П’ять дивовижних водоспадів у Львівській області, які варто відвідати влітку

П’ять водоспадів у Львівській області, які варто відвідати влітку

П’ять водоспадів у Львівській області, які варто відвідати влітку Фото: Юрій Богун

Дозвілля та їжа
30 квiтня 09:35
Автор: Юрій Богун

У Львівській області є немало цікавих місць, потрапивши в які, перехоплює подих. Розповімо про п'ять дивовижних водоспадів, де можна не лише охолодитися у спеку і "перезавантажитися", слухаючи музику води, але й чудово провести час. І для цього зовсім не обов'язково чекати літньої відпустки. Для того, щоб їх побачити достатньо одного дня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Водоспад Сопіт

Сопіт (Сопітський) — водоспад в українських Карпатах (у Сколівських Бескидах), розташований неподалік від південної околиці села Сопіт Стрийського району Львівської області. Його висота — 8 метрів.

Водоспад розташований на безіменному потічку, який впадає в річку Сопіт (права притока Стрия). Потічок стрімко збігає по скелі, утвореній відслоненням порід нижнього роговикового горизонту. Біля підніжжя скелі водоспад утворив розлогий неглибокий казан, заповнений галькою. 

Поруч з водоспадом є паркувальний майданчик для автомобілів, альтанки для відпочинку, кафе і невелика крамничка, де можна придбати мед, варення, карпатські сувеніри.  

Водоспад Лазний

Цей водоспад також розташований у масиві Сколівські Бескиди, за кілька кілометрів на південний схід від села Довге, що на Дрогобиччин.

Лазний  — гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення. 

Висота падіння води цього водоспаду — 10,5 метра, ширина — близько 2 метрів. Утворився він у місці, де невеликий гірський потік перетинає скельний масив. Лазний складається з трьох каскадів.

Водоспад особливо мальовничий, коли потік повноводний, а також узимку, коли каскади замерзають.

Кафе поруч із водоспадом немає, тож радимо прихопити з собою канапки і термос із чаєм, або кавою, адже на природі дуже розгулюється апетитит.

Водоспад Кам’янка

Це водоспад в Українських Карпатах, розташований у межах масиву Сколівські Бескиди (між селами Дубина і Кам'янка). Від залізничної станції Сколе — 10 кіометрів.

Висота водоспаду — близько 7 метрів. Складається він із одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки. Біля водоспаду є сірководневе джерело мінеральної води типу "Нафтуся".

Неподалік від водоспаду розташоване Мертве Озеро (Журавлине). Вода в ньому теж дуже багата на сірководень.

Поруч із водоспадом є сувенірний ринок, а також кілька невеликих кафе. Готують тут традиційні для Карпатського краю страви: бограч, печену картоплю з м'ясом, ребра, шашлик, форель, млинці з медом. Смачно, перевірено!

Бориславський водоспад

Бориславський водоспад в руслі річки Тисмениця знаходиться на південь від центральної частини міста нафтовиків. Якщо бути зовсім точним, то біля житлового будинку на вулиці Тараса Шевченка, 190 у Бориславі.

Водоспад складається з одного каскаду. У підніжжі є водобійний котел близько 5 метрів у діаметрі, глибина води в якому перевищує 2 метри. Висота падіння води — близько 2 метрів. Висота над рівнем моря — 398 метрів.

Бориславський водоспад утворився в середині 1940-х років і поступово збільшує свою висоту через неотектонічні рухи Бориславсько-Покутської тектонічної підзони Передкарпатського крайового прогину.

Бориславський водоспад, на відміну від попередніх, не дуже популярний серед туристів, і в цьому головна його перевага, ніхто не заважатиме відпочинку і роздумам. Лише ввечері, особливо на спекотні літні вихідні, тут часто збирається молодь, тож місця для пікніка можна і не знайти. 

Водоспад Чотири копитця

Це невисокий, проте доволі широкий водоспад у Східниці. Розташований він на вулиці Богдана Хмельницького. До води влаштовано спуск дерев’яними східцями. Тут дуже зручно освіжатися у спеку, поруч є лавочка, а довкола багато гарних мальовничих місцин для привалу і перекусу. 

Зазначимо, що влітку, коли довго не падають дощі, водоспад у Східниці висихає, але зі зливами відновлюється знову. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах