Як (ви)жити в умовах карантину: на прикладі Львова

Як (ви)жити в умовах карантину: на прикладі Львова фото

Через пандемію коронавірусу COVID-19 в Україні ще 12 березня оголосили карантин, заборонивши масові заходи і закривши всю розважальну індустрію. 30 березня у Львові посилили правила карантину. Відтепер не можна користуватись дитячими та спортивними майданчиками, їсти-пити у парках, заборонено заходити в транспорт і магазини без маски. 

VG Львів зібрав головні правила поведінки під час карантину у Львові, яких слід дотримуватися, аби вижити в умовах пандемії.

Як правильно гуляти в парку

До Львова прийшла весна, перші промінчики сонця торкнулись землі, як все навколо потроху почало розцвітати. Львів’ян так і заманюють на прогулянки зелені парки, де нових гостей своєї піснею зустрічають птахи. Романтичні прогулянки не скасовуються, проте значно скорочуються в часі. Львів’янам рекомендують перебувати в парках не більше 2 годин, при цьому використовувати антисептики та мити лапи домашнім улюбленцям після прогулянки. У парках тимчасово не працюють кімнати матері та дитини.

Що робити із собакою

У багатьох родинах коти та собаки стали частинкою сім’ї. І попри карантин, домашнім улюбленцям потрібно проводити час на свіжому повітрі. Але якщо з тих чи інших причин у господаря немає можливості прогулятись з пухнастим другом? І що робити з домашніми улюбленцями львів'янам, яких госпіталізували з підозрою на коронавірус COVID-19. У таких випадках містянам рекомендують укладати угоду з ЛКП «Лев». Двері для працівника підприємства, в такому разі, відчинятиме довірена особа власника тваринки.

Фотожаби: як у соцмережах львів’яни жартують на тему коронавірусу

Як правильно стояти в черзі

Львівська мерія змінила дозволену дистанцію між покупцями у чергах всіх закладів, які мають право працювати під час карантину. Йдеться про продуктові магазини, аптеки та АЗС. Тож протягом карантину люди у чергах мають дотримуватись дистанції у три метри, а у приміщенні одночасно може перебувати не більше 10 людей. Вхід у громадський транспорт, супермаркети і ринки без масок заборонений. А якщо ж у приміщенні водночас перебуває максимальна дозволена кількість клієнтів, то черга утворюється на вулиці. Яскравим прикладом черги в умовах карантину є черга в супермаркет «АТБ» на Сихові:

Крім того, в мережі супермаркетів «АТБ» запровадили окремі години для обслуговування пенсіонерів. Отож, щодня з 9:00 до 10:00 в «АТБ» обслуговуватимуть лише людей похилого віку та людей з інвалідністю. У компанії зазначили, що таким чином намагатимуться убезпечити категорію цих людей, адже вони перебувають у найбільшій зоні ризику захворіти коронавірусом. І ще на час карантину в «АТБ» ввели обмеження на продаж продуктів і напоїв. Пояснюють, що такі дії спрямовані, аби протистояти спекулянтам. Відтепер в одні руки можна взяти лише визначену кількість товарів.

Як їздити у громадському транспорті

На час карантину обмеження дістались і до наболілої теми львів’ян – громадського транспорту. Відтак, щоб попередити поширення коронавірусної інфекції, влада Львова прийняла рішення припинити курсування приміських і міжміських маршруток. Автобуси та електротранспорт по Львову продовжують курсувати, проте з обмеженнями – у салоні транспорту може перебувати не більше десяти людей. А перевізників, які не дотримуються правила, штрафують у розмірі 17 тисяч гривень. Також на час карантину у Львові скасували безкоштовний проїзд для пільгових категорій у громадському транспорті.

Щодо медиків та працівників Укрпошти, які доїжджають на роботу, то для них організували спеціальні автобусні рейси, які довозять їх на роботу та у зворотному напрямку. Також сервіси з виклику автомобілів Uber, Uklon і Bolt погодились безкоштовно возити львівських медиків на роботу.

А що з богослужіннями та Великднем

Львів’ян закликають без нагальної потреби не виходити з дому взагалі. Проте деяким мешканцям міста важко дотримуватись цього простого правила. Тож через пандемію корона вірусу мер Львова Андрій Садовий просить львів’ян долучатись до богослужінь в онлайн-режимі.

Оскільки карантин продовжили до 24 квітня, то під обмежувальні заходи потрапило також велике християнське свято – Великдень. Попри острахи львів’ян, Великдню таки бути, проте цьогоріч дещо за іншим сценарієм. Отож, літургії проводитимуть на вулиці, з дотриманням усіх санітарних норм і соціальних дистанцій. Святити паску також будуть лише надворі, з дотриманням соціальних дистанцій. І до плащаниці також будуть йти з дотримання усіх норм і правил карантину — плащаницю не цілуватимуть, а битимуть доземний поклін.

Як ховатимуть померлих від коронавірусу

За словами міського голови Львова Андрія Садового, похорони таких людей, якщо вони, не дай, Боже, будуть, відбуватимуться у закритому режимі.

«Є чіткий протокол поховань, він доведений до наших комунальних служб, які цим займаються. Зокрема, мають бути елементи індивідуального захисту, померлих мають ізолювати, а поховання має відбуватись у закритому режимі. Представники похоронних служб про все це знають», – розповів Андрій Садовий.

Нагадаємо, львів’ян, які ігноруватимуть карантин, будуть штрафувати. Зокрема порушників чекає покарання у вигляді штрафу, арешту або навіть ув’язнення.

Вечерю подано: 5 піцерій Львова з власною доставкою

Последние новости