Батярський велопроменад: як це було

фото з сайту Радіо Свобода

фото з сайту Радіо Свобода

Дозвілля та їжа
07 травня 2017 12:52

Раритетні ровери були старшими за учасників заїзду і створили у Львові атмосферу початку минулого століття.

Батярський велопроменад: як це було фото

Велопроменад "Батяри на роверах" вже вчетверте об’єднує у Львові поціновувачів старовини. Це спосіб нагадати, як велосипеди та їхні власники виглядали на початку ХХ століття. Бажана умова участі — приїжджати на міському або оригінальному ровері та вдягтися у стилі 1920-30-х років. 

Батярський велопроменад: як це було фото 1

З площі Музейної стартували понад півсотні учасників. Колона проїхалася центром, далі парком Франка, доїхали до Піскових озер та повернулися на вул. Коперника.

Батярський велопроменад: як це було фото 2

Батярський велопроменад: як це було фото 3

Одні учасники заїзду привертали увагу, в першу чергу, своїми образами, а інші — своїми оригінальними роверами. Киянин Дмитро та львів’янин Тарік — веломайстри і у пробігу продемонстрували кастом-ровери власної роботи: "Я би це назвав спільним проектом двох майстерень саморобних велосипедів з Києва і Львова", — каже Дмитро. Свій масивний ровер він примудрився довезти поїздом зі столиці.

Батярський велопроменад: як це було фото 4

У дворику Палацу Потоцьких на батярів та батярок чекали музика, смаколики та ретро-танці. Найбільше оплесків зірвали 58-річна Марія та 67-річний Анатолій. Подружжя вже рік займається лінді-хопом, хоча до того пробували себе і в інших танцювальних стилях. 

Батярський велопроменад: як це було фото 5

Нагороду за найкращий ровер отримала Галина. Кілька років тому вона знайшла у товариша в селі автентичний велосипед, який просто пропадав. "Це німецький ровер, на ньому  зберігся оригінальний лейбл. Такі перестали випускати у 30-х роках. Це абсолютно автентична рама, ободи, тільки замінені шприхи", — розповіла дівчина. 

Батярський велопроменад: як це було фото 6

По місту Галина на ньому їздить мало, хіба що на такі заїзди. Час залишив на ровері тільки ножні гальма — аби зупинитися, треба крутити педалі назад, що не дозволяє швидко зупинятися в умовах міста. Передач тут також немає, тому аби їхати під гірку, треба мати непогану фізичну форму. Ацетиленовий ліхтар та сигнал зроблені на замовлення, але відтворюють тогочасні і справно працюють. 

Батярський велопроменад: як це було фото 7

Серед учасників обрали найстильнішого батяра і батярку. Оскільки подарунки їм вручали спонсори, то вони і обирали переможців на свій смак. За жіночий образ відзначили фотографиню фестивалю Софію. 

Батярський велопроменад: як це було фото 8

В номінації за кращий чоловічий образ нагороду здобув киянин Павло. Він вісім років колекціонує різні предмети старовини. Свій костюм називає вдалою стилізацією, але аксесуари до нього — справжні раритети. "Ми неодноразово брали участь у різних ретро-заїздах у Києві та інших містах. І цього року вирішили приїхати до улюбленого міста Львова", — розповів киянин Павло. 

Батярський велопроменад: як це було фото 9

До львівських батярів долучилася вся його родина — дружина Мар’яна, котра організовує ретро-велопроменади у Києві, та донька Белла, котра допомагала визначати володарів різних подарунків, витягаючи номерки. 

Батярський велопроменад: як це було фото 10

Найжаданіший подарунок отримав львів’янин Дмитро. Через лотерею йому дістався відреставрований голандський ровер 1970-х років.

Батярський велопроменад: як це було фото 11

Фото і текст Зої Красовської

Джерело: tvoemisto.tv

Дивись ще:

Святкуємо разом: як сьогодні Львів відзначатиме День міста

Вже працює: у Львові відкрили фан-зону для перегляду Євробачення

Фоторепортаж: як виглядає оновлена площа Митна

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах