Львів'янин зареєстрував петицію про встановлення біля скульптури Моцарта пам'ятника власнику першого приватного туалету

Львів'янин зареєстрував петицію про встановлення біля скульптури Моцарта пам'ятника власнику першого приватного туалету

Львів'янин зареєстрував петицію про встановлення біля скульптури Моцарта пам'ятника власнику першого приватного туалету Фото: city-adm.lviv.ua/Маркіян Лисейко

Транспорт та інфраструктура
23 грудня 2021 15:38

На площі Маланюка у Львові пропонують встановити скульптурну композицію Ернестові Тарлерському (пан Едзьо). Cвого часу він був власником найпопулярнішої кнайпи міста «Атласс» (нині «Атляс») та першої платної вбиральні Львова. 

Відповідну петицію зареєстрував львів'янин Павло Янчинський. На його думку, пан Едзьо – символ міста, історія про нього є частиною харизми Львова і його «родзинкою».

Ернест Тарлерський відкрив перший платний туалет у місті Лева. Відтоді, якщо хтось хотів піти у вбиральну казав, що «йде до пана Едзя». Вислів популярний і досі. 

«Я вважаю, що скульптурна композиція (пам’ятний знак) панові Едзю стане новим туристичним магнітом, оскільки майже всі львівські екскурсоводи проходячи повз теперішній «Атляс», розповідають саме про Ернеста Тарлерського. Ба більше, монумент такій особистості безперечно впишеться в міське середовище: як з історичного, так і з естетичного поглядів. Тому що його виготовлять найпрофесійніші львівські митці. Виконавець буде обраний на основі конкурсу, який проведу я та мої друзі разом із мером Львова Андрієм Садовим, як це було зроблено з пам’ятником Францу Ксаверу Моцарту (усі рівні перед законом)», – йдеться у тексті петиції

Нагадаємо, що на площі Маланюка у Львові 26 серпня встановлена скульптура Франца Ксавера Моцарта. Її спроектував австрійський скульптор Себастьян Швайкерта. За задумкою автора, модель пам’ятника показує сина Моцарта у символічному диригентському русі, з перебільшеною старовинною бароковою перукою, яка символізує його зв’язок з легендарним батьком, відповідальність перед славою якого він відчував усе життя.

Але задумку скульптора зрозуміли далеко не всі. 5 липня депутат Львівської обласної ради Володимир Квурт зареєстрував петицію про демонтаж пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту, однак за два місяці вона так і не змогла зібрати необхідну для розгляду кількість голосів. 30 вересня львів'янка Наталія Криничанка зареєструвала другу петицію про демонтаж. Вона вважає, що пам'ятник встановлений не законно й «спотворює мистецький простір Львова». Петиція змогла зібрати необхідні для розгляду депутатами 500 голосів за півтора місяці. 25 листопада Дарина Лаврін зареєструвала петицію проти знесення скульптури. Вона набрала пів тисячі голосів, необхідних для того, аби її розглянули депутати Львівської міської ради, менше, ніж за добу.

30 листопа депутати Львівської міської ради розглянули обидві петиції (за знесення і проти знесення) та прийняли остаточне рішення, згідно з яким, скандальна скульптура Франца Ксавера Моцарта залишиться на площі Маланюка у Львові.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах