Невже:з лютого ліки мають подешевшати вдвічі

Новина - Події - Невже:з лютого ліки мають подешевшати вдвічі

Новина - Події - Невже:з лютого ліки мають подешевшати вдвічі

Події
30 грудня 2016 17:39

З лютого в Україні мають знизитись ціни на ліки. Про це заявила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Ціни на ліки мають зменшитися вдвічі. Принаймні, так переконують у мінохорони здоров'я. В Уряді хочуть зробити це, увівши референтні ціни. Це коли максимальна вартість препарату не може перевищувати ту, яка є у сусідніх державах. На сьогодні, пояснюють експерти, ціни на ліки інколи завищені на триста відсотків - ситуація парадоксальна.

Роман Коваленко економіст 

Товар, коли імпортується, якийсь лікарський препарат, він імпортується з урахуванням курсу долара, але виходить дуже цікава ситуація, коли лікарські препарати, які виробляються, в Україні коштують дорожче, ніж аналогічні, які виробляються в країнах Європи або які є на європейському ринку .

На першому етапі регулюватимуться ціни на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми. На них поширюється програма реімбурсації, а саме відшкодування вартості медикаментів аптекам за державний кошт. На це в бюджеті дві тисячі сімнадцятого року заклали півмільйона гривень. 

Уляна Супрун в.о. міністра охорони здоров'я

Буде один місяць, січень, коли аптеки зможуть продавати ті ліки, які були закуплені за завищеними цінами в минулому році. До 1 лютого ми дозволяємо, щоб вони розпродали те, що у них є на складах, а нові ліки, які вони закуповують і привозять, вони вже повинні продаватися за зниженими цінами.

Аптеки, за словами міністра, зобов'яжуть оприлюднити список референтних цін на ліки. Якщо цей механізм запрацює, стверджують спеціалісти, ситуація на фармринку, дійсно, може змінитись. Також у МОЗі наголосили на контролі за аптеками. 

Роман Коваленко економіст 

Це буде якась служба по лінії міністерства охорони здоров'я і Антимонопольний комітет. Так, буде якийсь регулювання цін, але це ми всі відразу побачимо в аптеках, по цінниках, буде це працювати чи ні, теж там мережу аптек державна, приватна, чи не буде змови теж певного.

Дивись ще: 

Отримай відповідь: чи будуть ходити маршрутки у Львові 1 січня

Не мерзни на зупинці: у Львові змінили 7 автобусних маршрутів

Флешмоб: у Львові масово заспівають Щедрика

kharizvestiya

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах