Гори кличуть: 10 локацій у Сколе, які необхідно відвідати кожному

Гори кличуть: 10 локацій у Сколе, які необхідно відвідати кожному.

Гори кличуть: 10 локацій у Сколе, які необхідно відвідати кожному. Фото: Юрій Богун.

Дозвілля та їжа
05 серпня 2023 07:33

Сколе у Львівській області – ідеальний варіант для одноденної подорожі зі Львова. Тут є на що подивитися, є де скупатися та зробити інстаграмні фото, та й транспортне сполучення з цим містом досить-таки непогане. 

Розповідаємо про 10 локацій у Сколе, які необхідно відвідати кожному.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Лавандова алея

Це одна з найновіших локацій міста Сколе, яка щодня вабить до себе не лише місцевих мешканців, але й туристів. 

Два ряди лаванди висаджено перед входом у Національний природний парк "Сколівські Бескиди". 

Лавандова алея у місті Сколе.Лавандова алея у місті Сколе. Фото: Юрій Богун.

Звісно, з лавандовими полями у селі Стрілки порівнювати ці насадження не варто, але хороший фотограф завжди знайде вдалий ракурс, аби квітів здавалося багато.

Найкращі світлини виходять тут рано-вранці, коли сходить сонце.

Річка Опір

Не кожному українському місту пощастило мати річку у центрі. Особливо таку, як у Сколе, — широку, мілку, зусебіч встелену великим гладким камінням. Влітку, коли світить сонце, вода в Опорі прогрівається дуже швидко, тож тут плескаються із самісінького ранку і аж до пізнього вечора.

Вздовж Опору у Сколе є кілька місць для купання. Дехто освіжається одразу під мостом, хтось засмагає на великих кам'яних брилах трохи далі, а ще хтось полюбляє розстелити килим на газоні громадського простору "Зарінок-Скала". 

Павлів потік

Це популярна рекреаційна зона Сколе з озером і пляжем, що розташована одразу за мостом через річку Опір.

Павлів потік у Сколе.Павлів потік у Сколе. Фото: Юрій Богун.

Вздовж гірського потоку прокладена мальовнича стежка через смерековий ліс. Гуляючи нею, натрапляєте на лавочки й альтанки, де можна перепочити, а то й влаштувати пікнік. А ще ця стежка приведе вас до унікального джерела Залізна Вода.

Палац Гредлів

Пам'ятка архітектури місцевого значення у місті Сколе, на вулиці  Князя Святослава в історичному районі Демня, подарована місту талановитими промисловцями братами Гредлі.

Палац Гредлів у Сколе.Палац Гредлів у Сколе. Фото: old.loda.gov.ua.

Необароковий двоповерховий палац було збудовано наприкінці 19 століття. Нині в ньому розмішується школа-інтернат.

До нашого часу добре збереглась не тільки будівля, але й ковані огорожа та хвіртки. Палац оточений парком, який налічує чимало екзотів.

Костел Семи Скорбот Діви Марії

Костел Семи Скорбот Діви Марії.Костел Семи Скорбот Діви Марії. Фото: ua.igotoworld.com.

Ефектний неоготичний костел розташований на вулиці Августина Волошина, що майже у середмісті. Його збудували у 1895 році не без меценатської допомоги вже згаданих вище баронів Гредлів.

Будівля зазнала значних руйнувань в роки Другої Світової війни. Втім, на початку 90-х її відновили.

Дерев'яна церква

Безцінна пам’ятка бойківської народної архітектури розташована на розі вулиць Івана Франка та Тараса Шевченка у Сколе. Це церква святого великомученика Пантелеймона (святої Параскеви) збудована наприкінці 16 століття у бойківському стилі.

Церква святого великомученика Пантелеймона (святої Параскеви).Церква святого великомученика Пантелеймона (святої Параскеви). Фото: uk.wikipedia.org.

У 1948 році комуністичним режимом церква була закрита і понад 40 років використовувалася як музей. І лише після проголошення Україною Незалежності її передали вірянам. 

Кленолистий платан

Це майже 200-літнє дерево — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Об'єкт природно-заповідного фонду Львівської області, росте на вулиці Отця Михайла Мосори у Сколе. 

Фото: rastenievod.com/platan.Фото: rastenievod.com/platan.

Як розповіли у Національному природному парку "Сколівські Бескиди", платан є одними з небагатьох представників листяних дерев, який завдяки густій кроні та красивим забарвленням стовбура вважається декоративно-цінним.

Водоспад Кам'янка

Розташований у межах масиву Сколівські Бескиди (між селами Дубина і Кам'янка Сколівської громади). Це дуже популярна локація серед туристів, особливо влітку. Тож, якщо вам хочеться зробити фото на тлі водоспаду, але без інших людей, найкраще відвідати це місце у будні, в першій половині дня. 

Висота водоспаду — близько 7 метрів. Складається він із одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки.

Від залізничної станції Сколе до водоспаду йти через ліс ознакованою стежкою трохи менше двох годин. Для тих, хто любить багато ходити, маршрут нескладний. 

Біля водоспаду є сірководневе джерело мінеральної водин типу "Нафтуся". А кількасот метрів далі — озеро Журавлине, про яке ми розповімо далі.

Озеро Журавлине

Оповита таємницями водойма неправильної форми ховає в своїх водах не один десяток історій, які тутешні жителі розповідали раніше тільки біля вогнища. Води його темні, а в центрі знаходиться невеликий острівець, що рухається то до берега, то від нього.

Розташоване озеро Журавлине на висоті 572 метри над рівнем моря, а стежка, що веде до нього, вимощена камінням, яке хаотично розкидане під нахилом.

На березі є дерев’яний місток, де виходять гарні фото. 

У лісничої Надії

Поруч із водоспадом Кам'янка є сувенірний ринок, а також кілька невеликих кафе. Готують тут традиційні для карпатського краю страви: бограч, печену картоплю з салом, ребра, шашлик, форель, млинці з медом. 

На обід ми завітали в кафе "У Лісничої Надії" і не пожалкували. Місце дуже колоритне (з краєвидом на прадавній ліс), замовлення тут готують на відкритому вогні досить швидко, порції великі, а страви дуже смачні.

До слова, власниця кафе Надія Палій — єдина жінка-ліснича у Львівській області, а, можливо, й в усій Україні. 

Що привезти зі Сколе 

Сувеніри з дерева, сушені білі гриби, карпатський чай, мед, варення з соснових шишок.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах