Як безкоштовно розважитися у Трускавці: 7 неймовірних локацій

Як безкоштовно розважитися у Трускавці: 7 неймовірних локацій. Фото: facebook.com/Андрій Кульчинський

Як безкоштовно розважитися у Трускавці: 7 неймовірних локацій. Фото: facebook.com/Андрій Кульчинський

Дозвілля та їжа
04 квiтня 08:49

Трускавець – місто здоров’я, відомий на увесь світ бальнеологічний курорт. Але їдуть сюди не лише за "Нафтусею", "Марією" чи "Софією", але й просто, щоби "перезавантажитись". Під час війни українцям довелося тугіше затягнути паски, тому розкажемо про сім безкоштовних локацій у Трускавці, які неодмінно слід відвідати, перебуваючи в оздоровниці.

Центральний парк Адамівка

Його ще називають "Курортний", втім перша назва таки "Адамівка", на честь Адама Сапеги — одного з найактивніших ініціаторів реконструкції парку у Трускавці. Його площа чимала — майже 61 гектар.

У парку ростуть популярні для цієї місцевості дуби, буки, граби, ясени, клени та каштани, а ще такі екзоти, як: тюльпанове дерево, золотий дощ, магнолія, платан західний, сосна кримська, сосна чорна, тис ягідний, софора японська.

Понад сотню років тому у парку "Адамівка" було прокладено 14 кілометрів стежок для прогулянок. Які з них збереглися й куди вони ведуть — пропонуємо перевірити.

З собою радимо прихопити горішки для білочок і якогось насіння для пташок, вони тут майже ручні й "переслідуватимуть" вас доти, доки не нагодуєте. А ще рекомендуємо взяти з собою порожню пляшку. Навіщо — читайте далі. 

Джерело "Юзя"

Про це "молодильне" джерело у Трускавці ходять легенди. Кажуть, за умови щоденних вмивань, вода, завдяки речовинам гліцеринового походження, розгладжує шкіру не гірше, ніж дорогі процедури й креми. Хочете вірте, хочете ні, але біля джерела "Юзя" завжди черги. Туристи не лише вмиваються, але й набирають воду у пляшки — про запас.

За своїм складом «Юзя» є слабомінералізованою гідрокарбонатно кальцієво-натрієво-магнієвою мінеральною водою, що дуже схожа на «Нафтусю», але у неї відсутній нафтовий запах та смак. А ще ця вода зручна у використанні, оскільки довго не втрачає свої лікувальні властивості. А головне — безкоштовна!

Зоокуточок 

Подивитися на диких тварин і не витратити жодної гривні — у Трускавці це теж можливо. Ландшафтний парк "Підгір’я", який знаходиться на території санаторію "Карпати", є ідеальним місцем для пізнавальних прогулянок. Окрім, власне, самого парку, неймовірно гарного і доглянутого, з численними композиціями, виконаними із бронзи та дерева, тут можна побачити багато диких тварин.

Зоокуточок у Трускавці.Зоокуточок у Трускавці.

Тут мешкають олені, леопард, рисі. Також є пави, фазани, каролінки, дикі та свійські качки і ще чимало декоративного птаства. А ще – безліч кішок і кошенят, яке обожнюють, аби з ними бавилися і фотографувалися. А ось, годувати тварин і птахів категорично заборонено.

"Лебедине" озеро

Трускавецьке водосховище, або ж ставок Солониця, "лебединим" став не так давно, та й то лише для туристів. Якщо питатимете дорогу у місцевих, кажіть "водосховище", або ж "озеро з лебедями", інакше можуть не зрозуміти. Знаходиться воно неподалік вже згаданого санаторію "Карпати". Раніше лебеді сюди прилітали рідко, але останні кілька років їм тут, схоже, дуже подобається, тож вирішили оселитися.

Лебеді на озері у Трускавці. Фото: Молодий буковинець.Лебеді на озері у Трускавці. Фото: Молодий буковинець.

Ці гігантські птахи зачаровують своєю красою й грацією, спостерігати за ними одне задоволення. Робити селфі теж.

Христос-Спаситель

Статуя Христа-Спасителя у Трускавці – найбільша в Україні, до того ж – це точна, хоч і зменшена, копія Христа-Спасителя у Ріо-де-Жанейро (Бразилія). Її встановлено на Гошівській горі, що біля залізничного вокзалу, й видно майже з будь-якої точки міста. Загальна висота статуї – 12 метрів. 

Дорога до Ісуса дуже розбита й уже давно потребує ремонту, але її варто здолати, аби піднятися до постаменту. Біля статуї – сквер і оглядовий майданчик, з якого відкривається неймовірна панорама на місто й гори. Це місце сили, душевного спокою і "перезавантаження".

Гріб Господній

Копію Гробу Господнього у Трускавці відкрили наприкінці вересня. Культове місце облаштували на території храму святого Миколая Української Греко-Католицької церкви, що у центрі міста.

Копія Гробу Господнього на львівському курорті – одна з найбільших (якщо не найбільша) в Україні. Фото: Джерела Трускавця.Копія Гробу Господнього на львівському курорті – одна з найбільших (якщо не найбільша) в Україні. Фото: Джерела Трускавця.

Гріб Господній – головна святиня християнського світу. Це гробниця у скелі, де згідно з Євангелієм, після розп'яття був похований Ісус Христос, і на третій день воскрес. Гробниця є головним вівтарем Храму Воскресіння Христового в Єрусалимі.

Копію Гробу Господнього у Трускавці облаштовували кілька років. Фото: Джерела Трускавця.Копію Гробу Господнього у Трускавці облаштовували кілька років. Фото: Джерела Трускавця.

Копія Гробу Господнього на львівському курорті – одна з найбільших (якщо не найбільша) в Україні. На облаштування святині знадобилося кілька років. 

"Зона відчуження"

Шанувальникам чорнобильських пейзажів, приїхавши до Трускавця, неодмінно сподобається верхня частина міста. У верхню частину курортного Трускавця не водять туристів, але вони (ті, що відпочивали в оздоровниці 15-20 років тому) пам'ятають, як тут було... 

Тут уже кілька років не працюють майже всі санаторії-гіганти, зачинені бювет, концертний зал, ринок, кафе, магазини, аптеки. Тут не вмикають фонтани, не косять траву, а стежки колись популярного скверу заросли чагарниками. Поламані сходи, паркани та лавочки, побите скло у вікнах, розтрощені дахи – ідеальне місце для сталкерів. 

.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах