Львівські депутати вирішили, що робити зі скандальною скульптурою Моцарта

Львівські депутати вирішили, що робити зі скандальною скульптурою Моцарта

Львівські депутати вирішили, що робити зі скандальною скульптурою Моцарта Фото: ukrinform.ua

Події
30 листопада 2021 17:53

Скандальна скульптура Франца Ксавера Моцарта залишиться на площі Маланюка у Львові. Депутати Львівської міської ради не підтримали петиції про демонтаж

За словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, насправді йдеться не про пам’ятник, як вказано в тексті петиції, а про алегоричну скульптуру, встановлену з ініціативи міжнародної фундації Моцартеум і диригентки, організаторки фестивалю LvivMozArt Оксани Линів. «На думку багатьох мистецтвознавців та людей, які пов’язані зі сферою культури, ця скульптура доволі органічно виглядає в тому просторі», – зазначив Коломєйцев.

«Те, що мистецькі смаки городян не збігаються, є звичною реальністю європейських міст. Париж, Відень, Мюнхен і навіть Львів на початку ХХ століття вже пережили подібні смакові колізії. Я шаную думку львів’ян, яким не подобається робота Себастьяна Швайкерта. Але міська рада не може бути істиною останньої інстанції, коли йдеться про мистецькі дискусії. Інакше Львів повернеться до радянської практики, яку ми вже давно засуджуємо. Демонтажем цієї скульптури міська рада засигналізувала б, що наше місто перебуває поза європейським культурним простором», – наголосив публіцист та почесний громадянин Львова Мирослав Маринович.

Нагадаємо, що скульптуру Францу Ксаверу Моцарту у Львові встановили на честь його 230-річчя з дня народження. Її спроектував австрійський скульптор Себастьян Швайкерта. За задумкою автора, модель пам’ятника показує сина Моцарта у символічному диригентському русі, з перебільшеною старовинною бароковою перукою, яка символізує його зв’язок з легендарним батьком, відповідальність перед славою якого він відчував усе життя. Але задумку скульптора зрозуміли далеко не всі. 5 липня депутат Львівської обласної ради Володимир Квурт зареєстрував петицію про демонтаж пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту, однак за два місяці вона так і не змогла зібрати необхідну для розгляду кількість голосів. 30 вересня львів'янка Наталія Криничанка зареєструвала другу петицію про демонтаж. Вона вважає, що пам'ятник встановлений не законно й «спотворює мистецький простір Львова». Петиція змогла зібрати необхідні для розгляду депутатами 500 голосів за півтора місяці. 25 листопада Дарина Лаврін зареєструвала петицію проти знесення скульптури. Вона набрала пів тисячі голосів, необхідних для того, аби її розглянули депутати Львівської міської ради, менше, ніж за добу. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах