Львів’янам на замітку: як змінились правила виїзду за кордон з дитиною

Як зміняться правила виїзду за кордон з дитиною.

Як зміняться правила виїзду за кордон з дитиною.

Події
06 серпня 2018 15:45

Нещодавно Президентом України Петром Порошенком було підписано низку законів, які стосуються змін до законодавчих актів про належне утримання дітей та аліменти. Про це повідомляє 032.ua. Міністр юстиції України Павло Петренко пояснив, як зміняться правила виїзду за кордон з дитиною.  


Тимчасовий виїзд дитини за кордон при наявності боргу зі сплати аліментів


Безперешкодно можна буде поїхати з дитиною для тимчасового перебування в іншу країну лиш тому з батьків, який проживає з дитиною. Якщо інший з батьків, має заборгованість з аліментів 4 місяці. А для дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей – цей строк скорочено до 3 місяців. Ці норми стосуються усіх поїздок, навіть тих, тривалість яких перевищує 1 місяць.

Для виїзду за межі країни необхідно мати:

  • рішення суду або органу опіки про визначення місця проживання дитини;
  • документ, що підтверджує мету виїзду за кордон;
  • довідку про наявність заборгованості за 4 місяці (взяти у місцевому органі державної виконавчої служби Мін’юсту або у приватного виконавця), а в разі наявності інвалідності або тяжких захворювань у дитини – за 3 місяці.

 При перетині кордону пред’явити ці документи співробітникам прикордонної служби.

Якщо йдеться про виїзд з хворою дитиною, а борг становить рівно 3 місяці – необхідно також пред’явити документи, які підтверджують інвалідність або тяжке захворювання дитини.


Виїзд без дозволу другого з батьків, коли немає боргу зі сплати аліментів


У законах передбачили можливість для батьків та матерів, які проживають з дитиною, безперешкодно виїхати з дитиною за кордон терміном до 1 місяця для відпочинку, лікування, змагань чи навчання тощо. З дитиною може виїхати як той з батьків, з ким живе малюк, так і той, хто живе окремо.


Вивезення дитини за кордон тому з батьків, хто проживає з дитиною терміном до 1 місяця


Вивезти дитину може лише матір чи батько, яка не перешкоджає другому з батьків бачитися з малюком і брати участь у вихованні свого сина чи доньки. За виконання цієї умови достатньо поінформувати рекомендованим листом другого з батьків про тимчасовий виїзд дитини, якщо його місце проживання відомо. У листі має бути указана мета поїздки, куди їде дитина, а також на скільки покидає територію України.

Під час перетину кордону України прикордоннику необхідно пред’явити рішення суду або органу опіки про визначення місця проживання дитини та документи, які підтверджують мету виїзду та строк перебування за кордоном.


Вивезення дитини за кордон тому з батьків, хто проживає окремо від дитини


Має право поїхати з малюком за кордон той з батьків, який проживає окремо від дитини. Він повинен належно виконувати батьківські обов'язки і найголовніше — не мати заборгованості зі сплати аліментів.

Зокрема, варто рекомендованим листом надіслати відповідне звернення про отримання згоди до того з батьків, з ким дитина проживає. Якщо нотаріально посвідчену згоду не надано впродовж 10 днів з моменту, коли ви отримали відмітку про вручення повідомлення, можете сміливо йти до суду. За скороченою процедурою суддя має розглянути вашу заяву та надати дозвіл на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків.

Прикордонникам треба буде показати нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на вивезення дитини або відповідне рішення суду при виїзді з України. Повернутися в Україну треба до завершення терміну, який вказаний у нотаріально посвідченій згоді або визначений у рішенні суду.


Покарання за порушення терміну вивезення дитини


За навмисне порушення місячного терміну встановлена адміністративна відповідальність — штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів, а це від 1700 до 3400 гривень. Окрім цього такі батько чи матір втратять на рік право виїзду за кордон з дитиною, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.


Більш детальні консультації


Кожна конкретна справа вимагає індивідуального підходу та ознайомлення з документами, зверніться до одного з бюро чи центрів безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції. Адресу найближчого дізнатися можна за телефоном гарячої лінії: 0(800) 213-103.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Покрокова інструкція: як львів’янам онлайн відслідковувати черги на кордоні з Польщею

Що змінилось: львівські ЦНАПи видають біометричні паспорти швидше

Стало швидше: скільки у Львові чекати на закордонний біометричний паспорт

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах