Колишньому голові райадміністрації Львова оголосили підозру через приватизацію Будинку вчених

Колишньому голові райадміністрації Львова оголосили підозру через приватизацію Будинку вчених.

Колишньому голові райадміністрації Львова оголосили підозру через приватизацію Будинку вчених. Фото: galinfo.com.ua.

Події
21 лютого 2023 16:44

Поліцейські повідомили про підозру колишньому голові Галицької районної адміністрації Львівської міськради Іванові Лозинському у справі незаконної передачі в приватну власність Будинку вчених – пам'ятки архітектури 19 століття у центрі Львова. Іван Лозинський перебував на згаданій посаді у 2001-2005 роках, коли і відбулася переєстрація. Тепер ексчиновнику інкримінують службову недбалість, що завдала збитків на суму 12 мільйонів гривень. Читайте всі новини Львова. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Колишньому голові райадміністрації Львова Івану Лозинському оголосили підозру через приватизацію Будинку вчених.Колишньому голові райадміністрації Львова Івану Лозинському оголосили підозру через приватизацію Будинку вчених. Фото: city-adm.lviv.ua.

«Перебуваючи на посаді голови районної адміністрації Львівської міської ради, посадовець безпідставно видав розпорядження та в подальшому підписав свідоцтво на об’єкт. На підставі цих документів право власності на Будинок вчених, що розташований в історичній частині Львова, було зареєстровано на іншу організацію», – повідомили в департаменті стратегічних розслідувань Нацполіції. 

За версією слідства, унаслідок службової недбалості чиновника історична будівля площею понад 3200 метрів квадратних незаконно вибула з комунальної власності, чим громаді завдано збитків на майже 12 мільйонів гривень. Так Будинок вчених опинився у власності Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України. Колишньому посадовцю повідомили про підозру в службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 ККУ).

Також правоохоронці зазначили, що на час слідства на незаконно вилучене приміщення Будинку вчених накладено арешт.

Зазначимо, що Будинок вчених опинився в епіцентрі скандалу після гучної вечірки інстаблогерів у День пам’яті жертв Голодоморів. Тоді міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на деякий час призупиняла діяльність Будинку вчених за карантинні порушення, а його директор раптово помер від серцевого нападу під час візиту у мерію. 

Правоохоронці не розголошують прізвище підозрюваного ексчиновника. За даними Zaxid.net, перереєстрація Будинку вчених на профпілку працівників освіти відбулася у 2005 році. Тоді Галицьку райадміністрацію очолював Іван Лозинський, якому і оголосили підозру. Після цього він також керував Сихівською та Личаківською райадмінстраціями Львова. З 2020 року 67-річний Іван Лозинський перебуває на пенсії.

Додамо, що будівля на вулиці Листопадового чину в центрі Львова, яка тепер відома як Будинок вчених, збудована у 1898 році, там розміщувалося Національне казино. Це одна з найяскравіших необарокових архітектурних пам'яток Львова. З 2008 року Будинок вчених внесений до переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.



Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах