Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му

Фото взято з сайту lcci.com.ua

Фото взято з сайту lcci.com.ua

Транспорт та інфраструктура
24 грудня 2015 13:20

Протягом 2016 року Львів активно розвивався: відбувались ремонти вулиць, на маршрутах з’явились нові тролейбуси і електробус, триває будівництво трамвайної колії на Сихів, яке має завершитись у 2016 році, місто прийняло програму підтримки учасників АТО – виділило ділянки для будівництва житла сім’ям воїнів та квартири у новобудовах, запровадило ID-картку львів’янина. Паралельно відбулось облаштування низки скверів та парків, висаджено понад 2 тис. дерев. Прес-служба Львівської міської ради підготувала детальні підсумки цього року по кожній сфері життя міста.


Інфраструктура


Дороги. Цьогоріч капітально відремонтовано понад 13 вулиць міста. Серед найбільших об’єктів – вул. Лисенка, пр.Свободи, вул.Сихівська, пр.Червоної Калини, вул.Промислова, вул.Пасічна, вул.Богданівська, вул.Ак.Богомольця, вул.Польова, вул.Кн.Ольги-Трускавецька, вул.Сокільницька, Тролейбусна. Загалом це понад 263 тис. м.кв. міських шляхів.

На пр.Свободи повернули автентичну бруківку. Також тут з використанням спеціальних скляних куль облаштували окрему смугу для руху громадського транспорту.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото

На проспект Свободи повернулась бруківка. Фото ВКонтакте

Для розвантаження транспортних потоків облаштовано з’їзди на перехресті вул.Наукова-Стрийська-Хуторівка.

Тротуари. Нові тротуари облаштовано на 26 вулицях. Зокрема, на вул.Пасічна, вул.Богданівська, пр.Свободи, вул. Винниченка, Волоська, пр.Чорновола, пр.Шевченка, 3-5, пр.Свободи, вул.Листопадового Чину, вул.Митрополита Андрея, вул.Б.Хмельгницького, 116-122, вул.Зелена вул.Дж.Вашингтона до будинку №111, вул.Величковського-Прилбицька, вул.Кортумівка, вул.Кавалерідзе, 8-14, вул.Хуторівка, 30, вул.Стрийська, 109, вул.Угорська, 1-21, вул.Панаса Мирного, вул.Петлюри, вул. Трускавецька, вул.Кульпарківська-В.Великого, вул.В.Великого від будинку №103 до вул.Симоненка, алея біля школи №36, вул.Петлюри. Загалом - це понад 128 тис. м. кв. тротуарів.

Облаштування дворів. Відремонтували 55 дворових територій. Під час ремонту внутрішніх дворів було використано бруківку та плитку, оскільки цей матеріал має більший термін експлуатації.

Вулиця Курбаса стала пішохідною. Вулицю зробили на одному рівні, тобто немає поділу на дороги і тротуари. Старе асфальтне покриття замінили на штучну бруківку. За кошти спонсорів влаштовано підсвітку, вуличні меблі та велостійки, за кошти громадськості придбали і висадили нові для Львова дерева – катальпи. Це рослини родом з Північної та Південної Америки чи Азії, із великим листям та квітками.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 1

Після ремонту вул. Курбаса стала повністю пішохідною. Фото Олександра Шутюка

Трамвай на Сихів. Попри прогнози, трамвай у найбільший мікрорайон Львова до кінця цього року так і не поїхав. Причина – у ремонті двох старих колекторів, які лежать на шляху трамвая. Станом на середину грудня виконано приблизно 40% робіт. Користуватися трамваєм сихівчани зможуть вже у 2016 році.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 2

Площа поблизу Собору св. Юра набула іншого вигляду: тепер тут стоїть пам'ятник Андрею Шептицькому, а невдовзі буде нова дорога. Фото Юрія Дячишина

Реконструкція площі та скверу біля Собору Юра. Цьогоріч у місті стартували роботи з реконструкції пл. св. Юра та облаштування скверу, з подальшим встановленням пам’ятника Митрополита Андрея Шептицького. В липні встановили та освятили пам’ятник, а зараз триває будівництво нової дороги, якою курсуватиме тролейбус. Після цього сквер приберуть та висадять зелені насадження.

Велоінфраструктура. Збудовано понад 60 км велодоріжок. Найбільші об’єкти у 2015 році – вул.Стуса (до входу в парк "Залізні води"), пр.Чорновола, вул.Шевченка (від зупинки трамваю №7 до Рясного), вул. Листопадового Чину, просп. Свободи і пл. Міцкевича. В місті діє близько 500 велопарковок.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 3

Нові велопарковки запрацюють у 2016 році. Фото facebook-сторінка NextBike

Перший муніципальний велопрокат. Німецька компанія NextBike Україна змонтувала перші п’ять терміналів системи муніципального велопрокату у Львові. Наступного року кожен термінал укомплектують 10-12 велосипедами. NextBike Україна планує до березня 2016 року довести кількість терміналів до 22.


Громадський простір


У місті облаштували 10 громадських місць для прогулянок, зустрічей, відпочинку та приємного проведення часу мешканців. Виконано більшість робіт з реконструкції у сквері Гідності на Сихові, облаштовано парк Івана-Павла II, простір на вул. Хмельницького, Петлюри, сквер ім. Вербицького.

Сквер Гідності на Сихові. Під час першого етапу робіт частину території замостили тактильною плиткою, облаштували простір "без перешкод" – тобто без бордюрів та сходів, на що місто виділило 700 тис грн. Коштом активних мешканців висадили 15 дерев та встановили перші 3 круглі лавки. Наступно року замінять мощення на прилеглій до школи №98 території, облаштують освітлення, висадять нові зелені насадження та встановлять ще 16 круглих лавок.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 4

Сквер Гідності. Фото Групи 109

Громадський простір на вул. Петлюри. Тут встановили 10 лавок, 10 урн для сміття, зробили освітлення, відремонтували хідники (площа 830 м2) та висадили 26 дерев та кущів. З міського бюджету використано 405 тис. грн. Долучались підприємці та мешканці.

Скейт-парк на вул. Б. Хмельницького. На ділянці від вул. Грінченка до вул. Липинського облаштовано громадський простір протяжністю понад 400 м. Повністю перепланували головну алею, додали відпочинково-прогулянкову алею, лавочки, місця для вигулу собак, облаштують велодоріжку та скейт-парк. Для шумоізоляції передбачено висадження вічнозеленого живоплоту, близько 30 дерев вздовж вулиці.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 5

Скейт-парк на вул. Б.Хмельницького. Фото Олександра Шутюка

Освітлення парків. Відновлено освітлення у парках "Погулянка" та сквері на вул. Просвіти, де встановили 50 та 12 опор відповідно. У парку "Погулянка" освітлення влаштували світлодіодне (55 світлодіодних світильників). В цьому парку не було освітлення понад 5 років. Загалом впродовж року у місті встановили 1115 світильників та 400 опор, а також змонтували 34 км мереж.

Парк імені Івана-Павла ІІ. На Сихові розпочато перші роботи з реалізації проекту створення першого в Україні парку духовної культури. Він передбачає комплекс заходів: будівництво Катехитичної школи, Бульвару ім. св. Папи Римського Івана Павла ІІ, облагородження лісопаркової смуги з облаштуванням Хресної дороги. Загальна вартість проекту – 50 млн. грн. Термін реалізації – 5 років. Станом на кінець року розроблено проект і проведено експертизу. Також відбувся тендер. Перші будівельні роботи розпочнуться у 2016 р.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 6

Новий фонтан на площі Митній буде без чаші

Фонтан на Митній. У рамках реконструкції пл. Митної, розпочато оновлення фонтану: тут планують облаштувати так званий "сухий" фонтан, тобто без чаші. Зроблено бетонну підготовку фонтану та його інженерну технологію. Продовження і закінчення робіт – у 2016 році.

Більше 2 тис нових дерев. Восени провели міську кампанію з озеленення – висадили понад 2000 саджанців, з них близько 800 – на території шкіл та ліцеїв. Поповнилось місто також цінними породами дерев: на площі Ринок висадили 6 червоних каштанів Бріоті, а вул. Наукову оновили сливами Піссарді.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 7

Найбільш озелененою вулицею міста цьогоріч став проспект Чорновола. Фото Олександра Шутюка

Відновлення озер. Цьогоріч впорядкували Левандівське озеро та дві водойми на території парку "Піскові озера". Очистили дно від мулу, засипали його піском та провели дезінфекцію, відновили бортові стінки, очистили береги від сміття.


Громадський транспорт


Нічні маршрути. Львів став першим і поки що єдиним містом в Україні, де їздять нічні автобуси. Наразі діють 7 маршрутів, які з’єднують центральну частину міста та залізничний вокзал зі спальними районами. Щоденно обслуговують в середньому 300-350 пасажирів. За 5 місяців роботи нічними автобусами скористалось близько 45 тис.осіб.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 8

Львів поки що єдине місто в Україні, де працюють нічні автобуси

Ще більше екологічного транспорту. За кошти міста придбано чотири сучасні низькопідлогові тролейбуси та один електробус львівського виробництва "Електронтранс". Планується, що нові тролейбуси курсуватимуть на маршруті №13. А електробус сполучатиме стадіон СКА з вул.Зерновою. Також місто очікує на сім нових трамваїв "Електронтранс", які придбані у рамках співпраці з ЄБРР.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 9

Сьогодні місто вже отримало чотири нові тролейбуси "Електрон"

Нові автобуси. Комунальне підприємство АТП-1 придбало 10 сучасних автобусів, виготовлених за європейськими стандартами. Ще в цьому році очікується поставка трьох одиниць. Ще сім автобусів підприємство отримає вже в наступному році. 13 автобусів закупили приватні перевізники.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 10

Запровадити е-квиток у Львові планують у першому кварталі 2016 року

Електронний квиток. Цього року Львівська міськрада підписала Меморандум про тристоронню співпрацю з Ощадбанком та MasterCard, яка передбачає впровадження оплати безконтактними картками MasterCard у міському електротранспорті. Співпраця передбачає встановлення на двох лініях львівського трамваю спеціальних терміналів, за допомогою яких можна буде розраховуватись за проїзд безконтактними платіжними картками. Це ж стосується і Карток львів’ян. Окрім цього, картка учасника АТО даватиме можливість користуватись електротранспортом безкоштовно. Встановити такі термінали мають до кінця першого кварталу 2016 року.


Технологічні новації


iHub. На вул. Замкненій, 9 з’явився новий центр підтримки підприємництва iHUB Lviv. Метою центру є сприяння у створенні продуктових компаній, які займатимуться втіленням бізнес-проектів від ідеї до бізнесу. Раніше приміщення на вул. Замкненій, 9 були в жахливому стані. Рішенням сесії його надали в оренду під створення інкубатора. Впродовж першого року діяльності Центру тут повинно відбутись 70 інтелектуальних подій, в яких візьме участь близько 2,5 тис людей.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 11

Проект першого будинку для працівників компаній-учасників Львівського ІТ-кластеру

Перший ІТ-хаус у Львові. На вул. Студинського офіційно стартувало будівництво будинку для працівників ІТ-індустрії (працівників компаній-учасників Львівського ІТ-кластеру) за оригінальним проектом. Земельну ділянку для цього виділило місто. Проект має на меті збудувати комфортне житло на 72 квартири і реалізується за принципом кооперативного будівництва. Будинок проектується так, щоб з часом повністю відмовитися від газу і перейти на альтернативні джерела енергії. Будівництво триватиме до 18 місяців.


Нові робочі місця


Перший у місті індустріальний парк. Наприкінці липня відбувся конкурс на визначення керівної компанії з будівництва індустріального парку. Нею стало ТзОВ "СіТіПарк Львів", яке є філією голландської компанії "СТР", однієї з найбільших забудовників і власників індустріальних парків у Європі. Компанія-переможець будуватиме індустріальний парк за власний кошт: вона планує вкласти у будівництво майже 50 млн євро і розмістити на 100 тис кв м близько 20-30 компаній. Це понад 3 тис нових робочих місць.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 12

Майбутній вигляд індустріального парку у Рясне-2


Енергоефективність


Екологія. У Львові запустили першу в Україні лінію з переробки відпрацьованих ламп, що містять ртуть. Постачальник цього обладнання – шведська компанія "MRT System International AB" – є одним зі світових лідерів у галузі рециклінгу електронних відходів, зокрема й тих, які містять небезпечні компоненти.

Енергозбереження. Реконструйовано 5 котелень, замінено 8,2 км теплових мереж, спільно з ЄБРР замінили магістральні теплові мережі на вул.Луганський та вул.Науковій. Завершуються роботи із встановлення 206 вузлів обліку теплової енергії у житлових будинках. Спільно з ЄБРР започатковано проект, спрямований на встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у понад 500 будинках на Сихові, що дозволить мешканцям самостійно регулювати подачу тепла, а це - зменшення тепловтрат та витрат електроенергії.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 13

Станція дозування реагентів "Феррокс" на каналізаційній насосній станції у Сихівському районі допоможе зменшити неприємний запах у Львові

Водопостачання і каналізація. Замінено 10 км водопровідних мереж. Реконструйовано понад 7 км каналізаційних колекторів та мереж. Прокладено каналізацію у район вул. Малі Кривчиці. Тривають роботи з каналізування вул. Купчинського, Дріждева, Милорадовича, Старознесенська, Польова та інші.. Для вирішення проблеми утворення неприємного запаху, встановлено станцію дозування реагентів "Феррокс" на каналізаційній насосній станції у Сихівському районі. За кошти інвестора збудовано напірний трубопровід на міських каналізаційних очисних спорудах вартістю 5,1 млн.грн., завдяки чому вдасться досягти покращення якості очистки стоків, зекономити енергоносії, зменшити витрати на експлуатацію та обслуговування обладнання.


Архітектурна спадщина


Реставрація об’єктів архітектурної спадщини. За спільного фінансування міста, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) та мешканців відреставровано одну сходову клітку на вул.Левицького, 10, 15 балконів, 130 вікон та 17 брам в будинках в історичній частині Львова. Спільно з GIZ відремонтовано чотири внутрішні двори в історичній частині міста.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 14

На місці синагоги буде облаштовано відкритий громадський простір Фото facebook-сторінка проекту "Простір синагог"

Єврейська спадщина в місті. Розпочато реставрацію і консервацію руїн синагоги "Турей Загав" ("Золота Роза"). Заплановано консервацію частково збережених стін та фундаментів. Завданням проекту є збереження залишків будівлі, захист їх від подальшого руйнування та їх експонування. Розпочато впорядкування простору Бейт Гамідрашу (навчальної школи), що знаходився поруч, та створення відкритого громадського простору з меморіальною інсталяцією "Увіковічнення".

Відреставровані електроопори на пр. Свободи. На проспект повернули 13 відреставрованих історичних опор зовнішнього освітлення. Ще 9 заплановано відновити наступного року.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 15

Музей Пінзеля матиме новий дах

Ремонт у музеї Пінзеля. Після виділення коштів почались реставраційно-ремонтні роботи покрівлі музею сакральної барокової скульптури Йогана Георга Пінзеля, що на пл.Митній.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 16

Проект музею тоталітарних режимів

Будівництво Музею тоталітарних режимів. Між пр. Чорновола та вул. Джерельною розпочали будівництво модерного інтерактивного Музею тоталітарних режимів "Територія терору". Орієнтовна площа забудови – 805 кв м. Станом на кінець 2015 року тут завершують зовнішні будівельні роботи. Завершити роботи повністю планують до кінця першого кварталу 2016 р.


Освіта


Ремонти у школах і садочках. Замінено вікна у 61 навчальному закладі, проведено ремонт санвузлів у 37, розпочато ремонт басейнів - у 5, проведено ремонт харчоблоків - у 4, систем опалення - у 10, ліквідовано підвальні котельні - у 4, відремонтовано покрівлі - у 16 х, відреставровано та проведено капітальний ремонт фасадів - у 4 закладах. Проводились ремонти спортивних залів, роботи на спортивних майданчиках у 3 школах, встановлено обладнання на 14 майданчиках у ДНЗ, відремонтовано павільйони у 6 ДНЗ. Закуплено обладнання для харчоблоків, комп’ютерну техніку для 25 навчальних закладів.


Медицина


Єдине в Україні реабілітаційне відділення в комунальному медичному закладі. Місто реалізувало великий проект зі створення нового та сучасного реабілітаційного відділення у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. В лікарні проходять реабілітацію пацієнти неврологічного, нейрохірургічного, травматологічних та інших відділень. Вартість проекту – 7,5 млн. грн.

Модернізація медичних закладів. У ремонти у закладах охорони здоров’я інвестовано 12,8 млн. грн. і 23,5 млн. грн. на обладнання.


Підтримка учасників АТО та їх сімей


Підтримка дітей учасників АТО та дітей із багатодітних родин. У дошкільних навчальних закладах організовано безкоштовне харчування для 838 дітей, батьки яких є чи були учасниками АТО, а у загальноосвітніх навчальних закладах - для 922 учнів. У дошкільних навчальних закладах організовано безкоштовне харчування для 2392 дітей із багатодітних родин та для 4970 учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 17

Проект майбутнього будинку для учасників АТО

Будинок для сімей загиблих учасників АТО. Місто виділило три земельні ділянки під будівництво багатоповерхівок для учасників АТО. Розроблено проект щодо однієї з них – 6-поверхового 53-квартирного житлового будинку на вул. Під Голоском. Проведено тендер щодо будівництва. Функції замовника та генпідрядника на виконання робіт отримало ЛКП "Рембуд". Львів є першим містом в Україні, яке розпочало процес будівництва будинку для учасників АТО. У першу чергу квартири отримають родини загиблих.

Тендер на закупівлю квартир сім’ям учасникам АТО.Відбулося три конкурси – відкриття пропозицій з придбання житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО, та сімей військовослужбовців, що втратили функціональні можливості під час проведення АТО. За результатами конкурсів департамент житлового господарства та інфраструктури готовий придбати 1 двокімнатну квартиру та 2 трикімнатні квартири для сімей учасників АТО, що втратили функціональні можливості, а також 5 однокімнатних, 5 двокімнатних та 1 трикімнатну квартири для сімей загиблих учасників АТО, про що укладено попередні договори купівлі-продажу. Кошти виділяють з державного бюджету у сумі 6,171 млн грн.

Програма підтримки учасників АТО. Місто надало одноразову матеріальну допомогу 332 постраждалим учасникам АТО з числа львів’ян на суму 2,65 млн грн., а також звільнило 3050 сімей учасників АТО від сплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій на суму 2, 45 млн грн. Впродовж року надано одноразову матеріальну допомогу: учасникам АТО (1192 ос. – на суму 1,16 млн. грн.), членам сімей учасників АТО (487 виплат – на суму 313,6 тис. грн.). Згідно з розпорядженням міського голови, надано матеріальну допомогу 134 учасникам АТО на суму 468 тис. грн.

За кошти міста придбано та передано львівським військовим-учасникам АТО матеріально-технічних засобів та інших необхідних товарів на 3 млн. грн. На 750 тис. грн. придбано та передано до Військово-медичного клінічного центру Західного регіону автомобіль швидкої допомоги "Електрон".

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 18

Для учасників АТО у Львові запровадили картку, яка, зокрема, дозволятиме безкоштовно користуватись міським транспортом 

ID-картка учасника АТО. Ідентифікаційні картки львів’ян є найбільш інноваційними і мультифункціональними в Україні. 10 учасників АТО отримали їх першими. Це не лише соціальні банківські картки, що надаватимуть доступ до міських адмінпослуг, а й прототипи електронного квитка, які гарантуватимуть військовим АТО право безкоштовного проїзду в електротранспорті. У картці передбачено унікальну функцію – електронно-цифровий підпис користувача, з допомогою якого можна використовувати сучасний та прогресивний засіб авторизації та підписувати електронні документи через зчитувальні пристрої, встановлені в точках надання е-послуг. Надають доступ до низки міських послуг. Загалом до кінця року їх видали близько 200, подали документи на отримання – понад 400 учасників АТО.


Допомога переселенцям


Облік та допомога переселенцям. Відділи управління соціального захисту облікували 6830 осіб (4524 сімей), переміщених тимчасово окупованої території України або районів проведення АТО. Для них передбачено надання грошової допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. До міста звернулось 4286 сімей (з них вже призначено 4058 сім’ям на суму 2,14 млн грн).

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му фото 19

У Львові переселенці зі Сходу знайшли свій другий дім


Безпека у місті


Безпечне місто. Для охорони спокою мешканців та гостей міста на базі ЛКП "Муніципальна дружина" створено громадське формування "Муніципальна Варта". Чисельність громадського формування – близько 200 осіб. Розпочато створення Центру безпеки міста, який передбачає облаштування на вулицях міста камер відеоспостереження. Усі вони будуть об’єднані в одну мережу разом з системою відеонагляду правоохоронних органів. Також для оперативного реагування  в цю систему буде інтегрована "гаряча лінія" міста. Сьогодні триває процес зі встановлення у центральній частині міста 50 камер відеонагляду. Ще 200 відеокамер планують встановити наступного року.

Джерело: zaxid.net.

Львів у новинах: 

Обираємо найгарнішу: як виглядають головні ялинки Закарпаття

Як виглядає різдвяна шопка у Львові (фото)

У Львові почали перевіряти студентські роботи на плагіат спеціальною програмою

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах