На львівській митниці запрацювала система "єдиного вікна": що це значить

Новина - Події - На львівській митниці запрацювала система "єдиного вікна": що це значить

Новина - Події - На львівській митниці запрацювала система "єдиного вікна": що це значить

Події
15 серпня 2016 17:57

Із 1 серпня у Львівській області при митниці запрацювало "єдине вікно". Воно передбачає для бізнесменів, які займаються експортно-імпортними операціями, подання єдиного пакету документів в електронному вигляді. А всі контролюючі служби їх мають розглянути.

Нова система "єдиного вікна" при митниці змусить інспекторів Держпродспоживслужби не затягувати штучно перевірки, в очікуванні хабарів, та відповідати за свої дії. Про це сьогодні, 15 серпня, під час інтерв'ю-прес-конференції на тему: "Єдине вікно": початок реформ на митниці?", яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив начальник управління організації митного контролю Львівської митниці ДФС України Ігор Каламуняк: "Якщо інспектор впродовж чотирьох годин після того, як підприємець надав усі потрібні документи, не приймає ніякого рішення, то це рішення формується в системі автоматично – про проведення та завершення цього виду контролю. А потім за це все треба нести відповідальність. Хтось ту базу проаналізує".

Однакк підприємці наразі не поспішають до "єдиного вікна" митниці та контролюючих служб. Наразі послугами скористалися лише два підприємства.

За словами Ігоря Каламуняка, дотепер митниця працювала за цим же принципом: підприємець або митний брокер подавав всі необхідні документи до митниці за допомогою електронного декларування. Якщо виникали питання чи уточнення, то працівники митниці повідомляли про це так само через електронну систему. Зараз до них долучилися представники державних контролюючих органів. Електронне декларування було запроваджено на початку 2014 року.

"Це є один із тих небагатьох випадків, коли митниця не є головною діючою особою, а тільки координатором. Головними діючими особами тут є підприємці та представники державних контролюючих органів: ветеринарно-санітарної служби, екологічної, карантинної та санітарно-епідеміологічної", – пояснює начальник управління організації митного контролю Львівської митниці ДФС України.

Регіональний менеджер західноукраїнського офісу "Європейської Бізнес Асоціації" Мар’яна Луцишин пояснює небажання підприємців користуватися митним нововведенням сезоном відпусток: "Зараз серпень і більшість підприємців у відпустках. Крім того, скільки себе пам’ятаю, коли ми запроваджуємо "єдине вікно, то стикаємося з проблемою не того органу, яке його запроваджує, а безпосередньо суміжних служб. Чомусь, не можуть державні служби між собою домовитися".

Натомість керуючий партнер консалтингової компанії "Advice Group" Антон Подільчак вважає, що бізнесмени уважно стежать за нововведеннями і очікують, що ж з того вийде. Якщо вдасться добре, то почнуть і самі ним користуватися. Але першопрохідцями ніхто ставати не хоче.

"У нас бізнес боїться експериментувати з новими процедурами. Так було і з електронним декларуванням. Поки щось нове не запрацювало, і всі сусіди збоку не сказали, що все працює і все нормально, ми будемо робити все по- старому, аби на нас не зробили якийсь показник", – говорить представник бізнесу.

Це підтверджує і начальник управління організації митного контролю Львівської митниці ДФС України Ігор Каламуняк. №Зараз ми маємо рівно 99 відсотків електронного декларування. А на початку 2014 року, коли воно тільки започатковувалося, у нас так само було два підприємства, які наважилися подати документи в електронному вигляді. І то ми їх просили, благали і навіть змушували тоді".

За його словами, з 1 січня 2017 року, згідно з Митним кодексом, бізнес буде зобов’язаний подавати митну декларацію та всі документи в електронному вигляді стовідсотково. 

Додамо, 25 травня цього року Кабмін прийняв постанову №364 про створення "єдиного вікна" під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю.

Львівська митниця ДФС запровадила додаткові інформаційні сервіси для суб’єктів підприємницької діяльності. З метою сприяння міжнародній торгівлі та забезпечення справляння платежів, збільшення товарообігу Львівська митниця спільно з Львівською облдержадміністрацією оновила інтерактивну карту щодо інформації про підрозділи митного оформлення. Карта доступна в мережі інтернет на сторінці Львівської ОДА.

Джерело: pressclub.lviv.ua.

Читайте ще новини Львова:

"Етновир" у Львові збере цілий світ 

Готуй парасольку: у Львові обіцяють грози та град 

Невідомий Львів: чим дивували стародавні ярмарки на площі святого Юра

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах