Карпатське море, село-привид і місто хоббітів: 5 локацій у Карпатах, про які ви точно не знали

Карпатське море, село-привид і місто хоббітів: 5 локацій у Карпатах, про які ви точно не знали.

Карпатське море, село-привид і місто хоббітів: 5 локацій у Карпатах, про які ви точно не знали. Фото: pravda.if.ua

Дозвілля та їжа
22 червня 2023 15:57

У будь-яку пору року українці поспішають до Карпат, аби насолодитись незабутніми краєвидами та просто відпочити від міста на свіжому повітрі. Карпатські гори красиві у всіх станах – чи то засніжені, чи то квітучі і різнобарвні. Та в Карпатах є кілька локацій, про які мало хто з туристів знає, та ці місця точно подарують вам багато теплих емоцій і змусять повертатись знову і знову.

VG Львів підготував для своїх читачів добірку із 5 локацій в Карпатах, про які ви точно не знали.

Карпатське море

Тут вам не здадуть в оренду ні шезлонг, ні бунгало, і гарячої кукурудзи чи теплого пива ніхто не запропонує. Але це небанальне місце вражає масштабом, спокоєм і карпатськими краєвидами кожного, хто сюди потрапить, тож воно неодмінно варте того, аби його відвідати. 

Карпатське море – це штучна велика водойма на лівому березі річки Стрий між селами Довге та Сопіт Сколівського району на Львівщині.  Її викопали у 1979 році для того, аби забезпечувала водою Львів і гідроелектростанцію, ставши найвисокогірнішим водосховищем світу, але щось пішло не так... Наприкінці ­1980-х стався великий зсув – і будівництво зупинили. Потім був невдалий вибух під час розвідувальних робіт, тож вартість будівництва, а яке Радянський Союз на той момент вже й так вклав понад 50 мільйонів доларів, стрімко зросла. А потім Союз розвалився, тож проєкт "заморозили".  

На згадку про так і нереалізований проєкт залишились різні будівлі і об'єкти: будинки для персоналу ГЕС, озеро, залізобетонні конструкції верхнього і нижнього переливу води й інше. Рай для сталкерів. Тут є на що подивитися і є над чим задуматися. А ще влітку тут цвітуть квіти русалок – рожеві водяні лілії. 

Місто хоббітів

Село хоббітів.Село хоббітів. Фото: 112.ua

Завжди мріяли відчути себе героєм фантастичного фільму? Не проблема! У селищі Верховина Івано-Франківської області зводять казкове місто хоббітів – «Хоббітхіл». Це нове туристичне місце, яке ще добудовують, та тут вже можна побачити казкові будиночки і послухати цікаві екскурсії. Тут планують створити справжнє казкове місто, де в побуті будуть свої гроші (хоббітхілські Йо), конституція, суд, пошта, митниця, загалом все, що необхідно для окремого міста.

Це містечко заховане від очей недосвідчених туристів в лісі, з панорамним виглядом на Верховину. На дахах будиночків росте трава, тому вони гармонійно поєднуються з навколишньою природою. А на території планують облаштувати багато розваг: санну та лижну траси, трасу для зорбінгу, а також можна буде попрактикуватись в гуцульських ремеслах – гончарстві, ковальстві, сироварінні тощо. Вхід на територію і екскурсія зараз коштують 100 грн.

Куди, якщо не за кордон: їдемо в Славсько

Гойдалка над горами

Гойдалка на краю світу.Гойдалка на краю світу. Фото: bituk.media

А ось і Карпатська розвага для любителів екстриму – політ над горами на височезній гойдалці. Це місце дарує туристам враження, наче вони летять над селом, яке під горою. Страшно, цікаво і краєвид незабутній. Відомо, що гуцули практикували такі гойдалки на Великдень, щоб цікавіше провести свято. Її особливістю є рекордна висота – 857 метрів над рівнем моря. Однією з перших, хто розповів про таку цікаву атракцію, була відома українська телеведуча Леся Нікітюк.

Цю карпатську смерекову гойдалку можна знайти біля села Микуличин на горі Сиглін, що в Космачі на Івано-Франківщині. З неї відкривається фантастичний панорамний краєвид на інші карпатські хребти. Катання на гойдалці безкоштовне, але для цього вам доведеться подолати підйом, який займе приблизно 1,5 години від місця висадки автомобілем або 3 кілометри від центру Космача.

Оглядова вежа на горі Цюхів Верх 

15-метрова оглядова вежа, з якої в хорошу погоду видно не лише Дрогобич, Трускавець і Борислав, які знаходяться поруч, а й Львів та Івано-Франківськ, до яких не менше 100 кілометрів, з'явилася у 2022 році. Це ідеальне місце, аби подумати про життя-буття й прийняти важливе рішення. 

Вежа є "родзинкою" проєкту "ВелоБескиди", який передбачає будівництво 12 сучасних об’єктів туристичної велосипедної та пішохідної інфраструктури на території регіону Трускавець – Орів – Борислав – Східниця. 

Цікаво, що понад 100 років тому планувалося будівництво канатної дороги на Цюхів Верх із Трускавця. Вперше ідея спорудження канатки виникла в 1912 році як одна із складових плану розвитку міста-курорту. На заваді його реалізації стала Перша світова війна. 

Де: біля села Орів Трускавецької міської територіальної громади. 

Село-привид

Село-привид Буркут.Село-привид Буркут. Фото: Captain Dzembronia

А ще у Карпатах є село-привид, яке доводить, що природа може перемогти цивілізацію. Йдеться про село Буркут в Івано-Франківській області, яке відоме своєю джерельною мінеральною водою.

Село-привид Буркут.Село-привид Буркут. Фото: Captain Dzembronia

До Другої світової війни тут тривалий час працював популярний бальнеологічний курорт, де оздоровлювались відомі усім генії літератури - Леся Українка, Іван Франко, Ольга Кобилянська, Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник та інші. Та останні мешканці цього села були змушені покинути рідні домівки в 2008 році після паводків. Тепер тут про колишнє населення нагадують лише зруйновані домівки, які вже окутала прекрасна природа. Ліс, річка, співи птахів, а навколо – нікогісінько, цілковита гармонія з природою.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах