П'ять дивовижних місць у Львівській області, куди варто поїхати на авто

П'ять дивовижних місць у Львівській області, куди варто поїхати на авто.

П'ять дивовижних місць у Львівській області, куди варто поїхати на авто. Фото: facebook.com/KazkoviPolya.

Дозвілля та їжа
16 липня 2023 09:08

Розповімо про небанальні місця у Львівській області, які неодмінно слід відвідати цього літа, подорожуючи на автомомбілі: Карпатське море, водоспад Сопіт, найвища дерев'яна вежа України, печерний монастир, Казкові поля. 

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Карпатське море

Тут вам не здадуть в оренду ні шезлонг, ні бунгало, і гарячої кукурудзи чи теплого пива ніхто не запропонує. Але це небанальне місце вражає масштабом, спокоєм і карпатськими краєвидами кожного, хто сюди потрапить, тож воно неодмінно варте того, аби його відвідати. 

Карпатське море – це штучна велика водойма на лівому березі річки Стрий між селами Довге та Сопіт Сколівського району на Львівщині.  Її викопали у 1979 році для того, аби забезпечувала водою Львів і гідроелектростанцію, ставши найвисокогірнішим водосховищем світу, але щось пішло не так... Наприкінці ­1980-х стався великий зсув – і будівництво зупинили. Потім був невдалий вибух під час розвідувальних робіт, тож вартість будівництва, а яке Радянський Союз на той момент вже й так вклав понад 50 мільйонів доларів, стрімко зросла. А потім Союз розвалився, тож проєкт "заморозили".  

На згадку про так і нереалізований проєкт залишились різні будівлі і об'єкти: будинки для персоналу ГЕС, озеро, залізобетонні конструкції верхнього і нижнього переливу води й інше. Рай для сталкерів. Тут є на що подивитися і є над чим задуматися. А ще влітку тут цвітуть квіти русалок – рожеві водяні лілії. 

Де: біля села Сопіт Сколівської міської територіальної громади. 

Водоспад Сопіт

Це водоспад в Українських Карпатах (у Сколівських Бескидах) неподалік від південної околиці села Сопіт Стрийського району Львівської області.

Розташований на безіменному потічку, який впадає в річку Сопіт, або Сопотянка, (права притока Стрия). Потічок стрімко збігає по скелі, утвореній відслоненням порід нижнього роговикового горизонту менілітової світи Скибової зони складчастих Карпат. Біля підніжжя скелі водоспад утворив розлогий неглибокий водобійний казан, заповнений галькою пісковиків.

Поруч з водоспадом є паркувальний майданчик, альтанки і гамаки для відпочинку.

Також тут варять смачний бограч і  смажать хороший шашлик. 

Вежа Пам'яті у Недільній 

Унікальне місце у Карпатах, яке неодмінно слід відвідати кожному. Це не лише найвища дерев’яна вежа нашої країни, з якої відкривається неймовірний краєвид, і унікальна дзвіниця, аналогів якої немає ніде у світі, це ще й величний пам'ятник всім тим, хто віддав своє життя за волю і незалежність України, в чільному місці національно-визвольної боротьби. 

Вежа Памяті — це бойківська вежа-дзвінниця з оглядовим майданчиком, яку вінчає хрест, що знаходиться на висоті 907 метрів над рівнем моря. Її висота — 43 метри.  Ідея будівництва належить уродженцю села Ігорю Піхоцькому, а втілення задуму в життя стало можливим завдяки львівському архітектору Олесю Дзиндрі, який розробив проєкт унікальної споруди. 

Де: гора Діл у Недільній Стрілківської сільської громади, що неподалік Старого Самбора.

Печерний монастир у Розгірчому

Село Розгірче.Село Розгірче. Фото: fontanpodorozhei.com.ua

Скельно-печерний комплекс у карпатському селі Розгірче – унікальна пам'ятка історії та природи. Розташований в урочищі  на південно-східній околиці села на висоті 443 метри над рівнем моря. Це скелясті виступи пісковиків заввишки до 25 метрів, що утворились більше 70 мільйонів років тому на дні палеогенового моря. Кам'яний лабіринт відслонення Вигородського пісковика завширшки 50 метрів тягнеться серед буково-смерекового лісу зі сходу на захід майже на 400 метрів.

Перші згадки про монастир належать до другої половини 15 століття, ймовірно, він був збудований у 13-14 столітті. За переказами селян, монастир був чоловічим. Ймовірно, що його засновниками були монахи, що втікали із поруйнованого в 1200 роках татарами Києва та інших селищ Київської Русі. Ченці, які вижили, як вважають дослідники, знайшли непримітно-важкодоступну місцину та видовбали у скелях монастир.

Слід зазначитися, що на автомобілі до монастиря не під'їхати, частину шляху треба буде підніматися пішки, тому краще взути зручне взуття. 

Де: село Розгірче, Стрийський район, Львівська область. 

Казкові поля

Казкові поля.Казкові поля. Фото: facebook.com/KazkoviPolya.

Це порівняно нова туристична локація на Львівщині, яку відкрили влітку 2021 року. Парк "Казкові поля" в селі Стрілки, площею близько трьох гектарів, має найбільше лавандове поле у Львівській області, а також чималу територію з гортензіями, трояндами й іншими інстаграмними рослинами.

Туристичний сезон 2023 тут стартує з 17 червня. Казкові поля працюватимуть щоденно з 10:00 до 20:00. Ціна дорослого квитка у червні – 100 гривень, дитячого та пільгового – 60 гривень; у липні – 120 і 70 гривень відповідно.

Зазначимо, що на території парку є кафе, сувенірна крамниця, відпочинкова зона, дитячий майданчик. 

Де: вулиця Галицька, 169, село Стрілки, Бібрська міська громада, Львівська область.

  

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах