Відпочинок із душею: 10 сіл на заході України, де неодмінно слід побувати.
Відпочинок із душею: 10 сіл на заході України, де неодмінно слід побувати
Дозвілля та їжа
01 червня 2023 20:12
Відпочинок із душею: 10 сіл на заході України, де неодмінно слід побувати. Фото: fontanpodorozhei.com.ua.

За вікном уже літо, а це означає, що настав час для подорожей! І не обов’язково шукати душевної гармонії на закордонних курортах, адже на заході України є безліч атмосферних місцин. Тут заховані крихітні маловідомі села, які вразять неймовірною історією, давніми фортецями, скельними монастирями і не тільки...

VG Львів розповість про 10 сіл на заході України, де неодмінно треба побувати.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Село Підкамінь, Львівська область

Село Підкамінь.
Село Підкамінь. Фото: we.org.ua

Розпочнемо наш віртуальний тур із мальовничого села Підкамінь Львівської області. Мабуть, багато хто чув про це місце, адже раніше тут щороку проходив міжнародний етнофестиваль. Його проводили неподалік легендарного гігантського каменю: із західного боку споруди – ніша у формі серця, а на вершині – шість ям-могил півметрової глибини. Подейкують, що у часи язичництва їх використовували для жертвоприношень.

Ще одне туристичне місце у Підкамені – монастир із потаємними ходами та підземною церквою. Цікаво, що в колишніх келіях одного з монастирів досі діє лікарня для душевнохворих жінок.

Село Розгірче, Львівська область

Село Розгірче.
Село Розгірче. Фото: fontanpodorozhei.com.ua

А це старовинне село на Львівщині, яке ще називають давньоруським «городищем», точно не залишить вас байдужими! Тут від очей перехожих ховається скельний монастир, який використовували ще за язичницьких часів. А на вершині гори можна помилуватись давньоруськими укріпленнями. Атмосфера давнини та таємничий дух гарантують гарний відпочинок!

Село Стільсько, Львівська область

Село Стільсько.
Село Стільсько. Фото: dyvys.info

І остання локація у Львівській області, однак не менш заворожуюча – село Стільсько, колись столиця неіснуючої тепер країни – Білої Хорватії. Це величезне стародавнє городище із цілим підземним містом! Це легендарне місце, яке перенесе вас у минуле і вразить своїми таємницями.

Село Струсів, Тернопільська область

Село Струсів.
Село Струсів. Фото: igotoworld.com

Тепер мандруємо до сусідньої області – Тернопільської! Тут варто завітати у маловідоме село Струсів на Теребовлянщині. Тут розташована унікальна печерна церква з вівтарем, витесаним у камені, та коморою, в стінах якої були викуті келії для монахів. І ще багато цікаво можна побачити у підземеллі. Крім того, на струсівському кладовищі можна зустріти незвичайні надгробні пам’ятники: фігури святих, ангелів, тварин, дівчат, дітей й інші унікальні експонати.

Село Чагарі, Тернопільська область

Село Чагарі.
Село Чагарі. Фото: mapio.net

Думаєте, що «глухе» село вас не зможе вразити? Нехай у селі Чагарі Тернопільської області й немає велетенських водоспадів, фортець чи хоча би аквапарку. Та все ж малесеньке село надихає туристів своєю атмосферою та автентичністю. До прикладу, у селі Чагарі навіть вказівники населеного пункту захоплюють – неймовірні скульптурні групи, що мають свій стиль, свою іронію і свою казку. А ще село розташоване на березі Нічлави, де щороку на початку липня організовують особливий фестиваль «Купальська феєрія».

Банани, сир, равлики: п’ять екоферм біля Львова, які неодмінно вас здивують

Село Озеряни, Тернопільська область

Село Озеряни.
Село Озеряни. Фото: drymba.com

І ще одне село, де ви сповна відчуєте красу давнини й велич історії – Озеряни Тернопільської області! Колись саме тут виявили археологічні пам’ятки трипільської і черняхівської культури, а також слов`янське поселення VIII століття. Сьогодні ж в Озерянах можна помилуватись красою костелу Святої Анни, що є справжнім шедевром відомого львівського архітектора, виконаним у стилі історизму. А ще тут варто поглянути на стародавній замок з товстезними стінами із каменю.

Село Іза, Закарпатська область

Село Іза.
Село Іза. Фото: tourinform.org.ua

Мабуть, бувалих туристів вже не здивувати колоритом Карпатських сіл. Однак село Іза Закарпатської області однозначно заслуговує уваги! Саме тут працює єдина в Україні ферма з розведення маньчжурських плямистих оленів! До слова, з ріг цих тварин отримують лікарську речовину пантокрин. А оленів сюди доправили гелікоптером аж із Калінінградської області! Фанатам мультфільму «Бембі» це місце подарує справжню казку!

Та це ще не все. Село Іза славиться унікальною майстерністю місцевих до лозоплетіння. Достатньо лише пройтись центральною вулицею села – і ви будете вражені побаченим речами із лози. А ще тут є унікальний монастир, де зберігаються мощі преподобного Олексія Карпатського.

Село Брага, Хмельницька область

Село Брага.
Село Брага. Фото: inlviv.in.ua

Остання область, яку ми сьогодні досліджуватимемо, – Хмельницька! Сюди, до села Брага, з’їжджаються фотографи з усього світу. А все заради приголомшливої краси Хотинської фортеці! Крім того, тут є старий польський цвинтар із неоготичними надгробками. Саме на його території в гущі високих дубів стоїть загадковий костел-капличка, мавзолей давньої польської родини, трьох представників якої там поховано.

Село Бакота, Хмельницька область

Село Бакота.
Село Бакота. Фото: i1.wp.com

А це село вже набуло популярності серед українських туристів, однак сюди хочеться повертатись знову і знову. Йдеться про Бакоту – затоплене село, давню столицю Пониззя, яке тепер називають української Атлантидою. Археологи стверджують, що здавна вздовж берегів Дністра на цьому місці було розташовано безліч язичницьких святилищ та капищ, а також кургани з жіночими похованнями. Та відпочиваючих манить сюди не історія, а неймовірна панорама скелястого монастиря та надзвичайної краси природа.

Село Сутківці, Хмельницька область

Село Сутківці.
Село Сутківці. Фото: problog.com.ua

У селі Сутківці розташована єдине і неповторне в Україна диво фортифікації – церква Покрови Богородиці (1462 рік). Стіни, товщиною у 1, 7 метра, первісні фрески, та олійний живопис ХІХ століття – це все про один із найдавніших оборонних храмів середньовіччя в Україні. Таку красу варто побачити на власні очі, хоча б один раз! А ще у селі Сутківці є цілющі води джерела «Біла криниця».

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах