Три безкоштовні оглядові майданчики у Львові, які неодмінно слід відвідати

Три безкоштовні оглядові майданчики у Львові, які неодмінно слід відвідати.

Три безкоштовні оглядові майданчики у Львові, які неодмінно слід відвідати. Фото: Юрій Богун

Дозвілля та їжа
30 квiтня 2023 07:42
Автор: Юрій Богун

Для того, щоб подивитися на Львів згори не обов’язеово платити гроші. Пропонуємо відвідати три оглядові майданчики, потрапити на які можна безкоштовно. Місто Лева з висоти пташиного лету — неймовірне. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Високий Замок

Замкова гора (Княжа гора, гора "Високий Замок") — один із пагорбів у Львові, це найвища точка міста — 413 метрів над рівнем моря. 

Прихильники краси міста у 1835—1839 роках обсадили гору деревами та кущами. У 1845 році на терасі, яка з'явилася після засипання яру (з боку Княжої гори) між Замковою та Княжою, збудували кав'ярню.

За австрійських часів пагорб називали Пісковою горою (німецькою Sandberg), а після того, як тут побував у 1851 році цісар — горою Франца Йосифа. Цісар побував тут і в 1855 році (увечері), оглядаючи ілюмінацію на свою честь.

З 1869 року на горі почали насипати копець Люблінської унії. Його висота, за різними джерелами, коливається в межах 410—413 метрів над рівнем моря, а над підніжжям гори копець височіє (з боку Підзамчого) на 150—160 метрів.

За радянських часів Високий Замок пробували називати Княжою горою, але невдало, як і все інше, що робилося в СРСР.

На вершині Високого Замку розташований оглядовий майданчик, до якого веде спіральна пішохідна доріжка. Зазначимо, що майданчик та доріжка освітлюються в темну пору доби. Станом на квітень 2023 року підйом на оглядовий майданчик обмежений. Проте, місто можна захоплюватися не лише з вершини.

Гора Лева

Гора Лева — один із пагорбів Давидівського пасма (частина Подільської височини), пам'ятка природи місцевого значення. Пагорб розташований неподалік від центру Львова, між вулицями Опришківською, Максима Кривоноса та Олекси Довбуша.

Пагорб розташований у західній частині Регіонального ландшафтного парку "Знесіння".

Висота гори Лева — 389 метрів над рівнем моря. На західному і частково північному її боці є невисокі скелі. Схили гори стрімкі, особливо північний та західний, місцями з урвищами.

Пагорб цей переважно незаліснений, лише його південний бік порослий деревами та кущами. На вершині встановлено металевий хрест, облаштовано оглядовий майданчик, східним схилом прокладено стежку зі східцями та (місцями) перилами.

Гору Лева ще називають Пісковою, Лисою, Княжою, "Кальварія", а у XV—XVII століттях львівські міщани називали її горою Стефана. Проте горою Стефана тоді офіційно мав би називатися невисокий горб над Стрільницею, бо від її підніжжя здійснювалось розмежовування земель, що належали місту. Львівські міщани перенесли назву гори на 400 метрів далі, щоби трохи збільшити площу своїх володінь. І довший час їм вдавалося дурити королівських ревізорів.

Черешневий гай

Місце, де зараз Черешневий гай, у 1923 році було полем. Ділянку у дві сотні гектарів викупив Митрополит Андерей Шептицький. А за кілька років його брат Климентій вирішив з допомогою монахів створити тут "Черешневий гай". Частина дерев, висаджених Климентієм Шептицьким, збереглися досі.

З Черешневого гаю відкривається чудовий вид на північну частину міста, а також на ближні села. Внизу знаходиться озеро.

До речі, від нього теж відкривається гарний вид на місто. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах