П'ять безкоштовних оглядових майданчиків у Львівській області

5 безкоштовних оглядових майданчиків у Львівській області

5 безкоштовних оглядових майданчиків у Львівській області Фото: Юрій Богун.

Дозвілля та їжа
21 вересня 2023 14:50
Автор: Юрій Богун

Розповідаємо про п'ять неймовірних, а головне безкоштовних локацій, з яких можна помилуватися Львівською областю з висоти пташиного лету.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Гора Лева у Львові

Для того, щоб подивитися на Львів згори не обов’язково платити гроші за підйом на Ратушу. Достатньо, гуляючи парком "Знесіння", піднятися на один із пагорбів Давидівського пасма (частина Подільської височини).

Гора Лева (інші назви: Піскова, Лиса, Княжа, Кальварія) — пам'ятка природи місцевого значення, розташована неподалік від центру Львова, між вулицями Опришківською, Максима Кривоноса та Олекси Довбуша, у західній частині Регіонального ландшафтного парку "Знесіння".

Висота гори — 389 метрів над рівнем моря. На західному і частково північному її боці є невисокі скелі. Схили гори стрімкі, особливо північний та західний, місцями з урвищами, незалісені, хіба що південний бік поріс деревами та кущами.

На вершині встановлено металевий хрест, облаштовано оглядовий майданчик, східним схилом прокладено стежку зі східцями.

Оглядова вежа на горі Цюхів Верх 

У 2022 році у Карпатах встановили 15-метрову оглядову вежу. Змонтували її на горі Цюхів Верх, біля курортних Трускавця і Східниці. Це унікальна металева споруда, що нагадує маяк, аналогів якої немає ніде в Україні. З вежі можна одночасно побачити Трускавець, Східницю, гору Параска та долину річки Стрий. А в дуже хорошу погоду — ще й Львів та Івано-Франківськ.

На верх вежі ведуть зручні сходи. Загалом на ній є кілька оглядових майданчиків, з яких відкриваються неймовірні краєвиди.

Цікаво, що під час вітру вежу хитає. Особливо це відчувається на верхньому оглядовому майданчику. Але архітектори заспокоюють: так і має бути, панікувати не варто, конструкція спроектована таким чином, що здатна протистояти навіть дуже сильним вітрам. 

До вежі можна дійти пішки, або доїхати на велосипеді чи автомобілі. Найзручніше це зробити зі Східниці, хоча можна і з Трускавця, чи Борислава.

Довжина велошляху від Борислава по горі Буковиця до кінцевої точки — гори Цюхів Верх складає 6,34 кілометра. 

Гора Високий верх

Це гора в Українських Карпатах, у масиві Сколівські Бескиди. Розташована між селами Волосянка і Верхня Рожанка.  Висота гори — 1242 метри. Східний та північно-східний схил дуже крутий, північно-західний — пологий, поступово знижується в долину річки Славки.

Вершина і привершинні схили незаліснені, з них відкриваються дивовижні краєвиди.

На вершині гори Високий верх є кафе, ресторан, готель, базар, прокат коней і квадроциклів. Піднятися на гору пішки нескладно, але якщо такі подорожі не для вас, тоді можна зробити це на квадроциклі, або на канатній дорозі.

Двокрісельний витяг "Захар Беркут" піднімає на гору Високий Верх за 35 хвилин. У літню пору витяг працює щоденно (крім понеділка) з 9:00 до 19:00. Останній підйом здійснюють о 17:45, а останній спуск — о  18:30. 

Вежа пам’яті на горі Діл

Унікальне місце у Карпатах, яке неодмінно слід відвідати кожному. Це не лише найвища дерев’яна вежа нашої країни, з якої відкривається неймовірний краєвид, і унікальна дзвіниця, аналогів якої немає ніде у світі, це ще й величний пам'ятник всім тим, хто віддав своє життя за волю і незалежність України, в чільному місці національно-визвольної боротьби. У 1943 році на горі Діл відбувся запеклий бій між 105 бійцями ОУН-УПА та 3000 німецьких загарбників. Під час цього бою загинуло 43 українські патріоти.

Вежа Памяті — це бойківська вежа-дзвінниця з оглядовим майданчиком, яку вінчає хрест, що знаходиться на висоті 907 метрів над рівнем моря. Її висота — 43 метри.  Ідея будівництва належить уродженцю села Ігорю Піхоцькому, а втілення задуму в життя стало можливим завдяки львівському архітектору Олесю Дзиндрі, який розробив проєкт унікальної споруди.  

Найпростіше підніматись на вежу від села Недільна (Самбірський район). Підйом нескладний, хоча після дощу йти досить слизько.

Буковиця 

Взимку серед лижників це дуже популярний курорт, але мало хто знає, що влітку Буковиця теж працює. І це ідеальний економний варіант для подорожі на вихідні, аби "провітрити" голову. 

Підніматися на гору нескладно, особливо, якщо це робити доріжкою для велосипедистів (так, доріжка створена для них, але якщо робити це обережно...).

Також можна скористатися послугами витяга, але це вже за гроші. Зазначимо, що канатна дорога працює у четвер, в п'ятницю та на вихідні з 11:00 до 18:00. Виїзд і спуск тривають близько 8 хвилин. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах