Фото its-al-dente
Приїжджаючи до Львова туристи жадають місцевого колориту та справжньої галицької кухні. Але розібратися в меню місцевих кнайп буває зовсім непросто. Що ж обов'язково варто спробувати у Львові і як не заплутатися в локальних кулінарніх термінах.
Спочатку - невеличкий словничок - шпаргалка:
Андрути – галицькі солодощі, вигадані у 19 ст. у Львові як відповідь знаменитому віденському торту "Пішингер". У австрійський смаколик поміж пластами вафель іде крем з какао, масла, цукрової пудри, ванільного цукру і горішків. У галицькому варіанті, за переписом Дарії Цвек, замість масла і ванільного цукру треба використовувати сметану і обов’язково додати ложку коньяку або рому. Інші видатні куховарки додавали до того ще різні джеми, варення, домашній згущик. Однак це лише найбільш поширений варіант, загалом у Львові робили андрути з сотнею різних начинок.
Вудження - те саме, що й копчення.
Завиванець – страва з тіста, в яке загорнута якась начинка. Варіантами завиванця є штруделі та руляди.
Зупа – cуп. Найпопулярніші традиційні галицькі зупи – помідорова, часникова, грибова і львівські флячки.
Карменадля - котлета
Кишка – то в галичан загальна назва ковбасок, начинених різноманітними субпродуктами або й узагалі не м’ясом, а овочами або кашами. Будь-яка кишка - добра закуска до горілки. Роблять в Галичині кишку-бульбянку (начинену картоплею і салом), кашанки (з пшеничною чи ячмінною кашами, шкварками і субпродуктами) і навіть капустянки (з тушкованою капустою і салом). Але поза конкуренцією, звісно, кровянка.
Кнайпа – бар, ресторанчик.
Кумпель – приятель, друзяка. Назва ресторану галицької кухні у Львові. Означає людину: що вже більш ніж товариш чи знайомий, але ще кілька походів на пиво не вистачає, щоб назвати його другом. Йому вже можна позичити гроші (але небагато), і є надія, що як тобі будуть бити писок, то він не втече.
Лазанка – страва львівської кухні. Варіант традиційної італійської лазаньї, але з притаманними нашому краю начинками – м’ясом, капустою, салом.
Лєґуміни – "ласощі, смаколики"
Льоди - морозиво
Пляцки (пляцок) – солодкий пиріг. Але "терті пляцки" - це вже деруни.
Слово "пироги" використовується для назви іншої страви, яка більш поширена під назвою "вареники".
Рондель і пательня – два слова, що мають таке ж значення, як і "сковорідка". На ронделі у галицьких рестораціях не лише готують, але часто і подають кармонадлі (смажене м'ясо), кишки, ковбаси, смажені овочі. Заклад під назвою "Рондель" є у Львові, але ми до нього ще не добралися, щоб рекомендувати. Також у Львові мешкає кулінарний блогер Стефко Рондель.
Руляда (роляда) – варіант завиванця, по-іншому рулет. Також м’ясною рулядою часом називають крученики.
Сос - соус
Флячки по-львівськи – традиційна зупа з дуже довго відварених волових шлунків та різних овочів. Часом називають калькою з російської – рубці.
Філіжанка - невеличка чашка для кави
Шпондер – сало з боку чи підгорля, з прожилками м’яса.
Штрудель – традиційна страва не лише для Австрії, але й для Галичини. У кнайпи Львова потрапила практично того ж року, що й у віденські ресторани. Традиційними для Львова вважаються вишневий штрудель та штрудель із картоплею та грибами.
Ябчанка – галицька фруктова зупа, особливо поширена серед лемків. Яблука чистять від серединки і лушпинки, ріжуть на шматочки і варять до готовності, труть через друшляк. Розколочують борошно зі сметаною, вливають у вариво і чекають, хай закипить. До смаку додають цукор. Різновидами цієї зупи є грушанка та слив’янка.
Читайте також "Маст сі": ТОП-15 найпопулярніших "туристичних" кнайп Львова
"В чергову поїздку до Львова, я дуже ретельно планувала гастрономічну її частину. Читала різні книги, статті, враження. З характерного для Галичини симбіозу кухонь різних країн мені дуже хотілося виділити саме суто галицькі страви. Виділити я їх виділила, але картина вийшла такою дивною, стерильною, яка немає ніякого відношення до теперешньої Галичини, що цю свою затію я хутко згорнула. Насправді ось така галицька кухня і є - яскраве переплетіння українських, польських, єврейських, вірменських, угорських, румунських, австрійських і т.д страв, переосмислених на свій лад, - каже кулінарний блогер its_al_dente. - Ну а кухня львівська - це її найбільша вишукана і цікава частина. З королівських часів саме у Львові завжди був найбагатший вибір імпортних продуктів, що давало великий простір для фантазії місцевим кухарям. А в період панування польських королів, тісно пов'язаних з Францією, в загальний інтернаціональний гастрономічний казан додалося ще і французького впливу. Словом, львівська кухня - це окремий напрямок і справжній haute couture кухні галицької.
Читайте також Цвібак, флячки та андрути: де у Львові спробувати справжню галицьку кухню
Отже, що ж все-таки спробувати у Львові?
1. Галицький штрудель. Дуже смачний штрудель з вишнею і волоськими горіхами в вишневому соусі в знаменитій львівській кондитерській "Цукерня".
Де знайти: "Цукерня", вул. Староєврейська, 3, а ще - практично в будь-який львівській кондитерській.
Не гірший від вишневого і штрудель яблучний в ванільному соусі
Де знайти: книгарня-кав'ярня "Львівська копальня кави", пл. Ринок, 10
2. Львівські ковбаски. Наприклад, ось така сковорода ковбасок зі шкварками.
Де знайти: пивна ресторація "Кумпель", вул. Володимира Винниченка, 6; вул. Чорновола, 2б. Або практично в будь-якому "пивному" закладі.
А під час різних фестивалів і новорічних свят ковбасок можна поїсти і прямо на вулиці.
Де знайти: пл. Ринок
3. Запити смачним місцевим пивом. У Львові багато ресторанів-пивоварень зі своїм пивом.
Читайте також Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові
Де знайти: пивна ресторація "Кумпель", вул. Володимира Винниченка, 6; вул. Чорновола, 2б.
4. Форель, запечена зі сметаною і грибами (пструг, запечений зі сметаною та печерицями)
Дуже смачну форель з гірських водойм Карпат готують в закладі "Пструг, хліб та вино". З назви зрозуміла і спеціалізація. За 145 грн тут можна замовити форель, запечену під соусом на вибір, яка подається з хлібом власного приготування і з гарніром.
Ну а запивати, ясна річ, вином
Де знайти: "Пструг, хліб та вино", вул. Братів Рогатинців, 49
5. Лісові гриби, запечені в глечику з тіста. Взагалі грибні страви дуже характерні для галицької кухні, так що їх тут можна зустріти в найрізноманітніших поєднаннях
Де знайти: кафе "Атляс", пл. Ринок, 45 (вул. Друкарська)
6. Чи ще одне популярне блюдо з грибів - юшка з білими грибами. Їдять її з пирогом із дичини, який подають з юшкою як додаток. Такою добре грітися посеред зими.
Де знайти: "Панська чарка", вул. В. Винниченка, 3
7. А запивати - обов'язково узваром (компотом)
Де знайти: практично в будь-якому закладі Львова
8. А хочете ідеальний сніданок? Тоді - яйце пашот з сьомгою в круассані і густе шоколадне какао в чудовому закладі "Кентавр" на площі Ринок. Якраз напередодні я прочитала, що це улюблене місце мера міста Андрія Садового. А ввечері, перед нашим від'їздом, він вечеряв разом зі своїми дітьми за сусіднім столиком. Такі справи.
Какао - густе, шоколадне, з щільною молочною пінкою і справжній французький круасан. У сенсі, серйозно, практично, як в Парижі. Можна замовити круасан з начинкою, а можна звичайний, без нічого.
Де знайти: "Centaur", пл. Ринок, 34
Скільки коштує: круасан + какао 56 грн, круасан з яйцем пашот і сьомгою - 72 грн (час сніданку - до 12:00)
9. Ще одне місце, ідеальне для сніданку - "Кафе 1" на площі Кафедральній. Смачно тут абсолютно все, а на сніданок хороші млинці з кукурудзяної муки з сиром, куркою і соусом з білих грибів.
Де знайти: "Cafe 1", пл Катедральна, 5 (вул. Галицька)
10. Спробувати хот-дог по-українськи з кров'янкою і карамелізованою грушею
Звучить дивно? Але насправді це неймовірно смачно, так смачно, що я поверталася сюди за цим хот-догом два рази. Місце називається "Шампанерія Х & Х" (Шампанер, хот-дог і хачапурі) і подають тут, відповідно, хот-доги і хачапурі з різними начинками плюс шампанське. Такий ось кежуал шик.
Тут поки що мало туристів, а сам заклад розташовано на красивою і самої моєї улюблене вулиці. Дуже рекомендую.
Де знайти: Шампанерія Х & Х, вул. Лесі Українки 29
11. Флячки. Гострий суп з шматочками яловичого рубця. Схоже на trippa alla romana і теж, загалом-то, сильно на любителя.
Де знайти: пивна ресторація "Кумпель", вул. Володимира Винниченка, 6; вул. Чорновола, 2б
12. Кролик, тушкований в сметані. Дуже львівська, затишна, смачна страва, є практично в кожному місцевому закладі.
Де знайти: "Centaur", пл. Ринок, 34
Скільки коштує: 80 грн за порцію
13. Львівський сирник. Напевно, найвідоміший львівський десерт. Буває і в шоколадній глазурі, і без, і з різними фруктовими добавками. Найсмачніший і, на мій погляд, правильний, я пробувала знову-таки в Кентаврі.
Ще дуже смачний сирник з грушею в "Цукерні".
А взагалі його можна купити практично де завгодно, в тому числі і на вуличних ярмарках на пл. Ринок.
Де знайти: "Centaur", пл. Ринок, 34
"Цукерня", вул. Староєврейська, 3
Скільки коштує: 58 грн за порцію.
14. Андрути - львівський варіант знаменитого вафельного торта Пішингер
Де знайти: в кондитерських Львова
Скільки коштує: 30 грн
15. Яблуко, запечене під різними солодкими соусами. Печені яблучка - поширений у Львові десерт, яких до нього тільки соусів і добавок не вигадують!
Де знайти: наприклад, "Cafe 1", пл. Катедральна, 5 (вул. Галицька)
Скільки коштує: близько 45 грн
16. Спробувати сало в шоколаді. Так-так, це справжнісіньке сало. В шоколаді. Насправді нічого страшного в таких цукерках немає. Гарне несолоне сало саме по собі має ніжний нейтральний смак. І він дійсно непогано поєднується з шоколадом. Не те щоб маст трай, але цікаво.
Де знайти: ресторан "Музей сала", просп. Свободи, 6/8
17. Випити жовто-блакитний шот "Слава Україні", звичайно!
Читайте також ТОП-10 ресторанов Львова, где можно пообедать туристу
Де знайти: в більшості закладів Львова
18. І, якщо вже зайшла мова про спиртні напої, спробувати "кавівку" - лікер на основі кави.
Де знайти: книгарня-кав'ярня "Львівська копальня кави", пл. Ринок, 10
19. Нарешті, найголовніше - кава. А почати раджу з кави "вогник" ("кава з вогником"), яку подають з коньяком або ромом і підпалюють з прогнозом в знаменитій кнайпі "Під клепсидрою", місці тусовки львівської богеми.
Це обов'язково. Бо, якщо не випив кава "вогник" на Вірменській - не побував у Львові.
Де знайти: "Під клепсидрою", вул. Вірменська, 35
20. Спробувати еспресо в одній з найстаріших кав'ярень Львова "Світ кави".
Де знайти: кав'ярня "Світ кави", пл. Катедральна, 6
21. Випити ве-е-еличезну чашку кави-десерту "Для закоханих" на двох. Чашка реально велика. Правда. Як тарілка борщу. І така ж ситна.
Де знайти: книгарня-кав'ярня "Львівська копальня кави", пл. Ринок, 10
22. Ну і взагалі - пийте каву. Львів - кавова столиця України, каву тут люблять і вміють готувати. Кава в джезві на піску, з кавової машини, у френч-пресі - смачно все.
Читайте більше на тему де поїсти у Львові
Огляд закладів Львова із революційними мотивами
Пляцки, флячки, сырник: что и где туристу стоит попробовать во Львове
Де у Львові поїсти піцу: огляд закладів та голосування (частина перша)
ТОП-11 найцікавіших ресторанів у Карпатах
У статті використані також матеріали блогу Вкусный Львов