20 місць куди піти у Трускавці туристу безкоштовно або за символічну плату

20 місць куди піти у Трускавці туристу безкоштовно або за символічну плату.

20 місць куди піти у Трускавці туристу безкоштовно або за символічну плату. Фото: Юрій Богун.

Дозвілля та їжа
21 лютого 08:29

Трускавець — популярний бальнеологічний курорт у Львівській області, куди їдуть, аби попити водички. За словами медиків, найкраще вода "діє" у поєднанні з активними пішими прогулянками.

Розповідаємо про 20 місць у Трускавці, які неодмінно слід відвідати, перебуваючи в оздоровниці. Більшість із них — безкоштовні, або ж плата за вхід є символічною.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Бювет

Це "серце" Трускавця — місце, довкола якого обертається життя в оздоровниці. Адже, якби не було води, то й Трускавця, як бальнеологічного курорту, не існувало б. 

Атмосфера біля бювету невимушена. Тут фліртують, знайомляться, спілкуються, призначають побачення.

Біля бювету можна домовитися про масаж, оренду житла, харчування, таксі, відвідати картинну галерею просто неба, купити квитки на концерти.

Кілька разів на тиждень перед бюветом проводять фотосесії й автографсесії популярні виконавці. Як правило, "зірки" приходять до бювету на зустріч із шанувальниками близько 12.30 та 17.30.

Бювет працює тричі на добу: 07.00-10.00, 12.00-15.00 та 17.00-20.00.

Вхід на бювет є вільним, однак за воду треба платити. Літр "Нафтусі", "Софії", "Марії" або "Броніслави" коштує 24 гривні. 

Парк Адамівка

Його ще називають "Курортний", втім перша назва таки "Адамівка", на честь Адама Сапеги — одного з найактивніших ініціаторів реконструкції парку у Трускавці. Його площа чимала — майже 61 гектар.

У парку ростуть популярні для цієї місцевості дуби, буки, граби, ясени, клени та каштани, а ще такі екзоти, як: тюльпанове дерево, золотий дощ, магнолія, платан західний, сосна кримська, сосна чорна, тис ягідний, софора японська.

Понад сотню років тому у парку "Адамівка" було прокладено 14 кілометрів стежок для прогулянок. Які з них збереглися й куди вони ведуть — пропонуємо перевірити.

Серед популярних локацій парку Адамівка, про які ми не розповідатимемо детально, але які рекомендуємо відвідати, такі як: Музична альтанка — місце для концертів вуличних музикантів, скульптура Богородиці, тир, прокат роверів.

З собою у парк радимо прихопити горішки для білочок і якогось насіння для пташок, вони тут майже ручні й "переслідуватимуть" вас доти, доки не нагодуєте. А ще рекомендуємо взяти порожню пляшку. Навіщо — читайте далі. 

Молодильне джерело "Юзя"

Про це "молодильне" джерело у Трускавці ходять легенди. Кажуть, за умови щоденних вмивань, вода, завдяки речовинам гліцеринового походження, розгладжує шкіру не гірше, ніж дорогі процедури й креми. Хочете вірте, хочете ні, але біля джерела "Юзя" завжди черги. Туристи не лише вмиваються, але й набирають воду у пляшки — про запас.

За своїм складом "Юзя" є слабомінералізованою гідрокарбонатно кальцієво-натрієво-магнієвою мінеральною водою, що дуже схожа на «Нафтусю», але у неї відсутній нафтовий запах та смак. А ще ця вода зручна у використанні, оскільки довго не втрачає свої лікувальні властивості. А головне — безкоштовна!

Казковий дуб

Це одне з найстаріших дерев курорту. Казковий дуб росте у трускавецькому парку неподалік верхнього бювету. 

Хто першим придумав, що він виконує бажання, наразі невідомо. Але кажуть, якщо дуже чогось захотіти, промовити це подумки і заховати у корі дерево монетку, мрія неодмінно здійсниться.

Біля дуба є лавочка, де можна перепочити, спостерігаючи за тим, як пташки їдять із годівнички, почепленій на дубі. 

Трускавецька "зона відчуження"

Шанувальникам чорнобильських пейзажів, приїхавши до Трускавця, неодмінно сподобається верхня частина міста. У верхню частину курортного Трускавця не водять туристів, але вони (ті, що відпочивали в оздоровниці 15-20 років тому) пам'ятають, як тут було... 

Тут уже кілька років не працюють майже всі санаторії-гіганти, зачинені бювет, концертний зал, ринок, кафе, магазини, аптеки. Тут не вмикають фонтани, не косять траву, а стежки колись популярного скверу заросли чагарниками. Поламані сходи, паркани та лавочки, побите скло у вікнах, розтрощені дахи – ідеальне місце для сталкерів. 

Художній музей Михайла Біласа

Діє з 1992 року в одному з найгарніших будинків Трускавця, пам’ятці дерев’яної архітектури початку 20 століття старовинній віллі "Гопляна", що на майдані Кобзаря у центрі міста.

Це перший в Україні музей, відкритий при житті майстра.

Художній музей Михайла Біласа у Трускавці.Художній музей Михайла Біласа у Трускавці. Фото: muzejbilasa.com.ua.

У музеї експонуються текстильні роботи народного художника України Михайла Біласа: гобелени, килими, верети, ліжники, вишивані сервети, доріжки, подушки, багатопланові сюжетні панно та аплікації, декоративні квіти.

Музей міста курорту Трускавця 

Окрасою нижньої тераси парку "Адамівка" є будівля музею міста-курорту Трускавця, який відкритий в колишній віллі "Саріуш", зведеній на початку ХХ століття в стилі модерн з ознаками "історизму" та мотивами мавританської архітектури. В сезон курорту 1901 року вілла "Саріуш" вже приймала гостей на оздоровлення, а нині музей приймає відвідувачів для ознайомлення з історією всесвітньовідомої оздоровниці.

Музей-криївка УПА в Трускавці.Музей-криївка УПА в Трускавці. Фото: djerela.com.ua

Через експозицію музею відвідувачі дізнаються про Трускавець княжих часів і польських королів; місто часів Австро-Угорщини та Польської держави, коли був заснований і зміцнював свої позиції курорт в Європі; оздоровницю радянської доби та Незалежної України.

Одна з "родзинок" музею — "Повстанська криївка" — тематико-експозиційні зали в підвальному приміщенні музею, що відтворюють життя та побут повстанців у глибокому підпіллі. 

Адреса Музею міста курорту Трускавця: майдан Січових Стрільців, 2.

Трускавецький гусак

Гусак — символ Трускавця. Його зображення є на гербі курорту, флюгерах, електроопорах у парку. До 196-річчя курорту Трускавець, який святкували у 2023 році, у місті з'явився перший бронзовий пам'ятник гусаку. Встановили його біля міської ради, що на вулиці Бориславській, 2. Кажуть, він "примагнічує" успіх до всіх, хто прийде до нього, потре йому дзьоба і сфотографується. 

Трускавецький гусак.Трускавецький гусак. Фото: tmr.gov.ua.

Автором ескізу та скульптури першого трускавецького Гусака з портфелем є Василь Бородай. Скульптор викладає в Національній художній академії, та є онуком відомого митця Василя Бородая, творця пам’ятника Батьківщині-Матері – найбільшої нерелігійної скульптури в Східній Європі, автора пам’ятного знаку на честь заснування Києва. Василь привіз та допомагав із встановленням трускавецького Гусака напередодні. Він розповів, що робота над скульптурою видалась досить цікавою, вважає, що такий Гусак-інтелігент в ретро стилі якнайкраще вписується в атмосферу міста – передає характер поважних мешканців та відображає настрої гостей курорту.

Алея гортензій

Сезон масового цвітіння гортензій у Трускавці розпочинається у липні і триває аж до кінця вересня. Усім, хто відпочиватиму на курорті у цей період, радимо помилуватися їх цвітінням. Квітнуть вони у парках, скверах, біля санаторіїв, у приватних садибах, біля багатоповерхівок, шкіл і дитсадків. 

Алея гортензій у Трускавці.Алея гортензій у Трускавці. Фото: Юрій Богун.

Але найбільше гортензій висаджено у Свято-Іллінському храмі, що на вулиці Івана Мазепи, 3А. У сезон цвітіння тут просто перехоплює подих. Пройти повз цю красу з байдужим виразом обличчя неможливо. 

Ландшафтний парк Підгір'я з зоокуточком

Подивитися на диких тварин і не витратити жодної гривні — у Трускавці це теж можливо. Ландшафтний парк "Підгір’я", який знаходиться на території санаторію "Карпати", є ідеальним місцем для пізнавальних прогулянок. Окрім, власне, самого парку, неймовірно гарного і доглянутого, з численними композиціями, виконаними із бронзи та дерева, тут можна побачити багато диких тварин.

Тут мешкають олені, пави, фазани, каролінки, дикі та свійські качки і ще чимало декоративного птаства. А ще – безліч кішок і кошенят, яке обожнюють, аби з ними бавилися і фотографувалися. А ось, годувати тварин і птахів категорично заборонено.

Водосховище

Трускавецьке водосховище або ж ставок Солониця, "лебединим" став не так давно, та й то лише для туристів. Якщо питатимете дорогу у місцевих, кажіть "водосховище", або ж "озеро з лебедями", інакше можуть не зрозуміти. Знаходиться воно неподалік вже згаданого санаторію "Карпати". Раніше лебеді сюди прилітали рідко, але останні кілька років їм тут, схоже, дуже подобається, тож вирішили оселитися.

Трускавецьке водосховище.Трускавецьке водосховище. Фото: Молодий буковинець.

Ці гігантські птахи зачаровують своєю красою й грацією, спостерігати за ними одне задоволення. Робити селфі теж.

Трускавецьке озеро  

Розташоване на виїзді з міста у напрямку міста Борислава (до велитенського напису "Трускавець" обабіч дороги), втім, у пішій доступності. Від готелю "Марко" стежкою вздовж дороги на Борислав сюди неспішним кроком йти не більше 15 хвилин.

Біля озера встановлена табличка "Купатися заборонено!", але на неї не зважають. Місцеві кажуть, що вода в озері дуже чиста. Купатися заборонено тому, що на березі немає станції рятувальників, не влаштовано переодягалень, вбиралень й інформаційних стендів про безпеку поводження на воді, а без цього дозволу на купання бути просто не може. Але людей на цьому озері відпочиває багато, особливо на вихідні. Тут і засмагають, і купаються, і плавають на надувних човнах, і рибалять, і смажать шашлик на березі.

Біля водойми є кафе з альтанками та мангалами для оренди, де продають напої, снеки та морозиво.

Озеро біля "Козацького хутора"

Розташоване на виїзді з міста у напрямку міста Дрогобича. Від трускавецького автовокзалу до водойми йти тротуаром пішки вздовж траси близько 15 хвилин. Це чимале озеро, але купаються лише у двох місцях – біля дамби та біля ресторану "Козацький хутір". Щодо останнього місця, то тут територія огороджена й доглянута, вхід платний. Берег піщаний, є безкоштовні вбиральні, душ і роздягальні. 

Також на території є альтанки (страви можна замовити у ресторані), невелике волейбольне поле, у літньому кафе продають напої та солодощі.

Христос-Спаситель

Статуя Христа-Спасителя у Трускавці – найбільша в Україні, до того ж – це точна, хоч і зменшена, копія Христа-Спасителя у Ріо-де-Жанейро (Бразилія). Її встановлено на Гошівській горі, що біля залізничного вокзалу, й видно майже з будь-якої точки міста. Загальна висота статуї – 12 метрів. 

Дорога до Ісуса дуже розбита й уже давно потребує ремонту, але її варто здолати, аби піднятися до постаменту. Біля статуї – сквер і оглядовий майданчик, з якого відкривається неймовірна панорама на місто й гори. Це місце сили, душевного спокою і "перезавантаження".

Церква Покрови Пресвятої Богородиці

Ще одна локація у Трускавці, де можна помилуватися панорамою міста – церква Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ на вулиці Дрогобицькій, 12А.

Територія довкола храму просто потопає у зелені та квітах. Тут дуже добре думається про життя. 

Гріб Господній

Копію Гробу Господнього у Трускавці відкрили наприкінці вересня. Культове місце облаштували на території храму святого Миколая Української Греко-Католицької церкви, що у центрі міста.

Копія Гробу Господнього на львівському курорті – одна з найбільших (якщо не найбільша) в Україні. Фото: Джерела Трускавця.Копія Гробу Господнього на львівському курорті – одна з найбільших (якщо не найбільша) в Україні. Фото: Джерела Трускавця.

Гріб Господній – головна святиня християнського світу. Це гробниця у скелі, де згідно з Євангелієм, після розп'яття був похований Ісус Христос, і на третій день воскрес. Гробниця є головним вівтарем Храму Воскресіння Христового в Єрусалимі.

Копія Гробу Господнього на львівському курорті – одна з найбільших (якщо не найбільша) в Україні. На облаштування святині знадобилося кілька років. 

Костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії 

Костел Внебовзяття Діви Марії.Костел Внебовзяття Діви Марії. Фото: truskavets.ua.

Римо-католицький храм у Трускавці на вулиці Суховоля, 1 – давній духовний осередок, історико-архітектурна пам'ятка міста-курорту. Костел зведений у стилі історизму з елементами неоґотики. Це мурована з цегли будівля, тинькована, на кам'яному фундаменті, в плані хрестоподібна, однонавна, з п'ятигранною апсидою.

"Родзинка" храму – орган, який не лише супроводжує регулярні богослужіння, а став невід'ємною частинною культурно-мистецького життя Трускавця. Орган придбали у 1915 році, його виготовили у польському місті Познані. Щотижня у храмі проводять вечори органної музики.

Додамо, що перед входом до костелу встановлено скульптуру папи Івана Павла ІІ.

Руїни літнього курорту Помярках

Літній курорт Помярки, як називали його поляки, був розміщений на сонячній галявині, оточений лісом і горами. Створили його у 1920-х роках на місці однієї із шахт, з якої раніше видобували озокерит. Спершу це був невеликий ставок для купання з водою соляно-сірчаного складу із джерела "Катерина". Втім, на початку 1930-х років купальню суттєво збільшили, збудувавши басейн площею 10 000 метрів квадратних. На одному з берегів облаштували пляж, пісок і гальку для якого привезли з берегів Балтійського моря. Гуляти пляжем дозволяли лише босоніж. Озером катали на човнах.

До послуг відпочивальників на Помярках було джерело Нафтусі №2, аналогічне за хімічним складом до джерела Нафтусі №1, що в курортному парку Трускавця. Для цього на літньому курорті був облаштований невеличкий бювет. 

Бювет — єдине, що залишилося від колись популярного літнього курорту Помярки. А ще озеро, в якому ловлять рибу, а під час спеки навіть купаються. 

Ця локація розташована у лісі неподалік прохідної Трускавецького заводу мінеральних вод, що на Помірецькій, 74.

Музичний сквер

Нове місце для вечірніх прогулянок і селфі –  музичний сквер – з'явилося у Трускавці два роки тому. Його відкрили біля школи мистецтв імені Романа Савицького, що неподалік залізничного вокзалу, на вулиці Річки, 11. 

Ідея створення на курорті музичного скверу належить керівництву школи мистецтв, реалізувати ж її вдалося завдяки конкурсу громадських ініціатив Львівської області. 

На вистеленій у формі скрипки з орнаментом скрипкового ключа бруківці з’явились лавочки, що підсвічуються. В центрі та з боків композиції – дерева-ліхтарі. Бракує лише музики. Та за словами директора Трускавецької школи мистецтв імені Романа Савицького Ігора Нича, це питання часу.  

Зазначимо, що лавочки, дерева і ліхтарі у Музичному сквері підсвічують далеко не щодня. Розкладу немає, як пощастить.

Світломузичний фонтан

Це ще одна цікава локація у Трускавці, про яку мало хто знає.

Світломузични фонтан розташований біля санаторію "Дніпро", що на вулиці Дрогобицькій, 33. На відміну від аналогічних фонтанів, скажімо, у Львові, чи в Вінниці, цей не має постійного графіка роботи. Його включають, коли заманеться. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах