П'ять цікавих місць у Трускавці, про які мало хто знає

П'ять цікавих місць у Трускавці, про які мало хто знає — відео.

П'ять цікавих місць у Трускавці, про які мало хто знає — відео. Фото: Юрій Богун.

Дозвілля та їжа
12 серпня 2023 07:47

Трускавець — популярний бальнеологічний курорт у Львівській області, куди їдуть звідусіль, аби попити цілющої Нафтусі. Лікарі підтвердять, що найбільше користі вода приносить у поєднанні з активним відпочинком. Ми вже розповідали про сім безкоштовних локацій у Трускавці, які неодмінно слід відвідати, перебуваючи в оздоровниці. Сьогодні ж розкажемо і покажемо п'ять небанальних місць на курорті, про які мало хто знає, але які неодмінно здивують. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Безкоштовне джерело Нафтусі

Вода у трускавецькому бюветі стала платною у 2020 році. Спершу вона коштувала 8,8 гривні за літр. Але у серпні того ж року «Нафтуся», «Софія», «Марія» та «Броніслава» подорожчали до 24 гривень за літр.

Мало хто знає, але набрати Нафтусі у Трускавці можна і безкоштовно. Джерело з безкоштовною водою знаходиться у лісі між Трускавцем і Бориславом (на в'їзді у Борислав, біля санаторію "Джерельний").  

Казковий дуб

Це одне з найстаріших дерев курорту. Казковий дуб росте у трускавецькому парку неподалік верхнього бювету. 

Хто першим придумав, що він виконує бажання, наразі невідомо. Але кажуть, якщо дуже чогось захотіти, промовити це подумки і заховати у корі дерево монетку, мрія неодмінно здійсниться.

Руїни літнього курорту на Помярках

Літній курорт Помярки, як називали його поляки, був розміщений на сонячній галявині, оточений лісом і горами. Створили його у 1920-х роках на місці однієї із шахт, з якої раніше видобували озокерит. Спершу це був невеликий ставок для купання з водою соляно-сірчаного складу із джерела "Катерина". Втім, на початку 1930-х років купальню суттєво збільшили, збудувавши басейн площею 10 000 метрів квадратних. На одному з берегів облаштували пляж, пісок і гальку для якого привезли з берегів Балтійського моря. Гуляти пляжем дозволяли лише босоніж. Озером катали на човнах.

До послуг відпочивальників на Помярках було джерело Нафтусі №2, аналогічне за хімічним складом до джерела Нафтусі №1, що в курортному парку Трускавця. Для цього на літньому курорті був облаштований невеличкий бювет. 

Бювет — єдине, що залишилося від колись популярного літнього курорту Помярки. А ще озеро, в якому ловлять рибу, а під час спеки навіть купаються. 

Ця локація розташована у лісі неподалік прохідної Трускавецького заводу мінеральних вод, що на Помірецькій, 74.

Музичний сквер

Нове місце для вечірніх прогулянок і селфі –  музичний сквер – з'явилося у Трускавці два роки тому. Його відкрили біля школи мистецтв імені Романа Савицького, що неподалік залізничного вокзалу, на вулиці Річки, 11. 

Ідея створення на курорті музичного скверу належить керівництву школи мистецтв, реалізувати ж її вдалося завдяки конкурсу громадських ініціатив Львівської області. 

На вистеленій у формі скрипки з орнаментом скрипкового ключа бруківці з’явились лавочки, що підсвічуються. В центрі та з боків композиції – дерева-ліхтарі. Бракує лише музики. Та за словами директора Трускавецької школи мистецтв імені Романа Савицького Ігора Нича, це питання часу.  

Зазначимо, що лавочки, дерева і ліхтарі у Музичному сквері підсвічують далеко не щодня. Розкладу немає, як пощастить.

Світломузичний фонтан

Це ще одна цікава локація у Трускавці, про яку мало хто знає.

Світломузични фонтан розташований біля санаторію "Дніпро", що на вулиці Дрогобицькій, 33. На відміну від аналогічних фонтанів, скажімо, у Львові, чи в Вінниці, цей не має постійного графіка роботи. Його включають, коли заманеться. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах