Жителів двох сіл на Львівщині переселять через пожежу на сміттєзвалищі

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі

Події
07 червня 2016 16:32

Садовий попросив Порошенка оголосити села Малехів і Грибовичі зоною надзвичайної ситуації.

Грибовицьке сміттєзвалище завдало невиправної шкоди екології регіону, вважає мер Львова Андрій Садовий. Градоначальник звернувся до президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимиру Гройсмана з проханням визнати Львів, а також села Малехів і Грибовичі, зоною надзвичайної екологічної ситуації.

У мерії уточнюють, що, відповідно до Закону України "Про зону надзвичайної екологічної ситуації", такий статус отримують території, де існує "загроза життю і здоров'ю людей або заподіяння матеріальної шкоди жителям або навколишньому середовищу через забруднення, руйнівний вплив стихійних сил або інших факторів ".

- Сьогодні у нас дві головні проблеми - це ситуація на самому полігоні та вивезення сміття зі Львова, - уточнив мер Львова Андрій Садовий. - На полігоні є загроза повторного обвалу, що, відповідно, становить загрозу для водойм з інфільтратами. Дамбу біля озер зміцнили, тимчасово стабілізували ситуацію. Але потенційна загроза для самого водоймища і навколишніх сіл зберігається. Тимчасово ми вирішили і проблему вивезення сміття. Відходи вивозять в інші міста області. Але це, підкреслюю, тимчасове рішення.

Жителів двох сіл на Львівщині переселять через пожежу на сміттєзвалищі фотоПри цьому Андрій Іванович чомусь промовчав, що означає введення зони надзвичайної екологічної ситуації для місцевих жителів. Виявляється, в такому випадку держава зобов'язується не тільки знайти гроші на рекультивацію сміттєзвалища, відновлення екології в регіоні, а й має відселити людей з місць, небезпечних для проживання, з обов'язковим наданням їм житла, постійного або тимчасового. А постраждалим, які відмовилися переїжджати, відповідно до закону, повинні щомісяця виплачувати допомогу не менше 50% мінімальної заробітної плати на кожну людину.


Три завдання для мера


Андрій Садовий заявив, що, в першу чергу, його місту необхідно вирішити три головні проблеми. Перша - це знайти місце для вивезення сміття та усунути екологічну загрозу. Друга - прискорити процедуру узгодження з боку Міністерства регіонального розвитку проекту співпраці з Європейським інвестиційним банком з питань рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва заводу глибокої переробки сміття. Відповідний документ вже два місяці знаходиться на узгодженні в Кабінеті Міністрів України, і Львів має шанс стати першим українським містом, який вирішить питання сміття за європейськими стандартами. І третя - об'єктивно розслідувати всі обставини пожежі. Андрій Садовий уточнив, що є всі ознаки умисного підпалу полігону, що призвело до смерті людей і екологічну загрозу


Грибовицьке сміттєзвалище продовжує тліти


Їдкий білий дим огорнув полігон і прилеглі села. Жителі Великих Грибович сумно жартують, що їх село перетворилося на місцевий Сайлент Хілл, і закривають щільніше двері і вікна.

- Літо на дворі, а ми по домівках сидимо, дітей на вулицю не випускаємо, і всьому виною це прокляття - звалище, - скаржиться мешканка села Софія.

Грибовицький полігон продовжує тліти. Однак рятувальники уточнюють, що відходи димлять, в тому числі, через природні процеси розкладання.

- У "сміттєвій" горі Грибовицького сміттєзвалища, на глибині, відходи перегнивають, в результаті чого виділяються дим, випари, - розповів "КП" в Україні "головний спеціаліст прес-служби ГСНС України у Львівській області Ігор Курус. - Пожежні призупинили роботу на звалищі , але на місці чергує наша машина. Пошуки зниклого еколога також припинені - зберігається небезпека нових зсувів на полігоні.

А тим часом екологи радять жителям прилеглих до звалища сіл по можливості менше бувати на вулиці. Відходи, які тліють на полігоні, забруднюють атмосферу токсичними речовинами.

- Якщо говорити по-простому, то всі ці речовини негативно впливають на організм людини, і є причиною онкологічних захворювань, - розповів еколог Ігор Коваль. - Але ж відомо і доведено медиками, що показники з онкологічних захворювань, хвороб органів дихання, травлення, шкіри, крові і нервової системи, набагато вищі в селах, що поруч з полігоном.

До речі, в ніч на 7 червня на Львівщині горіло ще одне звалище. Цього разу пожежа виникла на місці для вивозу сміття в райцентрі Стрий. Загоряння помітили люди, що живуть неподалік, які й викликали негайно пожежних. Рятувальникам вдалося загасити вогонь за півтори години. А правоохоронці вже з'ясовують причини займання на Стрийському звалищі.

Після Грибовицького трагедії львів'яни жваво зацікавилися екологічною обстановкою в регіоні. І найбільше людей хвилює те, чи придатні в їжу овочі, фрукти і зелень, вирощені на присадибних ділянках в селах, що біля Грибовицького сміттєзвалища? Адже чого гріха таїти, жителі сусідніх з полігоном населених пунктів виживають завдяки власноруч вирощеному врожаю, який збувають на ринках Львова. Тобто цибуля, капуста і полуниця з городу десь біля звалища запросто може потрапити на стіл жителя Львова.

Жителів двох сіл на Львівщині переселять через пожежу на сміттєзвалищі фото 1

Жителів двох сіл на Львівщині переселять через пожежу на сміттєзвалищі фото 2

Жителів двох сіл на Львівщині переселять через пожежу на сміттєзвалищі фото 3

Жителів двох сіл на Львівщині переселять через пожежу на сміттєзвалищі фото 4

Львів у новинах:

За словами Садового вивіз сміття зі Львова блокують 

На Грибовицькому сміттєзвалищі буде новий зсув – рятівники 

Де у Львові не вивозять сміття: перелік вулиць 

На Львівщині викладачі і студенти перекрили трасу Київ-Чоп 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах