Українці зможуть безкоштовно розмитнити авто з ЄС – нові правила

Українці зможуть безкоштовно розмитнити авто з ЄС – нові правила.

Українці зможуть безкоштовно розмитнити авто з ЄС – нові правила. Фото: unsplash.com/Obi - @pixel6propix (умовне)

Транспорт та інфраструктура
05 квiтня 2022 15:50

На час воєнного стану українцям дозволили не розмитнювати ввезені з-за кордону автомобілі. Верховна Рада проголосувала за закон, який звільняє іноземні транспортні засоби від сплати мита та інших зборів. На черзі – підписання документа президентом.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як пише «Економічна правда», у перші тижні війни автомобілі ввозили лише для потреб військових, евакуації громадян та доставляння гуманітарних вантажів.

Через місяць після повномасштабного вторгнення, у третій декаді березня Верховна Рада скасувала податки та збори на імпорт автомобілів для всіх громадян. Ухвалений закон ще не набрав чинності, оскільки з 25 березня чекає на підпис президента.

Документ передбачає, що з 1 квітня 2022 року від сплати ПДВ, акцизного збору та ввізного мита звільняються такі ввезені транспортні засоби:

  • легкові автомобілі та кузови до них;
  • причепи та напівпричепи;
  • мотоцикли;
  • транспортні засоби для перевезення вантажів або понад десять осіб. 

Однак, після того як закон буде підписаний, пільгові умови розмитнення автомобілів діятимуть не постійно. Послаблення введені лише на період дії воєнного стану, який триває з 24 лютого.

Зазначається, що оскільки закон зобов'язує оформляти автомобілі з іноземною реєстрацією за спрощеною процедурою, митні органи будуть виконувати митні формальності максимум за годину.

Щодо вартості розмитнення, то вона залежить від віку, об’єму і типу двигуна машини, а також суми, за яку авто придбали за кордоном. Після набрання чинності закону, який скасовує всі платежі, пов'язані з розмитненням, вартість автомобілів зменшиться на 30%, а в деяких випадках – на 70%. Проте не все так однозначно. Зі слів експертів авторинку, ціна зменшиться, але не на всі моделі і не різко. Процес буде поступовим, різкого обвалу не буде. Поступово стара частина автопарку буде замінена на новішу.

Нагадаємо, чому вживаний автомобіль обов’язково треба освятити

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах