У Львові змінюють правила розташування літніх майданчиків: ресторатори незадоволені

фото infomisto.com

фото infomisto.com

Дозвілля та їжа
02 квiтня 2016 11:46

У Львові вирішили змінити вимоги до розташування відкритих майданчиків кафе і ресторанів. Планується, що тепер столики і парасолі встановлюватимуть просто на тротуарі чи бруківці, без встановлення дерев’яних помостів. Окрім того, літні майданчики мають стати суттєво меншими.

З 1 квітня у Львові стартує новий літній сезон для рестораторів, коли вони мають право встановлювати літні майданчики. Тим часом, у мерії Львова працюють над новими правилами розташування таких майданчиків, які можуть суттєво змінити уже звичний останніми роками вигляд міста, особливо у центральній його частині. ZAXID.NET з’ясував, яких змін слід очікувати рестораторам та їхнім клієнтам.


Тротуари мають бути вільними


"Раніше не було уніфікованих вимог до літніх майданчиків, зокрема не була визначена ширина проїзду для людей на візках, тому ресторатори мали можливість займати весь тротуар. Нові ж правила змусять їх зменшити ширину літніх майданчиків, – розповів ZAXID.NET головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. – Наприклад, фактична ширина тротуару на площі Ринок - близько 4 м, щонайменше 1,5 м з них мають залишатись вільними для проїзду".

За новими правилами, також заборонять займати проїжджу частину у більшості центральних вуличок міста і погоджуватимуть лише ті майданчики, які розташовуватимуться в межах тротуару. Винятком можуть стати дуже вузькі вулички, проте конкретних назв вулиць або ж їхньої ширини чиновники не кажуть, оскільки триває обговорення проекту.


Львівські ресторатори не задоволені намірами мерії


"У Кракові, до прикладу, тротуари повністю вільні. Натомість літні майданчики знаходяться на брукованій частині площі Ринок. Всі задоволені: мешканці мають, де пройти, а підприємці – достатньо місця для літніх майданчиків", – вважає власник кав'ярні "Світ кави" Маркіян Бедрій.

На думку власника кількох популярних львівських ресторанів Вардкеса Арзуманяна, нові правила приведуть до того, що більшість підприємців відмовляться від майданчиків.

"Кожного року ресторатори набирають сезонних працівників на літо, які б працювали на цих літніх майданчиках. Це приблизно п'ять-шість людей для одного ресторану. Ми офіційно платимо цим людям заробітні плати і сплачуємо з них податок до бюджету міста. Якщо зменшиться кількість столиків, то ми набиратимемо менше працівників", –  вважає Арзуманян.


Встановлювати подіуми заборонять


В мерії також хочуть заборонити встановлення дерев’яних подіумів під літні майданчики. Як пояснила ZAXID.NET начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, такі помости можливі будуть лише на похилих вулицях, але їхня висота не мала б перевищувати 10 см у найвищий точці.

"Розглядаються пропозиції, що тераси встановлюватимуть на вулицях із ухилом 10-20%. Якщо до прикладу перепад висоти тротуару буде 30 см, то підприємці мають зробити три тераси висотою до 10 см. Тобто вони будуть відділені одна від одної сходинками", – каже Онищенко.

На вулицях же, де нема значних перепадів висоти, встановлювати тераси буде заборонено.

"Я не розумію, чим заважають подіуми. Біля мого ресторану на вул. Лесі Українки, до прикладу, бруківка надто велика і нерівна. Столик там буде хитатись, відповідно битиметься посуд. Ми виступили із пропозицією за власний кошт вирівняти бруківку, але нам не дозволили і встановити подіум теж забороняють", – пояснює ресторатор Вардкес Арзуманян. За його словами, через бюрократичні складнощі і незрозумілі нововведення цього року взагалі не ставитиме літній майданчик біля свого ресторану "Шампанерія" на вул. Лесі Українки.

Чиновники хочуть також заборонити розміщувати будь-які літні майданчики на розі будинків, а також на південній частині площі Ринок, де розташована трамвайна зупинка.


За порушення правил майданчики примусово демонтують


Також у мерії обговорюють можливість демонтажу літніх майданчиків за порушення умов, зазначених у дозволі. Зараз міська влада може зробити це лише через суд, тому не в змозі оперативно реагувати навіть на грубі порушення.

"Зараз демонтувати літні майданчики складно, бо міська рада змушена подавати до суду. Поки триває судова тяганина –  сезон проходить. І наприкінці осені ресторатори демонтовують майданчики, начебто на вимогу суду, а насправді – бо сезон закінчився", – пояснила Лілія Онищенко.


Дозволи лише на один рік


У нових правилах також пропонується видавати підприємцям дозволи на розміщення літніх майданчиків лише на рік. Тоді, вважають у мерії, легше буде тиснути на несумлінних рестораторів, погрожуючи тим, що не дадуть дозволу на наступний рік.

Зараз же підприємці можуть отримати дозвіл на розміщення літнього майданчику на будь-який термін. На практиці, у спальних районах це може бути і десять років, а в центрі міста видають не більше, ніж на три роки.

Найбільше ресторатори обурюються саме наміром мерії видавати дозволи на літні майданчики лише на рік. Вардкес Арзуманян вважає, що це провокуватиме хабарництво, оскільки черги на отримання дозволів суттєво збільшаться, а виготовлення дозволу на один ресторан зараз займає близько трьох місяців.

Варто зауважити, що нові правила для встановлення літніх майданчиків почнуть діяти після того, як їх затвердять депутати. Вони поширюватимуться лише на тих підприємців, які виготовлятимуть нові погодження на майданчики. Тож на повне оновлення літніх майданчиків у центрі міста піде близько трьох років.

Де поїсти у Львові

ТОП -10 концептуальних закладів Львова для тих, кого не здивуєш "Криївкою"

Де у Львові поїсти суші: огляд ресторанів

Де і за скільки замовити доставку суші у Львові: огляд онлайн-закладів

"Маст сі": ТОП-15 найпопулярніших "туристичних" кнайп Львова

Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові

ТОП закладів Львова, які дружні до дітей

Бюджетний Львів за 3 дні: як подивитись місто і не витратити купу грошей

ТОП-10 ресторанів, які полюбляють самі львів’яни

Чорний бургер та хот-дог з пармезаном: найцікавіші заклади з "вуличною" їжею у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах