Будь в курсі:за перерахунок газу львів'янам можна було не платити

фото з сайту economics.unian.ua

фото з сайту economics.unian.ua

Комуналка
02 червня 2016 13:35

У "Львівгаззбуті" кажуть, суми в рахунках були… для ознайомлення. Плату за газ, спожитий у лютому-березні, перерахують – за меншими нормами.

Нагадаємо,Отримай відповідь: кому з львів'ян прийдуть перерахунки за газ

Епопея зі зміною норм споживання для тих користувачів газу, які не мають лічильника, триває. Уже в рахунках за травень, які споживачі отримають у червні, буде черговий перерахунок за спожитий газ у лютому та березні — тепер уже в бік зменшення.

Після рішення суду, який наприкінці січня цього року остаточно визнав нечинною постанову уряду про зменшення норм споживання з 6 до 3 кубометрів на особу на місяць, за лютий і березень нараховували плату за нормами 6 кубів на особу. Але 23 березня уряд знову затвердив нові норми споживання — 4,4 куба на особу (7,1 куба на особу — за тимчасової відсутності гарячого водопостачання). Тож тепер саме за цими нормами зроблять перерахунок з 1 лютого по 23 березня.

Як пояснила “ВЗ” прес-секретар ПАТ “Львівгаз” Оксана Горак, перерахунки за  ті місяці проводять лише зараз, оскільки тільки тепер “Львівгаззбут” отримав роз’яснення щодо того, з якого періоду застосовувати нові норми. “За останні кілька місяців відбулося багато змін. Але скільки ми не зверталися за роз’ясненнями до державних інституцій, їх не було. Через це ТОВ "Львівгаззбут" не мало можливості провести коректні нарахування споживачам без лічильників та вчасно виставити рахунки за спожитий газ”, — каже пані Горак.

При цьому досі залишається невирішеним питання щодо перерахунку норм споживання газу в період з 6 травня 2015 по 31 січня 2016 року.  "Львівгаззбут" не виставив суми, отримані внаслідок перерахунку, до сплати споживачам. Тому в платіжних документах зазначені суми вказані окремо, аби поставити споживачів до відома про такі нарахування", — каже Оксана Горак. Так, у рахунках за лютий, березень та квітень загальна сума перерахунку справді була винесена в окреме поле. Скажімо, у нас при зареєстрованих чотирьох особах загальна сума перерахунку через різницю норм споживання 772,13 грн. Але в суму до оплати було включено “погашення різниці норм споживання” — 85,79 грн. (одна дев’ята від загальної суми перерахунку). Поки не було до кінця зрозуміло, має постачальник право брати доплати “заднім числом” чи ні, ми сплачували лише за газ, спожитий за місяць. Тепер виявилось, що сплачувати за погашення різниці норм споживання було не обов’язково… Утім, станом на 1 червня у нас на рахунку від’ємний баланс. Тобто три рази по 85,79 грн. рахують все-таки як борг… Та значно образливіше тим, хто оплачував рахунки повністю. Тепер їхні гроші просто “зависнули”.

“Кошти, які споживачі сплатили як погашення різниці норм споживання, нікуди не зникнуть – вони є на їхніх особових рахунках. На жаль, на сьогодні ці кошти, так само як і борги, які утворились у тих, хто не сплачував за перерахунок, у “підвішеному” стані. Поки нема чіткого порядку дій від Міненерго, не знаємо, як діяти. Була лише рекомендація від НКРЕКП про те, що варто утриматися від перерахунків, поки нема затвердженого Міненерго порядку здійснення таких перерахунків. Але це лише рекомендація”, — пояснює Оксана Горак.

Львів у новинах:

У центрі Львова встановлять ще 200 камер спостереження: де саме 

Львівська влада перенесла зупинку приміських маршруток, але нікого про це не повідомила 

Через аварію у Львові не курсують трамваї: які саме 

 

 

 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах