День Андрія: що можна і чого категорично не варто робити 13 грудня

Що можна і чого категорично не варто робити у День Андрія

Що можна і чого категорично не варто робити у День Андрія Фото: unsplash.com

Дозвілля та їжа
13 грудня 2021 08:57

13 грудня православні християни відзначають День пам’яті Андрія Первозванного, покровителя рибалок, моряків і людей, які пов’язані з морем, а також військових і їхніх сімей. Перед його іконою моляться за захист вітчизни. А ще Андрія Первозванного вважають захисником шлюбу і учнів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Хоча Андрій – християнський святий, обряди й традиції цього дня сягають ще язичницьких часів. Вважається, що цього дня дівчата можуть дізнатися свою долю: чи доведеться ще рік дівувати, чи вже готуватися стрічати сватів і гуляти весілля. Кажуть, що у ніч на Андрія сняться віщі сни. Хто прийде уві сні – з тим і на весільний рушничок ставати. 

У День Андрія відламували гілочку з яблуні і ставили її в ємність з водою. Якщо на Різдво ця гілка ставала зеленою  значить, дівчина цього року заміж вийде.

Цього дня дівочу долю іноді вирішували, навіть, чоботи. Збираючись разом дівчата роззувалися і  переставляли їх по черзі, "міряючи" будинок від столу до порогу. Чий чобіт вийде за поріг, та дівчина першою вийде заміж наступного року.

Також можна було дізнатися, скільки у дівчини буде дітей. Але для цього обов'язково потрібна морозна ніч. Увечері наливали чарку води, опускали перстень і виставляли на мороз. А як замерзне рахували: скільки буде горбків, стільки буде і синів, а скільки ямок – стільки дочок.

Цього дня не можна шити, ткати і прясти. 

 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах