу і показує цей зв'язок. Реалізація проекту цього скверу – бачення потреб громади міста на невеликій території. Громада згуртувалась і вирішила свою проблему – це головне. Тепер вона  зможе вирішувати й інші питання свого району.  Це як додатковий бонус до облаштування Скверу Гідності”, – зазначив “Пошті” сихівчанин, співзасновник ГО “Кращий Сихів” Андрій Рущак.

Урбаністична ініціатива “Група 109” виникла у Львові у 2014 році як майданчик для аналізу візуально-просторових проблем міста: безлад із вивісками, рекламою, брак громадських просторів тощо. Згодом вона сфокусувалася на конкретному об’єкті – сквері на Сихові. Для скверу це об’єднання архітекторів, урбаністів, культурологів і журналістів розробило проект нового громадського простору, а він “подарував” групі назву (розташований за адресою: просп. Червоної Калини, 105 – 109). Серед урбаністів “Групи 109” – Володимир Палій, Максим Асафатов, Наталія Мисак, Маркіян Максимюк, Марічка Закалюжна та Володимир Поріцький. 

Олександра Сладкова, начальник управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури департаменту розвитку Львівської міськради:

– Проектування Скверу Гідності на Сихові тривало близько року. Архітектори співпрацювали з місцевими жителями, прислухалися до їхніх побажань стосовно цього парку, дискутували і показували їм кращі європейські аналоги, аби сквер мав якусь родзинку. Таке в місті фактично вперше! Крім того, цей проект реалізовувався виключно за ініціативи громади; міська влада лише допомогла з фінансуванням. Цим він особливий! І хоч сквер виріс фактично на конфлікті, втім результати більш ніж тішать. На Сихові ми вже втратили кілька скверів, і цей теж міг залишитися без цього статусу. У когось навіть були плани на його місці звести будинок. Але місцеві жителі відстояли свою територію, якої тепер не впізнати. Для спального району це взагалі рідкість. Частіше щось нове облаштовують у середмісті. А тут ще й не просто сквер, а місце відпочинку для маломобільних груп, бо там будуть пандуси, тактильна плитка.

Львів у новинах:

Де покататися на лижах неподалік від Львова

Бюджетний Львів за 3 дні: як подивитись місто і не витратити купу грошей

Виставка "Дитячий світ 2015": що буде цікавого

 

 

 

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах