Не їжте його: фахівці львівської лабораторії порадили відмовитися від популярного фрукта

Фахівці львівської лабораторії повідомили, що помело небезпечне для здоров’я.

Фахівці львівської лабораторії повідомили, що помело небезпечне для здоров’я.

Події
29 листопада 2018 16:24

Львів’ян застерігають, що вживати помело небезпечно для здоров’я. У цих популярних цитрусових виявили шкідливі речовини. До того ж, Держспоживслужба зобов’язала торгові мережі вилучити з продажу цитрусовий фрукт імпортера VITA FRUIT Sp. z o.o.

"Можливо, ви звернули увагу, що недавно у багатьох магазинах у продажу з’явилося багато великих цитрусових фруктів, які називаються помело. Хто уже купив – не їжте їх! Сьогодні стало відомо, що у них виявлено небезпечний пестицид ізокарбофос!", – повідомив на свій сторінці у Facebook  завідувач лабораторії обміну речовин імені Гжицького Юрій Салига.

За його словами, цей пестицид може загрожувати організму людини, адже є надзвичайно токсичним і небезпечним. Ці сполуки діють на більшість систем організму, але найбільше – на нервову систему та мозок.

"Наша лабораторія досліджує їхню токсичність уже понад 10 років і головне, що я можу з усією відповідальністю сказати – небезпека фосфорорганічних пестицидів є значно вища, ніж уявляє пересічний споживач! Чим молодший організм – тим небезпечніша дія!", – йдеться у дописі.

Зокрема, Юрій Салига зазначив, що наслідки впливу цих сполук можуть проявитися навіть через багато років і на наступному поколінні. Звичайно, що один-два забруднених фрукти – це не смертельно, але краще не споживати навіть мінімальних кількостей фосфорорганічних сполук.

Він додав, що інші цитрусові, яблука, груші, ківі тощо також можуть бути певною мірою забруднені фосфорорганічними пестицидами. Аби застерегтися від можливого потрапляння в організм слід робити наступне:

  • обов'язково мийте їх теплою водою перед споживанням;
  • ще краще – замочіть їх на 20 хвилин у слабкому розчині соди;
  • не вживайте у їжу шкірку цих фруктів.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Жива ялинка – гріх: львів’янам пропонують альтернативу різдвяному дереву

Пструг, мокрель і барабулька: ТОП-5 рибних ресторанів Львова

Морепродукти, хліб і вино: що і коли можна їсти у Різдвяний піст

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Підписуйтеся на нас в Іnstagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах