Як львів’янам встановити автономне опалення в квартирі: покрокова інструкція

Фото взято з сайту spravedlivosti.net.ua

Фото взято з сайту spravedlivosti.net.ua

Комуналка
11 листопада 2015 18:00

Дозволи від 8 державних установ та згода усіх власників приміщень в будинку – такий короткий перелік документів, який слід зібрати львів’янам, які хочуть облаштувати у себе в квартирі індивідуальне опалення. Проте і це не гарантує, що мешканцям будинку дозволять від’єднатися від системи централізованого опалення. Про те, що варто зробити, щоб отримати відповідні дозволи,Tvoemisto.tv розповів керівник відділу комунального господарства управління житлового господарства ЛМР Сергій Сало.

Читайте також: Які будинки у Львові отримали дозвіл на індивідуальне опалення 


1. Законодавча база в Україні. Як це діє у Львові?


Питання надання дозволів на відключення від систем центрального опалення (ЦО) і облаштування індивідуального опалення (ІО) регулюється порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення і постачання гарячої води (ЦО і ПГВ), які є затверджені наказом Міністерства, архітектури та житлового господарства від 22 листопада 2005 року, і регулюється правилами надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, холодного водопостачання та водовідведення. Це постанова Кабінету Міністрів №630 "Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення" від 21 липня 2005 року, також зі змінами.

Читайте також: Декілька порад львів'янам від німців, як зекономити на опаленні

У Львівській міській раді утворена спеціальна комісія рішенням виконавчого комітету №297 "Про утворення постійно діючих міжвідомчих комісій з розгляду питань, пов’язаних з відключенням споживачів від мереж центрального опалення і гарячого водопостачання, при виконкомі міської ради та районних адміністраціях" від 10 березня 2006 року.


2. Що треба зробити власнику помешкання, щоб отримати дозвіл на встановлення ІО?


Дозволи на відключення від системи ЦО та встановлення ІО надаються на будинок в цілому з врахуванням схеми теплопостачання міста.

Для того, щоб мешканцям цілого будинку отримати дозвіл на відключення від системи ЦО і облаштування ІО, їм слід провести збори мешканців і оформити їх відповідним протоколом, де кожен власним квартири має дати згоду на відключення від системи ЦО і влаштувати в себе ІО.


3. Розгляд питання. Необхідні документи.


Розгляд цього питання проводиться в два етапи. Відбувається два засідання міжвідомчої комісії. Перше засідання розглядає подані документи:

  • колективна заява власників, наймачів (орендарів) окремих приміщень про відключення житлового будинку, секції або під'їзду від мереж ЦО і ГВП
  • копія протоколу загальних зборів мешканців будинку, секції або під'їзду щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж ЦО і ГВП, засвідчена власником будинку або уповноваженою ним особою,
  • інформація від балансоутримувача будинку,
  • копія технічних паспортів,
  • копія свідоцтв про право власності

Якщо немає заперечень членів комісії, надається витяг з протоколу міжвідомчої комісії, де вказується, що в подальшому заявникам слід зробити: отримати технічні умови від відповідних служб, розробити робочий проект, погодити його у відповідних службах і повторно подати документ на міжвідомчу комісію.

4. Перелік організацій, до яких слід звернутися для отримання технічних умов на розробку проекту автономного теплопостачання і відокремлення від мереж ЦО і ГВП, а саме:

1. Балансоутримувача (власника) будинку або споруди:
- погодження на відключення від мереж ЦО і ГВП;
- технічну характеристику будинку або споруди.
2. Теплопостачального підприємства:
- погодження на відключення від мереж ЦО і ГВП;
- технічні умови на розробку робочого проекту з влаштування системи автономного опалення будинку або споруди.
3. ВАТ "Львівгаз":
- технічні умови на розробку робочого проекту з влаштування системи автономного опалення будинку або споруди.
4. Управління архітектури і містобудування:
- висновки про можливість відключення від мереж ЦО і ГВП та влаштування системи автономного опалення будинку або споруди.
5. Державного пожежного нагляду управління пожежної охорони УМВСУ у Львівській області:
- висновки про можливість влаштування системи автономного опалення будинку або споруди.
6. Міської санепідемстанції:
- висновки про можливість влаштування системи автономного опалення будинку або споруди при застосуванні типу джерела теплопостачання.
7. Управління охорони історичного середовища (при умові,що будинок (споруда) розташований у центральній частині міста або є пам'яткою архітектури):
- висновки про можливість влаштування системи автономного опалення будинку або споруди.
8. Державного управління екології та природних ресурсів у Львівській області (за вимогою управління):
- висновки про можливість влаштування системи автономного опалення будинку або споруди.


5. Друге засідання міжвідомчої комісії


При наявності всіх необхідних документів міжвідомча комісія дає свою згоду і готується відповідне рішення виконавчого комітету про надання дозволу про відключення від системи ЦО.


6. Можливі відмови


Міжвідомча комісія може відмовити у відключенні від системи ЦО та встановлення ІО за умов:

  • коли не подано повний пакет документів;
  • не надана згода всіх власників приміщень в будинку на відключення від системи ЦО
  • немає технічної можливості

"Якщо мешканці хочуть встановити індивідуальні газові котли, а "Львівгаз" не має відповідної можливості подати в будинок підвищеної поверховості газ з відповідним тиском". – заначив Сергій Сало.


7. Винятки


Окремо встановити ІО в квартирі без від’єднання цілого будинку від системи ЦО можливо за умови, що при будівництві будинку були допущені технічні недоліки, які не дозволяють забезпечити мешканців квартири якісними послугами з теплопостачання. Тоді приймається окреме відповідне рішення про встановлення.


8. Виконання робіт


Роботи з відключення будинку від системи ЦО виконуються виключно в міжопалювальний період. Під час опалювального сезону мешканці будинків можуть лише документально оформляти процедуру.

Львів у новинах:

Львів'янину на замітку: які результати показав незалежний тест на якість молока

У Львові визначили портрет "типового туриста" 2015 року

Стало відомо, як реорганізують рух на площі Митній у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах