П'ять цікавих локацій біля Трускавця, які радять відвідати популярні ютуб-блогери

П'ять цікавих локацій біля Трускавця від популярних ютуб-блогерів – відео.

П'ять цікавих локацій біля Трускавця від популярних ютуб-блогерів – відео. Фото: Юрій Богун.

Дозвілля та їжа
10 квiтня 10:42

У попередніх матеріалах ми вже розповідали про 20 місць у Трускавці, які неодмінно слід відвідати, перебуваючи в оздоровниці, а також про цікавинки на бальнеологічному курорті, про які мало хто знає, але які обов'язково треба побачити. У цьому ж огляді розкажемо про атмосферні локації біля Трускавця, які вразили популярних ютуб-блогерів. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Карпатське море

Ютуб-блогер Львів Депо – людина, яка знає про Трускавець усе, ну, або ж майже все... На його каналі є понад 6 тисяч відео, більшість із яких присвячені прогулянкам курортом. Його ногами пройдено тисячі кілометрів оздоровницею та її околицею, а босоніжки цього ютубера вже стали мемом. 

На запитання про те, яке місце біля Трускавця вразило його найбільше, Львів Депо відповідає, що це Карпатське море.

Так, тут вам не здадуть в оренду ні шезлонг, ні бунгало, і гарячої кукурудзи чи теплого пива ніхто не запропонує. Але це небанальне місце вражає масштабом, спокоєм і карпатськими краєвидами кожного, хто сюди потрапить, тож воно неодмінно варте того, аби його відвідати. 

Карпатське море – це штучна велика водойма на лівому березі річки Стрий між селами Довге та Сопіт.  Її викопали у 1979 році для того, аби забезпечувала водою Львів і гідроелектростанцію, ставши найвисокогірнішим водосховищем світу, але щось пішло не так... Наприкінці ­1980-х стався великий зсув – і будівництво зупинили. Потім був невдалий вибух під час розвідувальних робіт, тож вартість будівництва, а яке Радянський Союз на той момент вже й так вклав понад 50 мільйонів доларів, стрімко зросла. А потім Союз розвалився, тож проєкт "заморозили".  

На згадку про так і нереалізований проєкт залишились різні будівлі і об'єкти: будинки для персоналу ГЕС, озеро, залізобетонні конструкції верхнього і нижнього переливу води й інше. Рай для сталкерів. Тут є на що подивитися і є над чим задуматися. А ще влітку тут цвітуть квіти русалок – рожеві водяні лілії. 

Де: біля села Сопіт Сколівської міської громади, Стрийського району. 

Соляна шахта у Стебнику

Мало хто знає, що в Україні є своя "Велічка". Велика соляна шахта знаходиться неподалік курортного Трускавця, у Стебнику. Сіль тут добували ще за часів Австро-Угорщини.

Сумарна довжина стебницьких підземних ходів сягає понад 100 кілометрів, і є навіть власна підземна залізниця.

Величезні машини, лебідки, ковші й інша машинерія, що використовується для добування солі, за словами дигера і засновника проєкту Explorer Lviv Андрія Риштуна, якому з однодумцями пощастило потрапити до підземного Стебника, вражає та має свою, неповторну естетику. У соляній шахті стерильно, тут немає чорного вугілля та вибухонебезпечних газів. Зате є цілюще соляне повітря та неймовірна тиша! А ще тут є підземні озера-луговні, які раніше використовувалися для добування солі... 

На жаль, туристів у шахти Стебника трускавецькі екскурсоводи поки що не водять. Принаймні, у Туристично-інформаційних центрах Трускавця і Дрогобича нам у цьому відмовили. 

Де: місто Стебник Дрогобицької міської громади. 

Оглядова вежа на горі Цюхів Верх 

Ще одна локація, яку вже згаданий блогер Львів Депо неодмінно радить відвідати відпочивальникам, перебуваючи на бальнеологічному курорті, це 15-метрова оглядова вежа, з якої в хорошу погоду видно не лише Дрогобич, Трускавець і Борислав, які знаходяться поруч, а й Львів та Івано-Франківськ, до яких не менше 100 кілометрів, з'явилася у 2022 році.

За словами ютубера, це ідеальне місце, аби подумати про життя-буття й прийняти важливе рішення. 

Вежа є "родзинкою" проєкту "ВелоБескиди", який передбачає будівництво 12 сучасних об’єктів туристичної велосипедної та пішохідної інфраструктури на території регіону Трускавець – Орів – Борислав – Східниця. 

Цікаво, що понад 100 років тому планувалося будівництво канатної дороги на Цюхів Верх із Трускавця. Вперше ідея спорудження канатки виникла в 1912 році як одна із складових плану розвитку міста-курорту. На заваді його реалізації стала Перша світова війна. 

Де: біля села Орів Трускавецької міської громади. 

Руїни літнього курорту на Помярках

Літній курорт Помярки, як називали його поляки, був розміщений на сонячній галявині, оточений лісом і горами. Створили його у 1920-х роках на місці однієї із шахт, з якої раніше видобували озокерит. Спершу це був невеликий ставок для купання з водою соляно-сірчаного складу із джерела "Катерина". Втім, на початку 1930-х років купальню суттєво збільшили, збудувавши басейн площею 10 000 метрів квадратних. На одному з берегів облаштували пляж, пісок і гальку для якого привезли з берегів Балтійського моря. Гуляти пляжем дозволяли лише босоніж. Озером катали на човнах.

До послуг відпочивальників на Помярках було джерело Нафтусі №2, аналогічне за хімічним складом до джерела Нафтусі №1, що в курортному парку Трускавця. Для цього на літньому курорті був облаштований невеличкий бювет. 

Бювет — єдине, що залишилося від колись популярного літнього курорту Помярки. А ще озеро, в якому ловлять рибу, а під час спеки навіть купаються. 

Де: вулиця Помірецька, 74 у Трускавці (у лісі неподалік прохідної Трускавецького заводу мінеральних вод).

Фортеця Тустань 

Фортеця, яка немає аналогів, за способом будівництва у цілому світі, а також одне з семи чудес України – розташована на Львівщині. Ця місцевість настільки красива,що серед її поціновувачів були Іван Франко, Леся Українка, а також Іван Вагилевич. Ютуб-блогер Ромко Travel теж уже побував тут.

Тустань як дерев’яну фортецю заснували в другій половині 9 століття племена Білих Хорватів, проіснувала вона до середини ХІІІ ст., коли необхідність в ній відпала. Тустань була свого часу важливим стратегічним пунктом і охороняла західні рубежі Київської Русі та пізніше Галицько-Волинського князівства. Історики згадували її в літописах та ставили поруч з такими відомими містами, як Львів, Галич, Перемишль, Любачів, Теребовля, тощо. Крім важливого оборонного значення, фортеця також була митним центром у Карпатському регіоні. Купці, що рухались через терен Галичини, повинні були тут зупинитись і сплатити мито.

Народна легенда пов’язує виникнення комплексу Урицьких скель з міфічними Велетами, котрі жили тут. Один із них попросив нечистого за ніч створити палац. А коли заспівали півні під ранок, то і палац і сам Велет стали камінням.

Унікальність Тустані – у забудові, яка існувала на скелях багато століть тому. Археологи з’ясували: споруджуючи неприступну дерев’яну фортецю, древні майстри використовували заглиблення в камені для закріплення дерев’яних конструкцій. Дерева давно немає, а сліди в камені збереглися й досі. Сучасники не втрачають надії у майбутньому повністю відбудувати унікальну фортецю.

Де: село Урич Сколівської міської громади, Стрийського району. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах