5 водоспадів, які варто відвідати у Івано-Франківській області

5 водоспадів, які варто відвідати у Івано-Франківській області

5 водоспадів, які варто відвідати у Івано-Франківській області Фото: romantikspahotels.uа

Дозвілля та їжа
22 липня 2023 08:55
Автор: Юрій Богун

В Івано-Франківській області знаходиться багато водоспадів, від споглядання і слухання яких перехоплює подих. Пробій, Дівочі сльози, Козаківський, Сукільські — тут є на що подивитися і де освіжитися. Розповімо про п’ять водоспадів, які неодмінно слід відвідати львів'янам, подорожуючи Прикарпаттям.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Пробій

Це каскадний водоспад в Українських Карпатах, на річці Прут. Розташований у межах міста Яремче, на території Карпатського національного природного парку.

Пробій — один із найповноводніших водоспадів Карпат. Висота падіння води — 8 метрів, кут нахилу — майже 45 градусів.

Над водоспадом побудований міст заввишки 20 метрів, з якого можна дуже зручно милуватися красою водойми. 

Дівочі сльози

Цей водоспад розташований на річці Жонка, на захід від міста Яремче. Висота падіння води — 1,5 метра. У спеку тут можна купатися. Однак, під потік водоспаду ставати не радимо: захочете відчути ефект джакузі, а натомість можете отримати каменем по голові — Жонка, все ж таки, гірська ріка, яка ламає скелі, трощить каміння, а потім переносить усе це униз течією.

Дорога до водоспаду починається на Вольєрному господарстві у Яремче. Шлях в обидва боки можна подолати трохи більше, ніж за годину.

Сукільські водоспади

Це вісім неймовірно гарних водоспадів, про які знають далеко не всі, і в цьому головна їхня перевага, вам не доведеться стояти у черзі, аби зробити фото. Сукільські водоспади розташовані на струмках Сукіль-Плайський, Сукіль-Набивківський і Бережки (праві притоки річки Сукіль), що на околиці села Сукіль Болехівської міськради Івано-Франківської області. Кожен із них має свою назву.

Перший водоспад — Сукільський нижній. Його висота становить близько 2,5 метра. Розташований ліворуч від центральної дороги, при в'їзді в село Сукіль, перед церквою Святого Михаїла.

Другий і третій — Сукіль-Плайський (8 метрів) та Сукіль-Плайський верхній (4 метри) — на однойменному струмку на відстані 150-200 метрів один від одного.

Четвертий — Сукільський верхній (3 метри) знаходиться на відстані близько пів кілометра від Сукіль-Плайського і Сукіль-Плайського верхнього.

П'ятий — Сукіль-Набивківський (5 метрів) можна знайти на відстані приблизно 3,5 кілометра за околицею села Сукіль, в районі гори Набивки. Водоспад багатокаскадний, висота каскадів поступово зростає, починаючи від верхнього. Загалом їх чотири і найбільшим, головним є, власне, нижній каскад. 

Шостий водоспад — Дика Баба (4 метри) розташований на північний захід від сільського цвинтаря, а це на відстані близько 1 кілометра. Особливо гарний він має вигляд після рясних дощів, або під час танення снігу. Цей водоспад не схожий на інші з групи Сукільських, нагадуючи чашу-амфітеатр, з одного краю котрої донизу падає тоненька цівка води.

Сьомий — Хащуватий нижній (7 метрів). Це двокаскадний водоспад, який ще називають фантомним, бо існує він лише у період дощів, а під час сухої погоди зникає. Легкодоступний, маловідомий.

Восьмий — Хащуватий верхній (1,5 метра). Він розташований на відстані 200 метрів від попереднього. Це маловідомий серед туристів водоспад із групи Сукільських водоспадів, що знаходиться на відстані близько 2,5 кілометра від центральної частини села. Легкодоступний, потрапити до нього можна від кількох останніх будинків села Сукіль, спустившись через сінокіс до річки. 

Козаківський

Водоспад знаходиться біля північно-східної околиці села Козаківка. Розташований на території, підпорядкованій Болехівській міській раді Івано-Франківської області в масиві Сколівські Бескиди. 

Поруч є столики для відпочинку і місток ля переходу на інший бік річки.

Козацькі сльози

Розташований біля північно-східної околиці села Козаківка. Загальна висота перепаду води — близько 2,5 метра. Утворився на потоці Корженівка, який є правою притокою річки Сукіль, у місці, де потік перетинає потужну товщу пісковиків.

Легкодоступний, маловідомий. До самого водоспаду підходить лісова дорога, відстань до автодороги – 150 метрів.

Згідно із народними повір'ями, в цій місцині дуже часто з’являються мавки, лісовики та інші істоти. Назву водоспад отримав через схожість на людину, що плаче: вода спускається згори, спадає не єдиним потоком, а з двох боків, нагадуючи людину, яка ллє сльози.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах