Як (ви)жити в умовах карантину: на прикладі Львова

Як (ви)жити в умовах карантину: на прикладі Львова фото

Як (ви)жити в умовах карантину: на прикладі Львова фото

Дозвілля та їжа
31 березня 2020 10:40

Через пандемію коронавірусу COVID-19 в Україні ще 12 березня оголосили карантин, заборонивши масові заходи і закривши всю розважальну індустрію. 30 березня у Львові посилили правила карантину. Відтепер не можна користуватись дитячими та спортивними майданчиками, їсти-пити у парках, заборонено заходити в транспорт і магазини без маски. 

VG Львів зібрав головні правила поведінки під час карантину у Львові, яких слід дотримуватися, аби вижити в умовах пандемії.

Як правильно гуляти в парку

Прогулянка в парку.Прогулянка в парку.

До Львова прийшла весна, перші промінчики сонця торкнулись землі, як все навколо потроху почало розцвітати. Львів’ян так і заманюють на прогулянки зелені парки, де нових гостей своєї піснею зустрічають птахи. Романтичні прогулянки не скасовуються, проте значно скорочуються в часі. Львів’янам рекомендують перебувати в парках не більше 2 годин, при цьому використовувати антисептики та мити лапи домашнім улюбленцям після прогулянки. У парках тимчасово не працюють кімнати матері та дитини.

Що робити із собакою

Прогулянка з домашнім улюбленцем.Прогулянка з домашнім улюбленцем.

У багатьох родинах коти та собаки стали частинкою сім’ї. І попри карантин, домашнім улюбленцям потрібно проводити час на свіжому повітрі. Але якщо з тих чи інших причин у господаря немає можливості прогулятись з пухнастим другом? І що робити з домашніми улюбленцями львів'янам, яких госпіталізували з підозрою на коронавірус COVID-19. У таких випадках містянам рекомендують укладати угоду з ЛКП «Лев». Двері для працівника підприємства, в такому разі, відчинятиме довірена особа власника тваринки.

Фотожаби: як у соцмережах львів’яни жартують на тему коронавірусу

Як правильно стояти в черзі

Черга до супермаркету.Черга до супермаркету.

Львівська мерія змінила дозволену дистанцію між покупцями у чергах всіх закладів, які мають право працювати під час карантину. Йдеться про продуктові магазини, аптеки та АЗС. Тож протягом карантину люди у чергах мають дотримуватись дистанції у три метри, а у приміщенні одночасно може перебувати не більше 10 людей. Вхід у громадський транспорт, супермаркети і ринки без масок заборонений. А якщо ж у приміщенні водночас перебуває максимальна дозволена кількість клієнтів, то черга утворюється на вулиці. Яскравим прикладом черги в умовах карантину є черга в супермаркет «АТБ» на Сихові:

Черга до супермаркету "АТБ" на Сихові. Фото: VG ЛьвівЧерга до супермаркету "АТБ" на Сихові. Фото: VG Львів

Крім того, в мережі супермаркетів «АТБ» запровадили окремі години для обслуговування пенсіонерів. Отож, щодня з 9:00 до 10:00 в «АТБ» обслуговуватимуть лише людей похилого віку та людей з інвалідністю. У компанії зазначили, що таким чином намагатимуться убезпечити категорію цих людей, адже вони перебувають у найбільшій зоні ризику захворіти коронавірусом. І ще на час карантину в «АТБ» ввели обмеження на продаж продуктів і напоїв. Пояснюють, що такі дії спрямовані, аби протистояти спекулянтам. Відтепер в одні руки можна взяти лише визначену кількість товарів.

Як їздити у громадському транспорті

Дезінфекція автобусу. Дезінфекція автобусу.

На час карантину обмеження дістались і до наболілої теми львів’ян – громадського транспорту. Відтак, щоб попередити поширення коронавірусної інфекції, влада Львова прийняла рішення припинити курсування приміських і міжміських маршруток. Автобуси та електротранспорт по Львову продовжують курсувати, проте з обмеженнями – у салоні транспорту може перебувати не більше десяти людей. А перевізників, які не дотримуються правила, штрафують у розмірі 17 тисяч гривень. Також на час карантину у Львові скасували безкоштовний проїзд для пільгових категорій у громадському транспорті.

Щодо медиків та працівників Укрпошти, які доїжджають на роботу, то для них організували спеціальні автобусні рейси, які довозять їх на роботу та у зворотному напрямку. Також сервіси з виклику автомобілів Uber, Uklon і Bolt погодились безкоштовно возити львівських медиків на роботу.

А що з богослужіннями та Великднем

Богослужіння в храмі.Богослужіння в храмі.

Львів’ян закликають без нагальної потреби не виходити з дому взагалі. Проте деяким мешканцям міста важко дотримуватись цього простого правила. Тож через пандемію корона вірусу мер Львова Андрій Садовий просить львів’ян долучатись до богослужінь в онлайн-режимі.

Оскільки карантин продовжили до 24 квітня, то під обмежувальні заходи потрапило також велике християнське свято – Великдень. Попри острахи львів’ян, Великдню таки бути, проте цьогоріч дещо за іншим сценарієм. Отож, літургії проводитимуть на вулиці, з дотриманням усіх санітарних норм і соціальних дистанцій. Святити паску також будуть лише надворі, з дотриманням соціальних дистанцій. І до плащаниці також будуть йти з дотримання усіх норм і правил карантину — плащаницю не цілуватимуть, а битимуть доземний поклін.

Як ховатимуть померлих від коронавірусу

Як ховатимуть померлих від коронавірусуЯк ховатимуть померлих від коронавірусу

За словами міського голови Львова Андрія Садового, похорони таких людей, якщо вони, не дай, Боже, будуть, відбуватимуться у закритому режимі.

«Є чіткий протокол поховань, він доведений до наших комунальних служб, які цим займаються. Зокрема, мають бути елементи індивідуального захисту, померлих мають ізолювати, а поховання має відбуватись у закритому режимі. Представники похоронних служб про все це знають», – розповів Андрій Садовий.

Нагадаємо, львів’ян, які ігноруватимуть карантин, будуть штрафувати. Зокрема порушників чекає покарання у вигляді штрафу, арешту або навіть ув’язнення.

Вечерю подано: 5 піцерій Львова з власною доставкою

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах