"Ювелірна робота": у Львові провели унікальну операцію та зберегли дитині руку

Новина - Події - "Ювелірна робота": у Львові провели унікальну операцію та зберегли дитині руку

Новина - Події - "Ювелірна робота": у Львові провели унікальну операцію та зберегли дитині руку

Події
11 серпня 2016 14:34

Діагноз: злоякісна пухлина лопатки – саркома Юінга, для батьків дівчинки, що мешкають в одному зі сіл Львівщини, пролунав, наче грім серед ясного неба. Звідки пухлина взялася у дитини, яка до дев’яти років цілком нормально росла, розвивалася, не була надто хворобливою? Були захворювання, як у всіх дітей: нежить, кашель, бронхіт… І лише останнім часом Вікторія почала скаржитися на біль у ділянці лопатки, яка добряче припухла. Спершу рідні думали, що може щось дитину вкусило, тож лопатка припухла, або донечка десь вдарилася. Але час минав, а припухлість і біль не вщухали, радше навпаки, посилювалися, особливо вночі. Дівчинка не могла спати, лягти на спину, важко і боляче було піднімати руку, відвести її у бік. Тоді батьки поїхали з донькою у районну лікарню, а там лікарі, оглянувши маленьку пацієнтку, скерували її до Львова, у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр. Біопсія показала, що у маленької важка рідкісна недуга: злоякісна пухлина лопатки ? саркома Юінга. Батькам у це важко було повірити, але заламувати руки, битися у роздумах, звідки ця пухлина і чому саме в їхньої дитини, не було коли. Щоб урятувати донечці й руку, і життя, її потрібно було якнайшвидше прооперувати, тож рідні взяли себе в руки й налаштувалися на позитивний результат.


Саркома Юінга найчастіше розвивається у віці 10-16 років


Саркома Юінга – агресивна злоякісна пухлина, яка розвивається зазвичай в дитячому та юнацькому віці і вражає ключиці, хребет, лопатки, тазові кістки, ребра, нижні відділи довгих трубчастих кісток. Найчастіше це новоутворення розвивається у віці від 10-ти до 16 років.

Пухлина в ділянці лопатки – дуже рідкісна локація. Дитячий ортопед-травматолог вищої категорії центру, кандидат медичних наук Олександр Щуровський розповів "Львівській газеті", що діток з таким діагнозом у них ще не було. 9-річна Вікторія була першою, хоча такі випадки за кордоном траплялися.

Перш, ніж братися за операцію, слід було привести лопатку до нормальних розмірів. І невідомо було, як пухлина відреагує на хіміотерапію.

"Є агресивні злоякісні пухлини, які погано піддаються хіміотерапії, тоді нема сенсу робити складну, органозберігаючу операцію, бо це лише зайвий раз мучити дитину", ? каже Олександр Щуровський.

На щастя, у Вікторії все було навпаки. Після хіміотерапії, призначеної дитячими онкологами, пухлина швидко зменшилася, що дозволило хірургами-ортопедам планувати операцію.

Оскільки операцію з видалення пухлини лопатки у нас, та й в Україні, проводили вперше, хірурги засіли за медичну літературу, зв’язалися з закордонними колегами, які проводили такі операції, щоб виробити чіткий план дій. Найпростіше – забрати злоякісну пухлину разом з лопаткою. Але тоді рука втратить свої функції і зовнішній вигляд у майбутньому шокуватиме дитину.

Олександр Щуровський зв’язався з колегою, ортопедом-онкологом зі світовим ім’ям Ульріхом Екснером зі Швейцарії, з яким давно підтримує зв’язок і з яким у Львові спільно провели не одну складну операцію.

Медики дискутували, яку саме операцію робити і як саме її робити. Ульріх Екснер розповів, що в них нещодавно також був такий випадок. Вони забрали у дитини всю лопатку (щоправда, їхня пацієнтка була трішки старша за нашу Вікторію), й виготовили для неї на 3D принтері індивідуальний протез лопатки. Результатом залишилися задоволені всі: і батьки, і пацієнтка, і медики.

Вікторії таке не підходило. По перше, у нас наразі нереально виготовити такі протези й вони надто дорогі. По-друге, дівчинка ще надто мала, щоб вставляти їй протез. І, по-третє, протез, навіть найкращий, найсучасніший, це все-таки протез…


Найкращий варіант – органозберігаюча операція


У Львові вже багато років тому вперше в Україні почали робити операції зі збереженням органів. Навіть з дуже складним діагнозом хірурги намагаються зберегти дитині функцію ноги чи руки. І у випадку з Вікторією,хірурги почали розмірковувати над тим, як провести саме органозберігаючу операцію, тобто, забрати пухлину, уражену частину лопатки, але при цьому повністю зберегти функцію руки.

11 серпня 2016 року вони провели таку операцію. Хірургам-ортопедам вдалося ювелірно забрати пухлину, верхню частину лопатки, але врятувати плечовий суглоб і повністю зберегти функцію руки.

Журналісти навідалися у центр на п’ятий день після проведення унікальної операції, ми хотіли поговорити з Вікторією, але нам це не вдалося: дівчинка вже пішла додому. Операцію перенесла чудово, рана, завдяки тому, що їй не вставляли нічого штучного, гарно гоїться, самопочуття відмінне. Наразі вона носить спеціальну пов’язку і раз на три-чотири дні приїжджатиме у центр на перев’язку.

фото 2

Мучить запитання: а чи не станеться рецидиву? Хірург-ортопед Олександр Щуровський сподівається, що все буде добре.
"Під час операції при злоякісних пухлинах ми завжди робимо контроль країв рани, де резекуємо кістку. Тобто, частинки кістки здаємо на аналіз. Якщо його результати сумнівні, то забираємо більшу частину кістки. Під час операції Вікторії аналіз показав, що краї рани в межах здорових клітин", ? пояснив доктор Щуровський.


Причини виникнення пухлин кісток у дітей


За словами Олександра Щуровського, найчастіше у дітей виникають пухлини й доброякісні, й злоякісні навколо колінного суглоба, верхньої частини гомілки, верхньої і нижньої частини стегна, верхньої частини плеча тощо і поштовхом до їхнього виникнення є травми. Пухлина у місці травми може виникнути через багато років, коли і батьки , і дитина про цю травму вже давно забули.

Щоправда, падають і травмуються всі діти, але, на щастя, не у всіх на місці травм виникають пухлини. Хірург-ортопед це пояснює так:

"Онкоклітини чи палочка Коха є у всіх людей, але не всі хворіють на рак чи туберкульоз, – зазначає Олександр Миронович. – Точнісінько така ж ситуація і з виникненням пухлин у дітей. Одні падають, травмуються, і швидко про це забувають, а в інших ? травма провокує виникнення пухлини".

Тож якщо помітили у дітей якісь негаразди зі здоров’ям: припухлості у будь-якій ділянці тіла, біль тощо ? негайно зверніться по пораду до лікаря. Краще перестрахуватися, ніж пропустити дорогоцінний час. Він важливий при будь-яких захворюваннях, а при злоякісних пухлинах особливо.

Читайте ще новини Львова

Студенти зі Львова створили додаток для замовлення їжі у ресторанах

Стало відомо до якого числа можна буде отримати перепустку на в'їзд у центр Львова

Будь в курсі: у Львові змінюються маршрути майже всіх трамваїв

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах